31 Mayıs 2009 00:00

Çevre dostu bir sergi

MİMAR Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün düzenlediği Çevrede Lif Sanatı Sergisi, 5 Haziran 2009 Dünya Çevre Günü’nde Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açılacak. Sergi 20 Haziran’a kadar açık.

Paylaş

MİMAR Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün düzenlediği Çevrede Lif Sanatı Sergisi, 5 Haziran 2009 Dünya Çevre Günü’nde Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açılacak. Sergi 20 Haziran’a kadar açık.
Her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ve takip eden günlerde tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kamuoyunun dikkati çevre sorunlarına çekilmeye çalışılıyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin programı içinde yer alan, doğa ile sanat ilişkisinin sorgulandığı çevrede, lif sanatı etkinliklerine ait görüntülerin yer aldığı sergi, bu amaç çerçevesinde, doğal çevreye farklı bir açıdan, sanatın dili ile yaklaşan çalışmalardan oluşuyor. Sergide, Sapanca’daki son çalışmaların yanı sıra daha önce gerçekleştirilmiş Bolu ve Kilyos etkinliklerinden bazı yapıtların görüntüleri ile çevrede lif sanatının temel kaynaklarından olan lif sanatına ait üç boyutlu örnekler de bulunuyor. Ayrıca, sergi salonunun bir köşesinde çalışmaların doğada yapım aşamalarını anlatan videolar da gösterilecek.
Temelde, çevrede lif sanatı yapıtlarının bulundukları yerlerden alınarak başka yerlere taşınması, hem görsel hem de kavramsal/düşünsel açıdan mümkün değil; onlar, yaşadıkları doğal mekanlar içinde ziyaret edilerek, kendi atmosferlerinde doğru olarak algılanıp kavranabilirler. Ancak pratikte bu ne yazık ki çoğu zaman mümkün değil. Bu nedenle yapıtları doğru fotoğraflamanın, hareketli görüntülemenin, Beyoğlu Sanat Galerisi’ndeki sergide olduğu gibi, eserlerin geniş izleyici kitlelerine ulaştırılması, gelecek kuşaklara aktarılması bakımından büyük önemi var.
Liflerin, geleneksel ya da özel tekniklerle doğa içinde, doğa ile birlikte oluşturulmasıyla, ortaya konan çevrede lif sanatı yapıtlarının yaşamları genellikle kısa süreli oluyor. Doğal malzeme ile yapılanlar doğanın izin verdiği sürenin bitiminde yok olup giderken, kimyasal kökenlilerin fiziki varlıkları uygulayıcılar tarafından sonlandırılıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

Kriz kutlamaları engelleyemedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...