29 Mayıs 2009 00:00

Mayın 6 can aldı

Hakkari’nin Çukurca ilçesi Kavşak ve Uzundere bölgeleri arasında bulunan Hantepe mevkiinde operasyona giden askerlerin geçişi esnasında mayın patladı. Patlamada 6 asker yaşamanı yitirdi, 8 asker yaralandı.

Paylaş

Hakkari’nin Çukurca ilçesi Kavşak ve Uzundere bölgeleri arasında bulunan Hantepe mevkiinde operasyona giden askerlerin geçişi esnasında mayın patladı. Patlamada 6 asker yaşamanı yitirdi, 8 asker yaralandı.
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, olay üzerine “Demokratik çözümden yana olanlar mutlaka elini tetikten çekmelidir” açıklaması yaptı. Daha önce Kürt sorunuyla ilgili olarak “Fırsat kaçırılmamalı” diyen Cumhurbaşkanı Gül’ün saldırıya tepkisi sert oldu.
OPERASYON
BAŞLATILDI
Patlamadan sonra, bölgede geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Operasyona çıkan askerlerin geçişi sırasında meydana gelen ve 6 askerin yaşamını yitirdiği, 8 askerin de yaralandığı patlamadan sonra bölgede hava destekli operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında, helikopterlerin bazı noktaları bombaladığı belirtildi. Savaş uçakları da sınır bölgesine doğru uçtu. Patlamada yaşamını yitiren ve yaralanan askerlerin de Van ve Hakkari’deki hastanelere kaldırıldığı öğrenildi. Yaralı askerler, helikopterle Şırnak ve Diyarbakır’daki hastanelere gönderildi.
ÇÖZÜM İSTEYEN ELİNİ TETİKTEN ÇEKMELİ
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, 6 askerin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Demokratik çözümden yana olanlar mutlaka elini tetikten çekmelidir” dedi. Yazılı açıklama yapan Ahmet Türk, saldırıyı derin üzüntü ile karşıladığını, insan yaşamını sona erdirmeye yönelik şiddet eylemlerini tasvip etmediklerini söyledi. Uzun süredir askeri operasyonların durmasının önemine dikkat çektiklerini belirten Türk, “Ancak ne yazık ki bu çağrılarımız ve iyi niyetli çabalarımız bugüne kadar hiçbir sonuç vermedi. Ne askeri operasyonlar hızından bir şey kaybetti, ne de eylemler ve saldırılar durdu” dedi. Türk, bu dakikadan sonra demokratik çözümden yana olanların ve silahsız bir çözüm arzulayanların mutlaka elini tetikten çekmesi gerektiğini söyledi.
Ahmet Türk, “Siyasetin önünü açabilmenin olmazsa olmaz koşulu, ölümlerin durmasıdır. Ölümleri durduramadığımız müddetçe hiçbir sorunumuz çözüm yoluna giremeyecektir” diye belirtti.
GÜL’ÜN AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkari’de 6 askerin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili olarak Kırgızistan’da açıklamalar yaptı. Askerlere rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Gül, şunları söyledi: “Türkiye terörü yenmek için topyekün bir mücadele içindedir. Mayın, terörün en kalleş yöntemidir ve uluslararası toplum tarafından da yasaklanan bir silah türüdür. Bir diğer üzücü yanı da kendi meselelerimizi çözme konusunda herkesin iyi niyetli yoğunlaştığı bir dönemde karşılaşılan bu terör olayları, standartlarımızın yükseltilmesinin önünde en büyük engel olur. Onun için herkesin bu terörü şiddetle kınaması gerekir.” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çukurca’da 6 askerin yaşamını yitirmesinden dolayı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a gönderdiği telgrafta, başsağlığı dileyerek, “Mücadele devam edecek” dedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Çukurca’da mayın patlaması ile ilgili olarak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başsağlığı diledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’dan silahlar sussun çağrısı

SONRAKİ HABER

Önce bu köprüyü geçmeliler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...