02 Haziran 2009 00:00

Çayın fiyatı ucuz satışı zor

HASADIN bölge genelinde yoğunlaştığı yaş çayda üreticiler, fiyatın düşüklüğü ile hasat ettiği yaş çayı kolay satamamaktan şikayet ediyor.

Paylaş

HASADIN bölge genelinde yoğunlaştığı yaş çayda üreticiler, fiyatın düşüklüğü ile hasat ettiği yaş çayı kolay satamamaktan şikayet ediyor.
Yaş çayda fiyat geçen yıl; 73.7 kuruşu alım fiyatı, 11.3 kuruşu da destekleme primi olmak üzere toplam 85 kuruş olarak açıklanmıştı. Bu yıl ise 79 kuruşu alım fiyatı, 11.5’i de destekleme primi olmak üzere toplam 90.5 kuruş olarak açıklandı. Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi yaptığı açıklamada, yaptıkları değerlendirmelerde yaş çay fiyatının gübre fiyatıyla orantılı olmasını istediklerini, ancak verilen 90.5 kuruşluk fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını söyledi.
Yaş çay hasadını sürdüren üreticiler ise yaş çaya verilen fiyatın çok düşük olduğunu ifade ederek, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtiyor. ÇAYKUR’un kampanyayı başlattığı günden bu yana kontenjan ile alım yaptığını kaydeden üreticiler, “Çayımızı ÇAYKUR’a satamayınca özel sektöre vermek zorunda kalıyoruz. Bizi özel sektöre mecbur bırakıyorlar. Özel sektörün ise paramızı ne zaman vereceği belli değil. Ayrıca çayımızı ÇAYKUR’a satarken de bazen saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Başka bölgelerden alınan yaş çay, bölgemizdeki fabrikalarla işlendiği için fabrikalarda yoğunluk oluyor. Bu da alımları aksatıyor” şeklinde konuştular.
‘PEŞİN ÖDEME’ SİSTEMİ
Öte yandan, bazı özel sektör firmalarının genellikle ilk sürgünde “peşin ödeme” şeklinde yaptığı yaş çay alımlarında alım fiyatı bu yıl, 60 ile 65 kuruş arasında değişiyor. Ödeme ise ortalama 1 ay sonra yapılıyor. Özel sektör firmalarının birkaçı dışında büyük çoğunluğu, açıklanan fiyattan yapılan alımların bedelini ise ne zaman ödeyeceklerini açıklamıyor.
Ödeme takvimi açıklayan birkaç firma ise ödemeyi genellikle 1 yıldan uzun süre sonra yapıyor. Firmaların büyük çoğunluğu ise ödemeyi 2, hatta 3 ve daha fazla yıl sonra yapabiliyor. Bu nedenle üreticiler, verdikleri yaş çayın karşılığını alacakları zaman belli olduğu için “peşin ödeme” yöntemini tercih ediyor. (RİZE)
ÖNCEKİ HABER

Vergi levhası teyzeden

SONRAKİ HABER

Varildeki küçük artış benzin fiyatını uçurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...