02 Haziran 2009 00:00

14 KESK’Li TUTUKLANDI iŞYERLERi AYAKTA

KESK’e yönelik olarak düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 28 sendikacıdan 14’ü tutuklandı.

Paylaş

KESK’e yönelik olarak düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 28 sendikacıdan 14’ü tutuklandı. Pazar günü çıkarıldıkları İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifadeleri alınan 28 KESK üyesi, tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmişlerdi.
Tutuklanan KESK üyelerinin adları şöyle: Yüksel Mutlu, Aydın Güngören, Elif Akgül Ateş (Eğitim Sen Genel Merkezi Eski Kadın Sekreteri), Sakine Esen Yılmaz, Mustafa Beyazbal (Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Eski Başkanı), Harun Gündeş (Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Eski Sekreteri), Haydar Deniz (Eğitim Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi), Hasan Soysal, Abdurrahman Daşdemir (KESK Eski MYK Üyesi), Lemi Özgen, Şermin Güneş, Hasan Umar, Mehmet Hanifi Kuriş, Nihat Keni (Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi).
Mahkeme kararının açıklanmasının ardından konuşan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, bu kararın kamuoyu nezdinde kabul görecek bir karar olmadığını belirterek, “Biz tüm arkadaşlarımızın serbest bırakılmalarını bekliyorduk, bu siyasi bir karardır. Son sözü iş yerlerimizde söyleyeceğiz, tutuklu bir tek arkadaşımız bile kalmayıncaya kadar mücadelemiz her gün devam edecektir” dedi.
Serbest bırakılan KESK üyeleri dışarıda bekleyen kitle tarafından coşkuyla karşılanırken, tutuklu yargılanmasına karar verilenler, cezaevi araçları ile adliyeden ayrılıncaya kadar alkış, ıslık ve sloganlar devam etti. (İZMİR)


Mesai arkadaşlarına sahip çıktılar

KESK’e yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalar, sağlık emekçileri tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan eylemle protesto edildi.
Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan SES Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Özmen, işyerindeki mesai arkadaşları tarafından çiçek ve alkışlarla karşılanırken, eyleme katılan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, KESK olarak barışı savunmalarını kimsenin engelleyemeyeceğini belirtti.
İŞYERİNDE PROTESTO
SES İzmir Şubesi’nin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Poliklinikler önünde gerçekleştirdiği eyleme katılan sağlık emekçileri, tutuklanan 14 arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Araştırma Görevlisi ve SES İşyeri Temsilcisi Turan Poyraz, eylemde yaptığı konuşmada, krizin yükü arttıkça iktidarın tüm halk kitleleri ve kurumlar üzerindeki hırçınlığının da arttığına dikkat çekti.
‘SOKAĞA ÇIKMAYIN DİYORLAR’
Eylemde konuşan SES İzmir Şube Başkanı Ergun Demir de, “Bize diyorlar ki ‘sokağa çıkmayın, Kürt sorunu hakkında görüş belirtmeyin, emekçilerin sıkıntılarına sessiz kalın’. Biz de diyoruz ki; hayır, biz Kürt sorunu konusunda, emekçiler konusunda görüş belirteceğiz. Bu ülkede herkesin eşit ve kardeşçe bir arada yaşamasını savunuyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, KESK’in çok uzun bir mücadele tarihi olduğunu ve toplum nezdinde ‘meşruluğunu’ kazandığını ifade ederek, “Biz bu ülkede Kürt, Türk, Çerkez ve ötekileştirilen tüm kesimlerle birlikteliği başarmış bir sendikayız. Bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmeyecek” dedi.
Açıklamaların ardından Yorgun, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Özmen’e çiçek sundu.
Açıklamaya, Genel-İş 4 No’lu Şube Başkanı Erkan Karaca, hastanede çalışan taşeron işçiler ve tıp fakültesinde okuyan öğrenciler de katıldı. (İZMİR)



