01 Haziran 2009 00:00

Halkı pazara değil mücadeleye çağırın

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, “Eve kapanma pazara çık” kampanyasını başlatan Türk-İş, Hak-İş ve patron örgütlerine tepki gösterdi. Platform tarafından yapılan açıklamada kriz nedeniyle yaşanan olumsuz koşullarda durgunluğu aşma yolu olarak “Eve kapanma pazara çık” kampanyasının telaffuz edilmesinin “Halkla, emekçilerle düpedüz dalga geçmek, alay etmek” anlamına geldiği vurgulandı.

Paylaş

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, “Eve kapanma pazara çık” kampanyasını başlatan Türk-İş, Hak-İş ve patron örgütlerine tepki gösterdi. Platform tarafından yapılan açıklamada kriz nedeniyle yaşanan olumsuz koşullarda durgunluğu aşma yolu olarak “Eve kapanma pazara çık” kampanyasının telaffuz edilmesinin “Halkla, emekçilerle düpedüz dalga geçmek, alay etmek” anlamına geldiği vurgulandı.
Açıklama şöyle devam etti: “Krizin faturasını çalışanlara yüklemektir. Eve kapanma pazara çık sloganıyla ifade edilen kampanya, hükümetin kriz sürecinde ardı ardına çıkardığı ve hiçbir işe yaramayan önlem paketlerinin kötü bir kopyasından başka bir şey değildir. İktidara acil önlemler alma konusunda baskı oluşturması ve mücadele vermesi gereken emek sendikalarının bu kampanyanın içinde olmalarını anlamamaktayız. Türk-İş bu oluşumun içinde olmasının nedenlerini üyelerine açıklamak zorundadır.”
TİS NEDEN BİTMİYOR?
İstanbul Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada kampanyayı örgütleyenlere şu sorular yöneltildi: “Bizlere kulaklarını tıkayan, bizleri duymayan, bizleri hafife alan siz işveren örgütleri, kampanyaya destek veren siz sendikalar, bu ağır kriz koşullarında kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerini neden bitirmiyorsunuz? Emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarını neden vermiyorsunuz? Milyonlarca kişinin açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşadığı bu ülkede, birde krizi bahane ederek işten atılmaları teşvik ederken, pazara nasıl hangi parayla çıkmamızı öneriyorsunuz?”
Krize gerçekçi ve kalıcı bir çözüm için halkın ve emekçilerin sesine kulak verilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu talepler sıralandı:
* Tüketimi, harcamayı artırarak ekonomiyi canlandırmak istiyorsanız emekçilerin alım gücünü artırın!
* İşten atılmaları durdurun!
* Yaptığınız özelleştirmelerin ne kadar yanlış olduğunu, işsizliği artırdığını görerek, özelleştirmeleri durdurun, yeni işsizler yaratmayın!
* İstihdamı artırarak çözümler üretin, çalışma yaşına gelen genç nüfusa iş yaratın!
* İşsizlik fonunda biriken paraları amacına uygun kullanın!
* İşsizlik ödeneklerini artırın, daha fazla insanın yararlanmasını sağlayın!
* Kredi kartı mağdurlarının borçlarını yeniden yapılandırın!
* Bankaların acımasız ve tek taraflı dayattığı faiz koşullarını değiştirin!
* Sosyal Devlet olmanın gereğini yerine getirin. Hortumculara, yandaşlara kaynak aktarmak yerine işsizlere insanca geçinebileceği kadar, elektrik, su parası ödeyecek kadar ücret ödeyin!
TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ’E UYARI
“Bizler bu kampanya ya destek veren sendikaları uyarıyoruz” denilen açıklamada, sendikalara eylem yapma ve krizin hesabını sorma çağrısı yapıldı. Sendikalardan halkı ve emekçileri pazara ve alışveriş yapmaya değil şu talepler için mücadeleye çağırması istendi:
* Sabah-atv , E-Kart, Desa ve Sinter’de süren grev ve direnişlerin kazanımla bitmesi için,
* İktidardan aldığı güçle Hak-İş Konfederasyonu’nun Türk-İş’e bağlı olan işyerlerinde baskı, tehdit ve şantajla işçileri sendika değiştirmeye zorlamalarını engellemek için,
* Sendikalara ve sendikacılara karşı başlatılan ve cadı avına dönüşen gözaltıları, tutuklanmaları, engellemek için; mücadeleye çağırın! (İstanbul/EVRENSEL)

AKP’Lİ VEKİLDEN İTİRAF: İşçi atan patronlar fırsatçılık yapıyor
AKP Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, işsizliğin krizde artışından patronları sorumlu tuttu.
Gedikli, “Özel sektörün son başvurması gereken yol olan işten çıkarma, krize karşı verilen ilk tepki oldu. Özel sektör krizi bahane ederek işçi çıkardı. Bu bir fırsatçılıktır. Özel sektör sırf kıdem tazminatından dolayı işçi çıkarıyor, bunu önceden de yapıyorlardı” dedi.
BUNU KİM ÖNLEYECEK?
Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, bu fırsatçılığı engellemek için ne yapılacağı konusunda bir açıklama yapmadı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

SONRAKİ HABER

e-devlet ama ne devlet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...