31 Mayıs 2009 00:00

Hamas: Obama boş konuşuyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmeden yeni bir şey çıkmadığını söyleyen Hamas yönetimi, görüşmenin Filistin halkını hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Paylaş

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmeden yeni bir şey çıkmadığını söyleyen Hamas yönetimi, görüşmenin Filistin halkını hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
Gazze’deki Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum, görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas’ın Filistinli gruplarca kabul edilmeyen barış için Yol Haritası’nı uygulamaya hazır olduğunu söylemesinin, özellikle hayal kırıklığı yarattığını ifade ederek, Abbas’ın Filistinlilerin çıkarlarına aykırı çalışmalar yaptığını söyledi.
Barhum, Abbas’ın bağlı olduğunu söylediği Yol Haritası’nın, Filistin yönetimini “İsrail’in silahlı kanadı” haline getireceğini savundu ve Abbas’ın sözlerini, “Filistinli direnişçi grupların tasfiye edileceği ve iç bölünmenin devam edeceğinin göstergesi” olarak değerlendirdi.
Hamas sözcüsü, Obama’nın Ortadoğu barışıyla ilgili sözlerinin de İsrail’in devam eden hedefli cinayetleri, tutuklamaları, topraklara el koyması ve Gazze’deki ablukası dikkate alındığında, boş sözlerden öte gitmediğini ve yetersiz olduğunu kaydetti. Barhum ayrıca, Batı Şeria’da Hamas üyelerine yönelik siyasi tutuklamaları sürdürmesi ve gayrimeşru bir hükümet oluşturması dahil, Abbas’ın tutumunun Hamas ile diyalog görüşmelerini düğümlediğini belirtti ve Filistin liderini, “Filistin’in çıkarlarını koruma söz konusu olduğunda güvenilmez biri” olarak niteledi.
EL FETİH MEMNUN
Abbas’ın liderliğini yaptığı El Fetih’in üst düzey yetkililerinden Saeb Erakat ise Obama yönetiminin Ortadoğu barış sürecine yaklaşımının Filistinliler için cesaret verici olduğunu söyledi. Erekat, “Filistinli mülteci sorununun tek çözümü olan Filistin devletinin kurulması, bölgeyi daha güvenli ve istikrarlı kılacak” dedi. Ancak Erakat, barış sürecinin devamı için zamanın sınırlı olduğu uyarısında bulundu.
Perşembe günkü görüşmelerde Obama, İsrail’in Batı Şeria’yı işgal anlamına gelen Yahudi yerleşimlerini durdurmasını istedi ve iki devletli çözümden yana olduklarını yineledi. Fakat İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Obama ile görüşmeleri sonrası yaptığı açıklamada, açıkça iki devletli çözümden yana olmadıklarını ve Yahudi yerleşimlerinin ‘doğal büyüme’ olduğunu söyleyerek yerleşim inşaatlarını da durdurmayacaklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Toplu sınır dışı etmeler protesto edildi

SONRAKİ HABER

Medya ve Bilim: Bir fosilin gösterdikleri…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...