Sağlıkçılar da eylemde

SES Şişli Şube’nin çağrısıyla Taksim İlkyardım Hastanesi ve Okmeydanı hastanelerinde eylem yapan sağlıkçılar, KESK’e yapılan operasyonu protesto ettiler. Tutuklanan KESK üyelerinin serbest bırakılmasını isteyen sağlıkçılar, susmayacaklarını belirttiler.
Operasyonun hemen ardından bir üyelerinin hastane polisi tarafından darp edildiğini ve göz altına alındığını belirten sağlıkçılar, yaşananların asıl nedeninin sendikalarının önünü kesmek olduğunu belirtiler. Daha sonra açıklama yapan İşyeri Temsilcisi Fatoş Turgut, yaşananların hiçbir demokratik ölçütle açıklanamayacağını dile getirdi.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde toplanan sağlık emekçileri, tutuklamaları kınadı. Sendika ve konfederasyonlarının dünden bugüne dek çeşitli engelleme çabalarına rağmen hep mücadele içinde olduğunu ve dimdik ayakta kaldığını dile getiren sağlık emekçileri, yılmayacaklarını söylediler. SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, hangi gerekçe gösterilirse gösterilsin, olanları demokrasi talebine vurulmuş bir darbe olarak niteledi. (İSTANBUL)

Gerilim tırmandırılmak isteniyor
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, son dönemlerde gerçekleşen baskı ve operasyonların barış ve demokratikleşme konusunda kendilerini endişelendirdiğini dile getirdiler.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen KESK’e bağlı sendika temsilcileri ve çok sayıda emekçi adına bir açıklama yapan KESK dönem sözcüsü Ramazan Çetinkaya, AKP’nin seçimlerden hemen sonra demokrasi ve özgürlük söylemlerini bir yana bırakarak geliştirdiği politikalarla ülkede şiddet ve gerilimi tırmandırdığını belirtti. Çetinkaya, “29 Mart seçimlerinin hemen ardından yeniden yeşeren demokrasi ve barış umutları, 14 Nisan itibariyle DTP’ye yönelik tutuklamalar, son bir ay içindeki askeri operasyonlar ve son olarak KESK’e yönelik sürgün, gözaltı ve KESK eski genel merkez yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 14 arkadaşımızın tutuklanması bizi toplumsal barış ve demokrasi konusunda derin endişelere sevk etmektedir” diye konuştu.
AMAÇ SİNDİRMEK
KESK Gaziantep Şubeler Platformu tutuklanan KESK’lilerin de derhal serbest bırakılmasını istedi. Gaziantep Maliye binası önünde toplanan KESK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri baskılara karşı KESK’in mücadelesinin devam edeceğini belirtti. KESK Gaziantep Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, “KESK bu tür saldırıların yabancısı değildir ve nedeninin emek ve demokrasi mücadelesinin sindirilmesi, baskı altına alınması olduğunun bilincindedir. Örgütümüz bu bilinçle fiili meşru mücadelesini daha da yükseltecek ve saldırıları geri püskürtecektir” dedi.
MÜCADELE DEVAM EDECEK
KESK’e yapılan baskına protestolar sürüyor. KESK Adana Şubeler Platformu yaptığı basın açıklaması ile tutuklanan arkadaşları serbest bırakılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.
Adana Adliyesi önünde bir araya elen KESK üyeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana Müdürlüğüne kadar yürüdü. Burada bir açıklama yapan KESK dönem Sözcüsü Kahraman Oğuz, KESK’e yapılan saldırının KESK’in Haziran ayında yapacağı eylemleri baltalamak amacında olduğunu dile getirdi. KESK baskınından sonra DİSK, TTB, TMMOB, ÖDP, EMEP, DTP, Alevi kurumları gibi birçok kurumun, KESK ile desteklediğini ifade eden Oğuz, bu kurumlarla birlikte mücadelelerinin devam edeceği vurgusunu yaptı.
YÜKSEKOVA’DA EYLEM
KESK’e yönelik yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 14 kişinin tutuklanması Hakkari ve Yüksekova İlçesi’nde protesto edildi.
Yüksekova Belediyesi önünde bir araya gelen ve aralarında Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, DTP İlçe Başkanı Nazif Ataman, Barış Anneleri İnisiyatifi, YDG-M, DİSK, DİVES, Hizmet iş, belediye meclis üyelerinde bulunduğu yaklaşık 200 kişi tutuklamaları kınadı. Burada açıklama yapan KESK Üyesi Niyazi Baban, tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Açıklama sırasında sivil polislerin belediye bahçesine girerek çekim yapması kısa süreli tepkilere neden oldu.
HAKKARİ’DE TEPKİLER SÜRÜYOR
Hakkari’de Altay Caddesi önünde bir araya gelen KESK’liler Öğretmenevi’ne kadar yürüyüş düzenledi. Burada açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Ata, 14 arkadaşlarının keyfi bir şekilde tutuklandığını belirterek, serbest bırakılmalarını istedi. Baskılarla KESK’in verdiği mücadelenin sekteye uğrayacağını zannedenlerin yanıldığını da belirten Ata, KESK’in verdiği mücadelede asla taviz vermeyeceğini dile getirdi.
Açıklamada “Baskılar bizi yıldıramaz”, “KESK dokunma” dövizleri açılırken, sık sık “Êdî bes e”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “AKP şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. (HABER MERKEZİ)

