29 Mayıs 2009 00:00

LİMAN ARKASI

20. yy başlarından itibaren tüm dünyada büyük bir gelişme gösteren “drama” etkinliği, ülkemizde de İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun öngörülü çalışmaları ile başlatılmış, belirli bir durgunluk süresinden sonra, 25 yıldan bu yana yeniden canlılık kazanmıştır.

Paylaş

20. yy başlarından itibaren tüm dünyada büyük bir gelişme gösteren “drama” etkinliği, ülkemizde de İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun öngörülü çalışmaları ile başlatılmış, belirli bir durgunluk süresinden sonra, 25 yıldan bu yana yeniden canlılık kazanmıştır.
Drama; kişisel gelişmeye, kişisel yetişmeye yararlı bir yöntemdir. İnsanın kendisini tanımasını, keşfetmesini sağlar. Çevreyi yüzeysel değil derinlemesine ve evrensel boyutlarda görmesine yardımcı olur. Katılımcıların birbirlerini tanımalarına olanak sağlar, toplumsal-sosyal bilinci geliştirir.
Esnek bir disiplin çerçevesi içinde; bir öğretim yöntemi ve sanat eğitimi alanı olan “drama”nın günümüzde uzmanlar tarafından okullarda sıkça uygulanması öneriliyor.
Ömer Adıgüzel, eğitimde yaratıcı dramayı şöyle tanımlanıyor:
“Eğitimde yaratıcı drama; herhangi bir konuyu, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmaktır. Bu canlandırma süreçlerinde oyunun genel süreçlerinden yararlanılır. Yaratıcı drama süreci, bir lider, drama öğretmeni/eğitmeni eşliğinde ve yapılacak çalışmanın amacına, grubun yapısına göre önceden belirlenmiş bir mekanda gerçekleşir.”
“Drama”nın eğitimde uygulanması için ilk çalışmaları başlatan Dorothy Heatcote’a göre yaratıcı drama; öğrenmek için bir araç, bir ortamdır. Bu anlamda onun için drama; oyun yapmak, kurgulamak, oynamaktan çok öğretmektir.
Yaratıcı drama sınıflarında yapılan eğitimde, duygusal kontrol, heyecan ve duyguların denetlenilmesi öğrenilir. Duyguları ifade eden dillerin geliştiği görülür. Tüm bu perspektiflerde drama; liderin dersi önceden planlaması ve kurgusuyla başka bir şeyi öğretmede araç olarak kullanılır.
Drama lideri olarak, daha önce seminerlerde yaptığımız “eğitimde yaratıcı drama” alıştırmalarını öğrencilerle gerçekleştirme fırsatı yakaladım geçen hafta.
Fizik öğretmenliği için ZKܒde formasyon eğitimi alan oğlum, TED Zonguldak Koleji 6/B öğrencileri ile bir buluşma gerçekleştirdi. Okul idaresi ve Fen Bilgisi öğretmeninin desteğiyle derslikte birlikte yaptığımız dersin konusu “aynalar”dı. Tanışma, ısınma ve dersin konusuna yönelik yaptığımız alıştırmalarda öğrenciler; düz, çukur ve tümsek ayna bilgilerini pekiştirdiler. Kente gelen bir lunaparkın ayna koridorunu kurarak tamamladığımız 40 dakikalık “eğitimde yaratıcı drama” uygulaması, öğrencilerde heyecan ve coşku yarattı. Yaptığımız değerlendirmede; öğrenciler, “aynalar” konusunu daha iyi algıladıklarını ve çok eğlendiklerini belirttiler.
FAHRİ BOZBAŞ
ÖNCEKİ HABER

Gizlenen gerçek: Tecavüz mü?

SONRAKİ HABER

Aslında oyuncu ama şimdi ayakkabı boyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...