31 Mayıs 2009 00:00

Toplu sınır dışı etmeler protesto edildi

İSVEÇ İltica Mahkemesi’nin Irak’ta çatışma olmadığı yönünde bir karar almasının ardından Iraklı ilticaları toplu olarak sınır dışı etmeye başlayan İsveç hükümetinin tutumuna yönelik tepkiler artıyor.

Paylaş

İSVEÇ İltica Mahkemesi’nin Irak’ta çatışma olmadığı yönünde bir karar almasının ardından Iraklı ilticaları toplu olarak sınır dışı etmeye başlayan İsveç hükümetinin tutumuna yönelik tepkiler artıyor. Önceki gün ikinci sınır dışı edilmelerin gerçekleştirildiği sırada ilticacıların tutulduğu Göçmen Dairesi’ne ait binanın önünde toplanan yüzlerce kişi gösteri yaptı. Irak’ta işgal ve savaşın devam ettiğini söyleyen göstericiler, ilticacıların Irak’a iade edilmemesini istediler. Protesto gösterisinin yapıldığı saatlerde, aralarında 6 çocuğun da bulunduğu 52 ilticacı, kiralanan bir uçakla Bağdat’a gönderildi.
Göçmenlerin sınır dışı edilmesi sırasında polisin sert yöntemlere başvurması tartışma ve tepkilere yol açıyor. 12 Şubat’ta gerçekleştirilen il toplu iade sırasında zorla uçağa bindirilen mültecilere şiddet uygulandığı, çoğunun kollarına kelepçeler takıldığı ve bir kısmının da uyuşturulduğu belirtilmişti. Polisin tutumunun basına yansımasının ardından Göçmen Bakanı Tobias Billström, polisten konu hakkında bilgi istemişti. Aradan 15 gün geçmesine rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü bakana konu ile ilgili bilgi göndermedi.
POLİS ŞİDDETİ
Polisin uyguladığı yöntemler, polislerle Göçmen Dairesi çalışanları arasında gerginlik ve tartışmalara neden oluyor. Götaland bölgesindeki Göçmen Dairesi çalışanları, polisi ilticacılara karşı aşırı ve gereksiz şiddet kullanmakla suçluyorlar. Göçmen Dairesi Genel Müdürü Dan Eliasson, konuyu Emniyet Genel Müdürlüğü yönetimi toplantısında gündeme getirdi. Birkaç gün sonra da Göçmen Dairesi çalışanları, ilticacılara aşırı şiddet uygulayan polisler hakkında işlem yapılması için suç duyurusunda bulundular. Ancak savcılık, konunun polisin iç sorunu olduğunu ileri sürerek polisler hakkında dava açmayı reddetti. Polislerin misillemesi ise gecikmedi. Bu olaydan birkaç gün sonra, Göçmen Dairesi’nde görevli memurlar hakkında suç duyurusunda bulundular. Memurlar, gözaltında bulunan ilticacıların kaçmalarına yardımcı olmakla suçlandı.
Hükümet, Iraklı ilticacıların bir an önce sınır dışı edilmelerini istiyor. Bu yılın ilk çeyreğinde Göçmen Dairesi, polisten 519 Iraklının yakalanarak iade edilmesini istedi. Hükümet, bu yıl binlerce Iraklı mülteciyi iade etmeyi hedefliyor.
(Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

Kurtarma sırası GM’nin Avrupa kanadında

SONRAKİ HABER

Hamas: Obama boş konuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...