30 Mayıs 2009 00:00

Üç yanlış bir sınavı götürür

Binlerce gencin heyecanla beklediği ÖSS’ye artık sayılı günler kaldı. Birçok öğrenci sınav stresine şimdiden kapılmış durumda.

Paylaş

Binlerce gencin heyecanla beklediği ÖSS’ye artık sayılı günler kaldı. Birçok öğrenci sınav stresine şimdiden kapılmış durumda.
Belli bir oranda heyecanın motivasyon yaratabileceğini belirten uzmanlar fazla heyecanın ve stresin olumsuz sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıyor. Sınav için uzmanlar ‘her şeyden önce bu sınavı hayatınız boyunca karşılaşacağınız imtihanlardan sadece biri olarak kabul edin ve gözünüzde büyütmeyin’ diyor.
Uzmanlar ‘konuları çalışmak, testleri çözmek sınavda başarılı olmak için ne yazık ki yeterli olmuyor’ uyarısında bulunuyor.
AŞIRI KAYGI BAŞARIYA ENGEL
Birçok öğrenci sınava hazır olmasına rağmen her yıl ya heyecandan ya da kaygıdan sınavda elde edebilecekleri başarıyı yakalayamıyor. O yüzden sınava girecek öğrencilerin şu saatten sonra yapmaları gereken en önemli şey heyecanlarını başarılarını engelleyecek çizgiye getirmemek.
Pek çok öğrencinin ‘heyecandan öleceğim, şu sınav bir geçse’, ‘bu sınav kaderimi belirleyecek, başaramazsam bittim ben’ gibi cümleler kullandığına dikkat çekerek bu cümlelerin tehlike çanları anlamına geldiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
ÖSS'DE 'PANİK' UYARISI
Psikolog Dr. Gamze Mercan, sınav kaygısına karşı öğrencileri uyardı.
Mercan, sınava girerken belli bir seviyede kaygı duygusunun iyi olduğunu, ancak bu kaygının panik oluşturmayacak düzeyde kalması gerektiğini, fazla paniğin öğrenciyi başarısızlığa götürebileceğini söyledi. Mercan, sınava kısa süre kalması dolayısıyla öğrencilerin panik yapmadan ders çalışmaya devam etmeleri gerektiğini belirtti. (İSTANBUL)

LİSELİ İNTİHAR ETTİ
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde, üniversite sınavlarına hazırlanan lise son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Gülbahar Özay, 5’inci kattaki evlerinin penceresinden atlayarak yaşamına son verdi. Boğaziçi Beldesi Atatürk Lisesi son sınıf öğrencisi Gülbahar Özay, önceki gün arkadaşlarıyla pikniğe gitti. Genç kız, piknik dönüşü arkadaşlarından ayrıldıktan sonra Çamlıca Mahallesi’ndeki 5’inci kattaki evlerine çıktı ve pencereden kendini boşluğa bıraktı. Çevredekiler tarafından çağrılan ambulansla İslahiye Devlet Hastanesi’ne götürülen Özay, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Genç kız gözyaşlarıyla toprağa verildi. (GAZİANTEP)
ÖNCEKİ HABER

Mayın can alıyor

SONRAKİ HABER

KESK’E YAYGIN DESTEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...