31 Mayıs 2009 00:00

Ne umdular ne buldular

Bir umut yolculuğudur köyden kente geliş. Yaşam koşulları biraz daha iyileştirilecek, eli boş dönülmeyecektir geriye.

Paylaş

Bir umut yolculuğudur köyden kente geliş. Yaşam koşulları biraz daha iyileştirilecek, eli boş dönülmeyecektir geriye.
Kimi belli bir birikim sağlayıp evlenme umuduyla, kimi ise televizyonlarda izlediği taşı toprağı altın İstanbul’da rahat bir yaşam sürme hayaliyle gelir şehre. Gelenler çoğu kez bulamaz umduğunu. Geriye hayal kırıklığı, açlık ve yoksulluk kalır. İş imkanlarının kısıtlı olduğunu gören gurbetçiler, büyükşehirde ekmeğin aslanın ağzında değil midesinde olduğunu görünce bir süre sonra kendi çözümünü yaratmaya çalışır. Kimi eline bir seyyar araba alıp düşer yollara, kimi ise soluğu amele pazarlarında alır.
EKMEĞİM NEREDEYSE ORADAYIM
Gelinen şehirler farklı olsa da benzer hikayeler duyduklarımız. 6 yıl önce Van’dan İstanbul’a iş bulma umuduyla gelen Muhammet Sevinç, Haramidere Otogarı’nda yük taşıyor. Kendisi gibi şehre gelenlerin yükü gün boyu omuzlarında. “6 yıldır bir birikim sağlayamadım. Evlenemedim, yuva sahibi olamadım. Hiçbir şeye sahip olamadık ki biz” diyor Sevinç. Memleketinde iş bulamadığı için İstanbul’un yolunu tutan Sevinç, bekar evinde yaşıyor. “Benim ekmeğim neredeyse ben oradayım” diyen Sevinç, memlekete gitse de yapacak bir şey olmadığını anlatıyor. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul’a geldiğini söyleyen Nevzat Işık da imkanların kısıtlı olmasından yakınıyor. İnşaatlarda, çay bahçelerinde çalıştığını söyleyen Işık, eline ayda 600 TL’nin ancak geçtiğini, ailesine yardımcı olmadığını belirtti.
SON DURAK
AMELE PAZARI
Ağrı’dan İstanbul’a iş bulma umuduyla geldiğini, ancak umduğunu bulamadığını söyleyen
Cengiz Zengin ise memlekete geri dönebilmek için amele pazarında almış soluğu. “Cebime baksanız 800 lira param var” diyen Zengin, inşaat sektöründe ucuz iş gücü olan göçmenlerin çalıştırıldığını söyledi. Her gün sabah 6’da Mecidiköy’de oluyor Cengiz, akşam saat 7’ye kadar. Ayda bir ya da iki kez iş çıktığını belirten Zengin, “Elimize geçen 20-30 milyon. Memlekete dönecek param yok. Git Şişli Belediyesi’ne Büyükşehir Belediyesi’ne göçmenleri çalıştırıyorlar hep. Bize de memleketinizde iş yok mu diyorlar” şeklinde konuştu. Necmettin Baykara ise Ağrı’da 5 AKP milletvekili çıkardıklarını, ancak işsizlik sorunu için hiçbir adım atılmadığını söyledi. “Nere gideceğiz kendimizi asacağız” diyen Baykara, seslerine kulak verilmesini istiyor.
KADERLERİYLE
BAŞ BAŞALAR
Kamuran Aydemir, amele pazarlarındaki işçileri anlaşmalı olduğu firmalara işe gönderiyor.
İşçilerin sigortasız hiçbir güvenceleri olmadan çalıştıklarını anlatan Aydemir, günlük sigorta talep ettiklerinde şirketlerin bunu kabul etmediğini dile getirdi. “Ekonomik krizden dolayı şirketler küçülmeye gidiyor. Bizi işe çağırmaları bizden eleman almaları gitgide zorlaşıyor” diyen Aydemir, işçilerin günde 8 saat çalıştıklarını, aldıkları ücretlerin 45 ile 50 TL arasında değiştiğini belirtti. Gündelik işlerde çalıştırılan işçiler, kaza geçirirlerse kaderleriyle baş başa kalıyorlar. (İSTANBUL)
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Antalya’da yabancılardan taş ocağı eylemi

SONRAKİ HABER

Hafta sonu gündem: Piknik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...