02 Haziran 2009 00:00

İsrail’e göre Gazze’de kriz yokmuş!

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Gazze Şeridi’nde açlık veya bir kriz bulunmadığını” iddia etti.

Paylaş

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Gazze Şeridi’nde açlık veya bir kriz bulunmadığını” iddia etti. İsrail kabinesinde güvenlikle ilgili verilen brifingde konuşan Barak, Gazze’ye şu an Dökme Kurşun Operasyonu öncesinden çok daha fazla mal ve ürün geçişine izin verildiğini söyledi.
Barak, “Sadece terörist gruplarca kullanılması muhtemel bazı hassas ürünlerle inşaat malzemelerinin transferine izin verilmiyor” dedi.
‘DÖKME KURŞUN SALDIRILARI AZALTTI’
İsrail İç Güvenlik Servisi Şabak (Şin Bet) Başkanı Yuval Diskin de brifing konuşmasında, son askeri operasyonun ardından Gazze’den İsrail’e roket saldırılarında belirgin bir azalma gözlendiğini, buna karşın sınır boyunca saldırı çabalarında ve patlayıcı döşenmesi girişimlerinde artış olduğunu söyledi.
Diskin, Philadelphia Koridoru olarak adlandırılan, Gazze ile Mısır arasındaki bölgede, Mısır’ın silah kaçakçılığının durdurulması çabalarındaki gelişimin hissedildiğini söyledi. Diskin, Hamas’ın siyasi liderliği ile askeri kanadı arasında gerilim bulunduğunu da öne sürdü. Diskin’e göre Hamas’ın askeri kanadı silahlanıp, İsrail’de cezaevlerinde bulunan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik çabalarda sonuç almak istiyor.
‘HAMAS’LA ATEŞKES ANLAŞMAMIZ YOK’
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, brifingde yapılan açıklamalar sonrası, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşması bulunmadığını ve var olan durumun çok kırılgan olduğunu söyledi. Netanyahu, tüneller aracılığıyla Hamas’ın silah kaçakçılığı çabalarını sürdürdüğünü, Gazze’deki halkın yaşamını kolaylaştırmak ile Hamas’ın daha fazla silaha sahip olmasını zorlaştırmak arasında bir denge kurmaları gerektiğini ifade etti.
Öte yandan, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcileri, Filistinlilere ait bir aracı taşladı, saldırıda 6 kişi yaralandı. Saldırı, Doğu Kudüs’teki Filistinlilerle İsrailliler arasındaki gerilimi daha da yükseltti.
İSRAİL AJANLARI TEK TEK TUTUKLANIYOR
İsrail’e casusluk yapanlarla ilgili Lübnan’da gerçekleştirilen soruşturma kapsamında biri subay 3 kişi tutuklandı. Albay rütbesindeki son tutuklamayla birlikte bir haftada ikinci kez üst düzey ordu görevlisi tutuklanmış oldu.
Yetkililer, bugüne kadar tutuklananlardan çoğunun İsrail’in 34 günlük saldırısı sırasında Hizbullah hedeflerini belirlemede anahtar rol oynadığını, bazılarının da 2004’te Hizbullah liderlerine yönelik suikastlarda rolleri bulunduğunu dile getirdi.
Söz konusu soruşturma ve tutuklamalar için İsrail tarafından henüz bir açıklama gelmezken, Hizbullah, casusluk yapanların idam edilmesini istedi. (DIŞ HABERLER)

İsraİl’e akademİk boykot

İngiltere’de akademisyenler, İsrail’in Filistinlilere yaptıklarını onayladıkları için İsrail üniversitelerine karşı bir boykot önergesi sundu. Yahudi liderler ise önergenin antisemitik olduğunu iddia etti. önerge, Üniversite ve Kolej Birliği’nde oylandı.
Delegeler, İsrail akademisyenlerini İsrail’in Filistinlilere karşı eylemlerinde suç ortağı olduklarını savundu. Londra Kolej Üniversitesi’nde Birlik Sekreteri Sean Wallis, önergenin özellikle İngiltereli Siyonistleri kaygılandırdığını söyledi.
İngiltere Siyonist Federasyonu Başkan Yardımcısı Jonathan Hoffman, İsrail’de yayınlanan Haretz gazetesine “Bu nefret uyandırıcı yorum, İsrail’deki boykot hareketinin apaçık ırkçı politikaları takip ettiğini gösteriyor” dedi. İngiltere Siyonistlerinden üst düzey bir yetkili ise “Wallis’in böyle bir eylemde bulunduğu halde nasıl hâlâ birlik sekreterliğine devam ettiğini anlamıyorum” dedi.

BM heyetİ Gazze’de

İsrail’in iş birliği yapmayı reddetmesine rağmen Gazze’de soruşturma yapmaya kararlı olduğunu açıklayan Birleşmiş Milletler (BM) Soruşturma Heyeti, dün Gazze’ye girdi. Heyet, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği 22 günlük Dökme Kurşun Operasyonu sırasında uluslararası yasaları çiğneyip çiğnemediğini araştıracak.
15 kişiden oluşan heyetin, dün sabah Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah geçişinden bölgeye girdikleri bildirildi. BM’nin Gazze’deki yetkilileri ile bir Hamas sorumlusunun karşıladığı heyetin, bir hafta boyunca incelemelerde bulunması bekleniyor. BM, İsrail ve Hamas’ın, ocak ayındaki Gazze operasyonları sırasında savaş suçu işleyip işlemediklerini araştırmak istiyor.
İsrail tarafı ise BM’yi kendilerine karşı taraflı davranmakla itham ediyor. İsrail yalnızca BM’yi değil, neredeyse tüm dünyadaki insan hakları örgütlerini kendilerine karşı olmakla suçluyor.
İnsan Hakları Konseyi’nin başına Yahudi olan Goldstone’un getirilmesini dahi içine sindiremeyen İsrail, bu yüzden soruşturmada iş birliği yapmayı reddediyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı da soruşturmanın yanlı olduğunu ve İsrail’in imajını kirletmeyi amaçladığını açıklamıştı. İsrail’in 22 gün süren saldırılarında 1400’ten fazla Filistinli hayatını kaybetmişti.
ÖNCEKİ HABER

Taliban’ı değil şehri yok ettiler

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...