Saldırıya işyerlerinden tepki

KESK üyeleri, dün Ankara’da işyerlerinde yaptıkları basın açıklamalarıyla konfederasyonlarına yönelik tutuklamalara tepki gösterdiler.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 1 Nolu Şube’nin Adalet Bakanlığı Ek Binası önünde yaptığı basın açıklamasına, sendikanın merkez yöneticileri de katıldı. “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Fikret Aslan, saldırının KESK’i zayıflatmayı amaçladığını belirtti.
BES Genel Başkanı Osman Biçer de, KESK’in tarihinin kamu emekçilerinin mücadelesine yönelik baskı ve sürgünlerle dolu olduğunu vurguladı. Adalet Bakanlığı’nın BES’in toplugörüşme yetkisini kabul etmemekte ısrar ettiğini belirten Osman Biçer, KESK’e baskın düzenleyen anlayışla, BES’in yetkisini elinden almak isteyen anlayışın aynı olduğunu söyledi.
GAR ÖNÜNDE PROTESTO
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri de dün öğle paydosunda Tren Garı önünde buluşarak, KESK yönetici ve üyelerinin tutuklanmalarını protesto ettiler. Ellerinde “KESK’e dokunma” dövizleri taşıyan BTS üyelerine, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da destek verdi. BTS Genel Sekreteri Yavuz Demirkol burada yaptığı açıklamada, “Dün olduğu gibi bugün de, yarın da emekçilerin, işsizlerin, ezilenlerin, haksızlığa uğrayanların hakkını savunarak yarına yürüyeceğiz” diye konuştu.
‘İŞ GÜVENCESİNİN SESİ’
SES Ankara Şube üyeleri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Yemekhanesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla saldırıya tepki gösterdiler. “KESK esnek ve kuralsız çalıştırmaya, işten çıkarmalara karşı, iş güvencesinin sesidir. Susturulamaz” yazılı dövizlerin taşındığı basın açıklamasında konuşan SES Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, genel merkezlerinin basılmasının darbe dönemlerinde görülen bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
BES Ankara 2 No’lu Şube üyeleri de, Ulus Kızılbey Vergi Dairesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla “KESK’e dokunma” dediler.
DİKMEN LİSESİ’NDE TOPLANTI
Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ise Dikmen Lisesi’nde toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, KESK’e yapılan son operasyon değerlendirildi. Operasyonda tutuklanan Lami Özgen’in, Dikmen Lisesi İşyeri Temsilcisi ve eski Şube Sekreteri olduğu belirtilerek, burada hedeflenenin Eğitim Sen ve KESK’in örgütlülüğü olduğu vurgulandı. Toplantıda, sendikal mücadeleyi güçlendirme çağrısı yapıldı.
Öt yandan, İnsan Hakları Derneği (İHD), Onur Kurulu üyeleri ve Türkiye Barış Meclisi (TBM) Sözcüsü Yüksel Mutlu’nun tutuklanmasına tepki gösterdi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Çaycuma’da gökyüzü uçurtmalarla renklendi

SONRAKİ HABER

Dövdüler gözaltına aldılar inkar ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...