30 Mayıs 2009 00:00

Mayın can alıyor

Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülmesi beklenen Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin yasa tasarısı, 2 Haziran Salı gününe kaldı.

Paylaş

Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülmesi beklenen Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin yasa tasarısı, 2 Haziran Salı gününe kaldı. Tasarıya sert tepki gösteren muhalefet, mayın temizliği ve tarım amaçlı olarak 49 yıllığına kiralanmasına ilişkin düzenlemenin çıkarılması ve yap-işlet modelinden vazgeçilmesini isterken, AKP ise yap-işlet modelinde ısrar ediyor.
Tasarı ile ilgili muhalefetin sert tavrı nedeniyle Meclis Genel Kurulu’nun çalışamaması AKP’ye geri adım attırırken, iktidar ve muhalefet arasında “uzlaşma” arayışlarına sahne oldu.
HALKIN YARARINA AÇILMALI
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Danışma Kurulu’nun önerisine imza atmadan önce Meclis Başkan Vekili Nevzat Pakdil ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de katıldığı bir toplantı yaptıklarını belirterek, “O toplantıda mayın yasasında toplumun, muhalefetin, medyanın beklenti ve önerileri doğrultusunda bir düzenleme yapacakları duygusuna kapıldık” dedi. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise iktidar ve muhalefet arasında yapılan görüşmelerde ortaya konulan iradeye rağmen, AKP’nin kullandığı ifadeleri eleştirdi. Yabancılara yap-işlet olarak verilmesine karşı olduklarını anlatan Kaplan, “Mayın mağdurlarına, sınırda yaşayanlara, köylüye verilmesini istiyoruz. Arazilerin GAP projesiyle bütünleştirilerek halkın yararına açılmasını istiyoruz” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay da AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın genel kurulda söylediği sözlerin uzlaşamamanın ifadesi olduğunu belirtti. (ANKARA)

ALTI YILDA MAYINA 266 CAN
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) yaptığı tespite göre 2002-2008 döneminde mayın ve sahipsiz bomba sonucu 266 kişi öldü, 684 kişi yaralandı.
TİHV ve İHD’den yapılan ortak açıklamada, 6 askerin mayın patlaması sonucu yaşamını yitirmesinden duyulan üzüntü ve kaygı dile getirilerek, “Mayın patlaması nedeniyle ölümlere sebep olanları kınıyoruz” denildi.
“Şiddet ve silahlı yöntemler sorunların çözümüne çare olamaz”ın altı çizilen açıklamada, şiddet, çatışmalar, operasyonlar ve ayrımcı politikalar terk edilerek, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümüne olanak sağlayacak önlemler almanın zamanının geldiği, hatta geçtiği dile getirildi.
“IHD kara mayınları ve serbest patlayıcıların ortaya çıkaracağı mağduriyet riskini azaltmak, kara mayını patlamasından kurtulanların tıbbi ve hukuki yardım almasının yollarının da geliştirilmesi konusunda 2006-2007 yıllarında kara mayınları ile ilgili kapsamlı bir proje yürütmüştür” denilen açıklamada, Van, Hakkari, Tunceli, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Şırnak ve Mardin illerinde çok sayıda araziye yaygın bir şekilde döşenmiş kara mayını ve serbest patlayıcı bulunduğu hatırlatıldı. Bunların temizlenmesi ile ilgili Ottowa Sözleşmesi’ne göre henüz ciddi bir çalışma olmadığı da vurgulanan açıklamada, 2002-2008 yıllarına ilişkin mayın ve sahipsiz bombaların neden olduğu ölüm ve yaralanmalara ilişkin rakamlar verildi.
İHD verilerine göre söz konusu yıllar arasında mayın ve sahipsiz bombaların patlaması sonucu 266 kişi yaşamını yitirdi, 684 kişi de yaralandı.
Mayın patlaması sonucu 2007 yılında ölen 29 asker ve 104 yaralı asker ile 2008 yılında ölen 43 asker ve 95 yaralı askerin bu bilançoya dahil olmadığı kaydedilen açıklamada, mayın mağdurlarına yönelik ciddi bir rehabilitasyon ve tedavi çalışması yapılmadığı da vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kent AŞ’de aileler direniyor

SONRAKİ HABER

Üç yanlış bir sınavı götürür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...