31 Mayıs 2009 00:00

MAYTEKS İŞÇİSİNEKÖLELİK TEKLİFİ

KRİZ gerekçesiyle 26 Aralık 2008 tarihinden bu yana kapalı olan Mayteks fabrikasının önümüzdeki günlerde yeniden faaliyete geçeceği açıklandı. Fabrikanın kapandığı tarihten bu yana işçilerin alacaklarını ödemeyen Mayteks patronları, bu kez de işçilere köle gibi çalışmayı önerdiler.

Paylaş

KRİZ gerekçesiyle 26 Aralık 2008 tarihinden bu yana kapalı olan Mayteks fabrikasının önümüzdeki günlerde yeniden faaliyete geçeceği açıklandı. Fabrikanın kapandığı tarihten bu yana işçilerin alacaklarını ödemeyen Mayteks patronları, bu kez de işçilere köle gibi çalışmayı önerdiler.
22 Nisan’da Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne toplu çıkış için başvuru yaptıkları öğrenilen patronlar, her işçi ile yeni bir sözleşme imzalamak istiyorlar. Patronlar, işçilerle yaptıkları görüşmede, işçi sayısının 70’e indirileceğini, çalışma süresinin 12 saate çıkarılacağını, ikramiyelerin kaldırılacağını, eskiye dönük alacakların 3 ay sonra ücretlere yansıtılarak ödeneceğini, üç haftada bir vardiya değişeceğini ve yeni dönemde her işçiden üç kişilik iş istediklerini açıkladılar.
Çalışmak istemeyenlerin çıkışlarının verileceğini; ücret alacaklarının, kıdem ve ihbarların üç aydan önce ödenemeyeceğini, nakit yerine senet verileceğini de söyleyen patronlar, bu koşullarda çalışmak isteyenlerle işe başlayacaklarını belirttiler. İşçilerden edindiğimiz bilgilere göre 136 işçiden 40 kadarı çıkışlarını isterken, diğerleri çalışmak istediklerini bildirdiler. Çıkışını isteyen işçilerin, kıdem tazminatlarının hesaplanmasında ikramiyelerin; yemek, yol, fazla mesai ücretleri ve diğer ödemelerin hesaba katılmayacağını da belirten işçiler, ihbar tazminatının ödenmeyeceği konusunda da duyum aldıklarını anlattılar. Patronların kölelik dayatmasına karşı çalışacaklarını söyleyen işçilerin, kendilerine dayatılan sözleşmeyi imzalamamaları nedeniyle fabrikanın açılışının geciktiği belirtildi.
YASALARA AYKIRI
Patronların dayatmalarının yasalara aykırı olduğunu belirten Avukat İsmail Yurdatapan, kıdem tazminatının; maaş, ikramiyeler, yemek, yol, fazla mesai ve başka adlar altında yapılan ödemelerin brütü toplanarak hesaplandığını, tek kesintinin damga vergisi olduğunu, diğer alacaklar ve ihbarla birlikte akdin feshi tarihinden itibaren, hemen ödenmesi gerektiğini belirtti. Eksik hesaplamanın olması durumunda, işçilerin, önlerine konan sözleşmeyi, “Fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydıyla” yazdıktan sonra imzalamaları gerektiğini söyleyen Yurdatapan, “Ancak işçi ile işveren, ödemeler konusunda kendi aralarında bir sözleşme imzalayabilirler. Bu sözleşmenin iki nüsha haline getirilip işverene ve işçiye verilmesi gerekir. İşverenin buna rağmen ödeme yapmaması halinde, yasal yollara başvurulur” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Belediye-İş büyükşehir çatısına pankart astı

SONRAKİ HABER

Tapılacak birşey bulamıyordum ki…*

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...