29 Mayıs 2009 00:00

Buğday fiyatı 58 kuruş olmalı

ZİRAAT Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül, buğdayın kilogram başına maliyetinin 0.48 TL olduğunu, buna yüzde 20 oranında kâr eklenerek fiyat açıklanmasını istedi.

Paylaş

ZİRAAT Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül, buğdayın kilogram başına maliyetinin 0.48 TL olduğunu, buna yüzde 20 oranında kâr eklenerek fiyat açıklanmasını istedi.
ZMO’nun tüketicilerden üreticilere kamu yararına katkı sunmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgedeki buğday tahmini üretim maliyetinin hesaplanarak açıklandığını dile getiren Şengül, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2008 yılında Türkiye buğday üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 3.5 artışla yaklaşık 17.8 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Bu yıl ülke genelinde yağışların yeterli hatta yer yer aşırı olması nedeniyle son yılların en yüksek buğday rekoltesi beklenmektedir.
Bu yıl için buğday üretiminin 20 milyon ton dolayında gerçekleşebileceği tahmin edilebilir. Bu yıl ilimiz buğday ekilişini yaklaşık 230- 250 bin hektar olarak tahmin etmekteyiz. Üretim olarak da tahminlerimiz 1 –1.2 milyon ton dolayındadır” diye konuştu.
Yaptıkları çalışmalar sonucunda Adana’da kırmızı yarı sert ekmeklik buğdayın, üreticiye maliyetinin kilogram olarak 0.48 TL dolayında olduğunu kaydeden Şengül, bu maliyet içinde en önemli payın yüzde 30’la arazi kirası, yüzde 25 ile gübre ve gübreleme, yüzde 16 ile makine kirası, yüzde 10 ile tohum yine yüzde 10 ile ilaçlama giderleri olduğuna dikkat çekti.
ADANA DIŞINDA MALİYET DAHA YÜKSEK
Şu sıralar Adana Ticaret Borsası’nda yeni ürün buğday fiyatlarının kilogram başına 0.45 ve 0.48 TL dolayında olduğuna işaret eden Şengül, şunları belirtti: “Toprak Mahsulleri Ofisi yeni hasat dönemi nedeniyle alım satımı durdurduğunu duyurmuş, gerek alım, gerekse de fiyat konusunda tam bir sessizliğe gömülmüştür. Çukurova’da hasat başlamasına rağmen TMO, dolayısıyla hükümet tarafından nasıl bir yol, politika izleneceği hâlâ bilinmezliğini sürdürmektedir. Bölgede buğday üreticisi için 0.48 TL/kg maliyetin üzerine yüzde 20’lik bir kâr payı ile 0.58 TL/kg dolayında bir fiyatın eline geçmesi gerekmektedir. Ancak mevcut fiyatın son derece düşük bir pay olduğu, üreticilerin geçen yıl ki durumunu reel olarak korumaya ancak yettiğini söyleyebiliriz.
Kaldı ki ilimiz için hesaplanan bu maliyet, dekara 420 kilogram verim üzerinden hesaplanmıştır. Bilindiği gibi Türkiye ortalama buğday verimi dekara 220 kilogram dolayındadır.”
Buğday yetiştiren çiftçi ailesinin krizi bahane eden vahşi piyasa aktörlerinin insafına terk edilmemesi gerektiğini dile getiren Şengün, “Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla, hesapladığımız maliyetler civarında makul bir müdahale fiyatı zaman geçirmeden ilan edilerek piyasaya etkin bir şekilde müdahale edilmelidir” dedi. (ADANA)
ÖNCEKİ HABER

ANDIMIZ TARTIŞILIYOR -1-

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...