02 Haziran 2009 00:00

Alkaya reji masasına geri döndü

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinden alınan Orhan Alkaya dün bir basın toplantısı yaptı.

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinden alınan Orhan Alkaya dün bir basın toplantısı yaptı. Görev yaptığı döneme ilişkin bilgi veren Alkaya, “reji masasına geri döndüğünü” açıkladı. Birlikte çalıştığı ekibin istifalarını yeni Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu’na sunacağını açıklayan Alkaya, “herkes kendi ekibiyle çalışmak ister” dedi.
Görev değişikliği nedeniyle ilgili açıklama yapmayan eski sanat yönetmeni, İstanbul Belediye Başkanı’nın atama yetkisini kullandığını söyledi. Şehir Tiyatroları’nın başarılı bir sezonu geride bıraktığını söyleyen Alkaya başlattıkları projelerin devam ettirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Yeni Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu’na görev yaptıkları dönem ve hazırlıkları süren projelerle ilgili brifing vereceğini söyleyen Alkaya, Şamlıoğlu’na başarılar diledi. Alkaya, “Şehir Tiyatroları’nın geleceği ile ilgili atılacak olumlu adımları daima destekleyeceğim” dedi.
‘ŞEHİR TİYATROLARI ÖZERKLEŞMELİ’
1.5 yıldır Sanat Yönetmenliği görevini vekaleten yapan Alkaya kendisinin yerine Ayşe Nil Şamlıoğlu’nun asaleten atanması ile ilgili olarak bir gerekçe sunulmadığını söyledi. Orhan Alkaya “Kimseye kırgın değilim” dedi. Kendisine ihtiyaç duyulduğu için Sanat Yönetmenliği görevine getirildiğini açıklayan Alkaya “Sanat Yönetmenliği koltuğundan ayrılarak sahaya, reji masasıma geri dönüyorum” dedi.
Görev değişikliği ile ilgili kararın karşılıklı olarak alınmadığına işaret eden Orhan Alkaya Şehir Tiyatroları özerk bir yapıya sahip olmadığından atama yetkisinin belediye başkanında olduğunu söyledi. Belediye başkanı Kadir Topbaş’ın bu yetkiyi kullanmadan evvel mutlaka bir takım insanlara danıştığını sözlerine ekleyen Alkaya bu kararla ilgili yorum ya da tahmin paylaşmak istemediğini belirtti. Kendisinin görev yaptığı yönetim kuruluna seçimle geldiğini aktaran Alkaya “özerk bir yapıya yönelmeliyiz, mevcut modeli uzun zaman sürdürmek mümkün değil, ancak özerk bir modelle yönetildiğinde Şehir Tiyatroları hak ettiği uluslararası sanat kulvarında yer alabilir” şeklinde konuştu.
13 DALDA 24 ÖDÜL
Orhan Alkaya çok başarılı bir sezon geçirdiklerini ifade ederek yeni Sanat Yönetmenine pek çok yeni projeyi de devrettiklerini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2008-2009 Sezonu’nu, seyirci sayısında artışla kapadı. Şehir Tiyatroları, 7 sahnesi ve toplam 2318 koltuk kapasitesi ve doluluk oranında yüzde 15’lik artışıyla 445 bin 863 seyirciyi ağırladı. 15 yerli, 14 yabancı 29 yeni ve geçen sezon sahnelenen 14 oyunla birlikte toplam 43 oyun sahneledi. Bu oyunlardan 2’si, uluslararası ortak yapım olarak yurtiçi ve yurtdışında seyirciyle buluştu.
İstanbul Şehir Tiyatroları 2008-2009 Sezonu’nda 13 dalda toplam 24 ödüle layık bulundu. Özellikle “semtlerde yerinden yönetim” projelerinden bahseden Orhan Alkaya, “Bir semtle yerinden yönetim konusunda anlaşmış, ilk adımları atmıştık. Mali, idari ve sanatsal olarak özerk bir kumpanyalaşma modeli başlatmıştık” diye konuştu.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile ilgili de bir proje üzerinde çalışmakta olduklarını aktaran Alkaya sahnenin yeniden açılışını sembolik olarak kutlayacaklarını söyledi. Alkaya, bu projenin de diğer projeleri gibi sürdürülmesini istedi.
‘SANSÜR YAPMADIM’
Geçtiğimiz sezon aralık ayında sahneden kaldırılan Yedi Tepeli Aşk oyunuyla ilgili olarak yöneltilen soruyu “Oyunla ilgili saptırıcı haberler yapılmasının ardından sahnelenmenin risk taşıdığını düşünerek oyuna geçici olarak ara verdik. Kelimesini dahi sansürlemedik. Oyun hala repertuvarımızda yer almaktadır” şeklinde yanıtladı. Yedi Tepeli Aşk oyunu, sezon başında oynanmış, sonra Genç Günler kapsamındaki bir temsil dışında, aylarca repertu-varda yer bulamamıştı.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Karacadağ ve Kürt Koçerler….

SONRAKİ HABER

tabela yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...