31 Mayıs 2009 00:00

Irak’tan Irak

İSTANBUL Tepebaşı’nda bulunan İtalyan Kültür Merkezi, bugünlerde ülkelerindeki savaş ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınan Iraklı mültecilerin gündelik hayatına tanıklık eden “Irak’tan Irak” isimli bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Paylaş

İSTANBUL Tepebaşı’nda bulunan İtalyan Kültür Merkezi, bugünlerde ülkelerindeki savaş ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınan Iraklı mültecilerin gündelik hayatına tanıklık eden “Irak’tan Irak” isimli bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergideki eserlerin sahibi Delizia Flaccavento, eylül ayında arkalarında evlerini, yerleşik yaşamlarını ve vatanlarını bırakan Iraklı mültecilerin Türkiye’deki yaşamlarını konu edinen bir fotoğraf çalışması yapmaya karar vermiş. Flaccavento, bu çalışmaya başlamasının temel nedenini, Irak’ın Amerika tarafından işgal edilmesinden sonra ülkelerini tek etmek zorunda kalan ve Avrupa ülkelerine gitmek üzere Ürdün, Suriye, Türkiye gibi komşu memleketlere iltica eden yaklaşık iki milyon insanın yaşadığı zorlukları görünür kılmak olduğunu söylüyor.
GELİR MÜLTECİLERE BAĞIŞLANACAK
Özellikle İstanbul’a gelmiş ve Batılı ülkelere yerleşebilmek için bir süre Türkiye’de kalmak zorunda olan Keldani Cemaati ile yakın dostluk ilişkileri kuran Flacavento, kendi ülkelerinde işgal sonrası yaşanan birçok etkilenmenin yanında köktendinci Müslümanların hedefi haline de gelmiş bu toplumun İstanbul’daki yaşamını kiliselerine, okullarına konuk olarak görüntülemiş. Sergide, Delizia Flaccavento’nun fotoğraflarının yanında Iraklı mültecilerle yapılan röportajlar ve bu insanların günlük yaşamlarını yansıtan video enstelasyonu ise Ayşegül Selenga Taşkent tarafından hazırlanmış.
Flaccavento, İstanbul’un Dolapdere, Kurtuluş, Harbiye gibi semtlerinin yanı sıra Anadolu’nun çeşitli bölgelerine de sığınmış Iraklı mültecilerin en büyük sorunlarından birisinin, Türkçe bilmediklerinden dolayı bir iş bulamamaları olduğunu söylüyor. 28 Mayıs’ta açılan, içinde yer alan fotoğraflardan elde edilecek gelirin Iraklı mültecilere bağışlanacağı “Irak’tan Irak” isimli fotoğraf sergisi, 6 Haziran Cuma gününe kadar ziyaret edilebilir.
(İstanbul/EVRENSEL)
Uğur Halil Karakullukcu
ÖNCEKİ HABER

MİNERVANIN BAYKUŞU

SONRAKİ HABER

Bedreddin’in düşüncesi ve düşleri sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa