01 Haziran 2009 00:00

30 yılda 40 yeni hastalık!

Dünya Sağlık Örgütü 30 yılda 40 yeni hastalık tanımladığını ve bunların yüzde 70’inin hayvanlardan insanlara bulaştığını ortaya çıkardı.

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü 30 yılda 40 yeni hastalık tanımladığını ve bunların yüzde 70’inin hayvanlardan insanlara bulaştığını ortaya çıkardı.
Salgın hastalık riskinin nüfusun kalabalıklaşması, ulaşımın hızlanması, doğal yaşam alanlarına müdahale ve küreselleşme nedeniyle arttığını kaydeden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, kontrol edilmiş difteri, boğmaca, tularemi, tüberküloz, sıtma gibi hastalıkların yeniden hortladığını söyledi. ‘‘Dünya küçülüyor, risk artıyor. Salgınların azalmasını beklemiyoruz” diyen Dedeoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada tarih boyunca savaşlarda ölen insan sayısından çok daha fazlasının bulaşıcı hastalıklardan kaybedildiği söyledi.
ESKİLER DE
HORTLADI!
İnsanoğlunun tarih boyunca bulaşıcı hastalıklar nedeniyle salgınlarla mücadele ettiğine dikkat çeken Dedeoğlu, pek çok hastalığın baskılandığını, ancak yeni hastalıklar ortaya çıktığını vurguladı. Dedeoğlu, ebola, rota virüs, helicobacter pylori, lejyonella, deli dana, SARS gibi yeni hastalıkların yanı sıra eskiden yaygın olup kontrol edilmiş hastalıkların yeniden hortladığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre yılda 3 milyon kişi sıtmadan hayatını kaybediyor. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, hanta virüsü, chikungunya gibi bazı hastalıklar iklim değişikliklerinin de etkisiyle hiç görülmedikleri ülkelerde ortaya çıkıyor.
ÖLENLER ARTACAK
‘‘Örneğin Türkiye’de hiç Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi görülmezdi. 2002-2003 yılında 6 kişinin ölümüne neden olan hastalık, 2007’de 33, geçen yıl ise 63 kişinin canını aldı”diyen Dedeoğlu bu sene sayının daha da artacağını kaydetti.
YILDA 500 MİLYON
İNSAN GRİP OLUYOR
Dünyada geçen yüzyılda gribin milyonlarca kişinin ölümüne neden olduğunu ifade eden Dedeoğlu, Çin’de 1918’de başlayan ve dünyaya yayılan İspanyol gribinden 40-50 milyon kişinin, 1957’deki Asya gribi salgında 70 bin, 1968’deki Hong Kong gribi salgında ise 700 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Prof. Dr. Dedeoğlu, ‘‘Grip mevsimsel bir hastalık. Her yıl 500 milyon kişi gribe yakalanıyor, 250-500 bin kişi ölüyor. Bu sayılar daha da artacak ” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

BİLİRKİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

SONRAKİ HABER

Sinanlara mücadele sözü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...