02 Haziran 2009 00:00

Araziler topraksız köylüye dağıtılsın

Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine ilişkin tasarının Meclis’in gündemine gelmesi...

Paylaş

Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine ilişkin tasarının Meclis’in gündemine gelmesi, bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Mayınlı arazinin nasıl temizleneceğinden, temizlenecek arazinin kim tarafından ve nasıl kullanılacağına dair tartışmalar sürerken, bölgedeki üretici örgütleri temizlenen arazilerin yoksul, topraksız köylüye dağıtılması gerektiği konusunda hem fikir.
Mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin tartışmada en çok öne çıkan yan arazinin şirketlere peşkeş çekileceği. Bu duruma tepki gösteren bölge halkı, bölgede yıllardır var olan toprak sorununun mayınlı arazilerin temizlenmesi tartışmaları vesilesiyle çözülmesini istiyor. Tarımla geçimlerini sağlamaya çalışan fakat toprağı olmayan aileler, yoksulluktan dolayı ülkenin batısına işçi olarak gitmek zorunda kalıyorlar. Gittikleri yerlerde birçok sorunla boğuşan tarım işçileri yoksulluğun getirdiği tüm zorlukları en acı şekilde yaşıyor.
TOPRAKLAR HALKIN
Konuya ilişkin görüştüğümüz Tüm Köy-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Salih Ataş, mayından arındırılan arazilerin yıllardır mağdur edilen topraksız köylüye dağıtılması gerektiğini söyledi. Zorunlu göç nedeniyle topraklarına el konulan köylülere topraklarının geri verilmesini de isteyen Ataş, işsizlikten dolayı yaşanan göçe değinerek, “Toprakları olsa burada üretim yapacaklar. Hem devlet kazanacak hem de vatandaş mağdur olmayacak” dedi. Birçok yerde hazine arazilerinin de olduğunu belirten Ataş, “Buralar ya boş bekliyor ya da büyük toprak ağaları el koymuş durumda. Toprak reformu yapılmalıdır. Mayından arındırılmış arazilerle birlikte hazine arazileri de düzenli bir şekilde topraksız köylüye verilmelidir. Bu topraklar halkımızın topraklarıdır. Şirketlere verilmesine karşıyız” şeklinde konuştu. Mazıdağı katliamının ardından koruculuk sisteminin kaldırılması gerektiğinin bir kez daha görüldüğünü söyleyen Ataş, “Eli silahlı binlerce korucunun ne yapılacağı tartışıldı. Bu korucular mayın temizleme işinde görevlendirilebilir. Gerekli eğitim verildikten sonra korucular buralarda istihdam edilmelidir. Devletin olanakları harekete geçirilmelidir” diye konuştu.
EŞİTLİKÇİ BİR YASA HAZIRLANMALI
Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mervan Kaya ise yasa tasarısının kabulü halinde şirketlerin 2058 yılına kadar bu arazileri kullanacağına dikkat çekti. Yarım yüz yıl önce ellerinden toprakları alınan bölge halkının arazilere girememesi bakımından bir şey değişmeyeceğine vurgu yapan Kaya, mayınlı arazilerin yüzde 80’e yakınının işlemeli tarıma elverişli olduğunu kaydetti. “Bu bölge Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi en düşük bölgesidir. Mayınlı arazilerin temizlenme sonrasında yöre çiftçisine tahsis edilmesi durumunda yaratacağı istihdam, sosyal dengeler açısından çok önemlidir” diyen Kaya, oda olarak TBMM’den bu yasa tasarısının geri çekilmesini beklediklerini kaydetti. Kaya, tartışmalara değinerek, yurtsever ve eşitlikçi yeni bir yasa tasarısının hazırlanması gerektiğini söyledi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

AKP YENİ FORMÜL ARAYIŞINDA

Bu hafta görüşülmesine devam edilecek olan ‘mayınlı arazilerin temizlenmesine’ ilişkin yasa tasarısı AKP tarafından yeniden düzenleniyor.
Buna göre, mayın temizleme ihalesi sürecine Genelkurmay da dahil edilecek. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, mayın temizleme ihale sürecine Genelkurmay Başkanlığının da dahil edilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. “Biliyorsunuz, Genelkurmay’ın mayın temizleme işinin NATO’ya bağlı NAMSA üzerinden yapılmasına ilişkin bir açıklaması oldu” diyen Bozdağ, “Biz şimdi bunu formüle etmeye çalışıyoruz. Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratları çalışıyorlar, işin hukuki altyapısını oluşturmak için ne yapılabileceğini ele alıyorlar” dedi. Bozdağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “Mayın temizleme yasası referanduma sunulsun” önerisini ise, “Sayın Baykal siyasi istismarın doruklarında geziniyor” diyerek eleştirdi. AKP’nin mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda yoğun tartışmalara neden olmuştu. Yapılan eleştirilerin bazı AKP milletvekillerini de etkilediği öğrenilirken, yaklaşık 100 dolayında AKP milletvekili tasarının maddeleriyle ilgili oylamalara katılmadı. AKP’ye yakın medya kuruluşlarında da eleştiriler yapılmaya başlanınca Hükümet tasarıyı yeniden gözden geçirmek için Komisyona geri çekti. Tasarının yeni haliyle bu hafta Meclis’e sunulması ve yasalaşması bekleniyor.
Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon’da sıra Alemdaroğlu’nun

SONRAKİ HABER

‘Türkçe dışındaki diller evlerde hapis’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...