29 Mayıs 2009 00:00

Gizlenen gerçek: Tecavüz mü?

ABD Başkanı Barack Obama ABD’li askerlerin Afganistan ve Irak’taki tutsaklara yaptıkları işkenceyi gösteren fotoğrafların yayınlanmasını ABD’nin ve ABD askerlerinin güvenliğini tehlikeye atabileceği gerekçesiyle yasaklamıştı.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama ABD’li askerlerin Afganistan ve Irak’taki tutsaklara yaptıkları işkenceyi gösteren fotoğrafların yayınlanmasını ABD’nin ve ABD askerlerinin güvenliğini tehlikeye atabileceği gerekçesiyle yasaklamıştı.
ABD’li bir emekli bir general, Obama’nın yayınlanmasını istemediği fotoğraflar arasında tecavüz görüntülerinin de yer aldığını söyledi. İşkence ve hak ihlalleri iddiaları üzerine Irak’taki Ebu Garib cezaevinde soruşturma yürüten emekli Tümgeneral Antonio Taguba, İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan makalesinde, ‘tüyler ürpertici’ olarak nitelediği bu fotoğrafların yayımlanmaması yönündeki Obama’nın kararına kendisinin de katıldığını ifade etti. Taguba, “Adli amaç dışında yayımlanmalarının amacının ne olduğuna emin değilim ve yayımlanmaları, dış politikamızın tek koruyucuları olan askerleri en çok ihtiyacımız olduğu dönemde tehlikeye atacaktır” dedi.
HİÇ YAYAINLANMAMIŞ FOTOĞRAFLAR VAR
Telegraph, Ebu Garib’teki işkence ve kötü muamele uygulamalarının Taguba’nın 2004’teki raporunda da yer aldığını, ancak asıl konunun, ortaya çıkan, ancak bugüne kadar hiç yayımlanmamış fotoğrafların bulunması olduğunu vurguladı. Böylece Taguba da gazeteye yayımlanmamış fotoğrafların varlığını doğruladı. Ebu Garib’deki tutsaklara kötü muameleyi gösteren yeni fotoğraflarda, önceden belgelenenlerden çok daha ağır ihlallerin yer aldığını belirten Telegraph, Obama yönetimine önceki gün elektronik posta yoluyla açıklama için yaptıkları başvuruya henüz yanıt alamadıklarını yazdı.
TUTSAKLARA
TECAVÜZ ETTİLER
Gazeteye göre, yeni fotoğraflardan birinde bir ABD askerinin bir kadın tutsağa tecavüzü, bir diğerinde bir erkek mahkuma tecavüz, bir diğerinde daha bir kadın mahpusun vücudunun üst tarafındaki kıyafetlerin zorla çıkarılması, başka fotoğraflarda da mahpuslara cop, tel gibi cisimlerle tecavüz görüntüleri yer alıyor.
Telegraph, yeni fotoğrafların 2001-2005 yılları arasında Ebu Garib ve diğer 6 cezaevindeki 400 ihlal vakasıyla ilgili olduğunu belirtti. ABD Federal Temyiz Mahkemesi hakimleri, ABD’li personelin ihlalleriyle ilgili fotoğrafların yayımlaması yönünde karar vermişti. ABD Medeni Haklar Birliği (ACLU) tarafından Adalet Bakanlığı aleyhine açılan davaların art arda kaybedilmesi üzerine de, Pentagon fotoğrafları 28 Mayıs’ta yayımlama yönünde karar almıştı. Ancak Obama’nın daha önce söz vermesine rağmen iki hafta önce, fotoğrafların yayımlanmasına karşı çıkmıştı. Fotoğrafların yayımlanmasını sağlamak için yıllardır uğraşan ACLU, fotoğrafların, tutsaklara kötü muamelenin Irak’ta ve diğer bazı yerlerde bilinenin çok ötesinde olduğunu gösterdiğini kaydetti. ACLU avukatları, bu fotoğrafların, ABD personelinin zanlılara kötü muamelesinin münferit değil, yaygın olduğunun kanıtı olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşkenceye bakmak

SONRAKİ HABER

LİMAN ARKASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...