02 Haziran 2009 00:00

Haberimiz de yok paramız da

İETT dün sabah itibariyle taşıma ücretlerine ortalama yüzde 15 zam yaptı.

Paylaş

İETT dün sabah itibariyle taşıma ücretlerine ortalama yüzde 15 zam yaptı. Yapılan zam oranları kamuoyuna duyurulmazken, tam akbilin 1.50 TL, aktarmanın ise 75 kuruş olduğunu toplu taşıma araçlarında akbil bastığında öğrenen yolcularsa bu duruma isyan etti: ‘Haberimiz de yok, paramız da.’
SESİMİZİ DUYAN VAR MI?
Bu zamla az maaşla çok iş yapan halkın omzuna bir yük daha bindi. Kira, elektrik doğal gaz derken ayı borçsuz harçsız geçirebilme hesapları ile uykuları kaçan halkın yüküne,. akbil zammı da eklenince bütçeler iyiden iyiye zorlanacağa benziyor.
“Sürekli zam geliyor, artık düşünecek bir şeyde kalmadı” diyen Aziz Tophaş, “Sesimizi duyan, halimizi gören mi var? Sağ olsunlar bize düşünecek bir şey bırakmadılar” diyerek duyduğu öfkeyi anlatıyor.
Otobüs durağında karşılaştığımız Şaban Efiroğlu da yapılan zamdan habersiz olanlardan. “Maaşlara zam yok, emekliye zam yok, buradan karşıya gitmeye çoğu kez para bulamıyoruz; bir de kamuoyuna duyurulmadan zam yapılıyor” diyen Efiroğlu, artık aldığı maaşla geçinemediğini anlatıyor. Seçim zamanı vaatlerle karşılarına çıkan siyasetçilere “ Önce yanımızda gibi davranıp sonra zam üstüne zam yapıyorlar” diyen Efiroğlu, “Olacak iş değil” diyor.
İSTANBUL’DA ULAŞIM ÇOK PAHALI
Zaten İstanbul’daki ulaşımın çok pahalı olduğunu vurgulayan Mustafa Mutlu, “Bu zam çok fazla, insanların birçoğu işsiz, ufak gibi gözükse de yükü ağır” diyor.
Otobüse binince akbile zam yapıldığını fark ettiğini söyleyen Ayten Aytuğ, 1.50 TL olduğunu görünce şaşırdığını ifade ediyor. “Paramız olunca bineceğiz, olmayınca da mecburen yürüyeceğiz” diyen Aytuğ, zamların acısının artık halkın sırtından çıkarıldığını kaydetti.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)`nin kararıyla İETT ve Özel Halk Otobüsleri ile raylı ve deniz ulaşım sistemlerinde yeniden düzenlenen ücret tarifesine göre; elektronik bilet beşi bir yerde 7,50 TL, tam akbil 1,50 TL, indirimli akbil 85 TL, aylık tam akbil 110 TL, aylık indirimli akbil ise 55 TL oldu. Akbil`le yapılacak aktarmalar da tam 75 Kuruş, indirimli 21 Kuruş olarak ayarlandı. Raylı sistemler, İDO şehir hatları vapurları ve özel deniz motorlarının 1,40 TL olan jeton ücreti 1,50 TL olarak belirlendi. (İstanbul/EVRENSEL)

İSTANBUL’DA METROBÜS KAZIĞI HALKA FATURA EDİLİYOR

ulLAŞIMA yapılan zamma tepki gösteren Emek Partisi, yapılan son İETT zammıyla birlikte, İstanbul Belediyesi’nin ‘metrobüs’ rezaletinin faturasının halka yıkılmaya çalıştığını söyledi. Konuyla ilgili dün yazılı bir açıklama yapan EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, emekçilerin ve öğrencilerin yapılan bu zamları akbillerini basarken öğrendiğine dikkat çekti.
Belediye yetkililerinin günün ilk ışıkları doğarken ve insanlar henüz uykuluyken zam tarifesini geçirmeyi bir uyanıklık ölçüsü olarak saydığını ifade eden Gerçek, Büyükşehir Belediyesi ile Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın halkı yok sayan karar ve uygulamalarıyla İstanbulluların sabrını zorladığını kaydetti.
Toplam 120 milyon TL harcanan 50 Phileas marka metrobüsü Başbakan Erdoğan’ın direksiyona geçerek İstanbullulara tanıttığını hatırlatan Gerçek, “İstanbul yokuşlarına ve yolcu kalabalığına uygun olmayan bu otobüsler 2 ay bile dolmadan arızalanarak şimdi garajda uyuklamaktadır” dedi. Sorumluların bir an önce istifa ederek yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Gerçek, yapılan zamlarında derhal geri alınmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

Yangından kurtulan Esra yaşam mücadelesi veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...