03 Haziran 2009 00:00

ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE NÂZIM’I VATANDAŞLARINA SORDUK

Bugün usta şair Nâzım Hikmet’in 46. ölüm yıl dönümü. Bugüne kadar onun memleket hasretiyle yanıp tutuşan yüreği artık aramızda yok.

Paylaş

Bugün usta şair Nâzım Hikmet’in 46. ölüm yıl dönümü. Bugüne kadar onun memleket hasretiyle yanıp tutuşan yüreği artık aramızda yok. Geride, yazdığı ölümsüz satırlar var. Devletin Nâzım’a verdiği iade-i itibar tartışmaları sürerken İstiklal Caddesi’ndeki vatandaşlara, “Vatandaş Nâzım”ı sorduk.
Nâzım Hikmet’in dünya şairi olduğunu söyleyen vatandaşlar, Nâzım’a bugüne kadar yaşatılanların çok büyük bir ayıp olduğunu düşünüyor. Kimi kendisi için önemli dizelerini okuyor, kimi Nâzım’la yeni tanıştığını söylüyor.
NÂZIM BİZDİ
Nâzım Hikmet Vakfı’nda görüşlerini aldığımız Hüseyin Demir, Nâzım Hikmet’in dostluğu ve kavgayı anlatan ölümsüz bir şair olduğunu ifade etti. Nâzım Hikmet’in devlet tarafından itibara gereğinin olmadığını ifade eden Demir, özellikle Tanya şiirinden çok etkilendiğini söyledi. Nâzım Hikmet Vakfı’na her geçen gün daha fazla gencin gelerek Nâzım’ı tanıdığını vurgulayan Demir, “Nâzım bizdi” şeklinde konuştu.
Lise öğrencisi Melisa Buğra ise Nâzım Hikmet ile yeni yeni tanıştığını ama okudukça Nâzım’ın kendisi için barışı ve kardeşliği anlattığını ifade etti.
BİR TİYATROCUNUN GÖZÜYLE NÂZIM
Nâzım Hikmet’in ölüm yıl dönümü nedeniyle görüşlerini aldığımız tiyatrocu Ümit Çırak, bir tiyatrocunun gözüyle Nâzım’ı anlattı. Nâzım Hikmet’in bir dünya şairi olduğunun altını çizen; Kuvayi Milliye Destanı’nı yazmış birinin yıllarca ‘vatan haini’ şeklinde lanse edildiği bir ülkede, Nâzım’ı anlayabilmenin oldukça önemli olduğuna değinen Çırak, “Bu ülke ne yazık ki Mavi Gözlü Dev’e çok fazla acı çektirdi” şeklinde konuştu. Özlemi, hasreti derinlemesine yaşayan bir insanın bugün bile bazı çevrelerce acıtılmak istendiği söyleyen Çırak, “Bugün gidin bakın eserleri onlarca dile çevrilen başka şair var mı?” şeklinde konuştu. Nâzım’a iade-i itibar diye bir şeyin mümkün olmadığına değinen Çırak, “Ona verilen itibar bu ülkenin ayıbıdır. Evet, Nâzım komünistti, iyi ki de...” şeklinde konuştu. Çırak, “Buradaki hükümetler onu istedikleri kadar kabul etsinler veya etmesinler, Nâzım tüm insanlığı kalbinde taşımıştır. O, bu toprakların insanlarının şiirini yazmıştır” dedi.
O HEP BU ÜLKENİNDİ...
Nâzım Hikmet dizelerinin her okunuşta kendisini farklı dünyalara soktuğunu söyleyen Avukat Erdem Gökpınar, “Nâzım Hikmet’in şiirleri dünya edebiyatında ölümsüz şiirler. Onu her okuduğumda başka anlamlar, başka dünyalar bulabiliyorum. ‘Ben içeri düştüğümden beri’ dizeleri benim için çok özeldir. Vatandaşlığa geri alınması çok yerinde ama çok geç bir karar bence. O hep bu ülkenin Nâzım’ıydı” şeklinde konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)

‘Vatandaş Nâzım’ ölümünün 46. yılında anılıyor

MEMLEKET sevdalısı, usta şair Nâzım Hikmet Ran, ölümünün 46. yılı olan bugün, düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılıyor. Başta Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olmak üzere bazı belediyeler, ölümünün 46. yılında Nâzım’ı şiirleri, sinevizyon gösterileri ve müziklerle anacak.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, büyük ustayı İstanbul merkez binada düzenlenecek etkinliklerle bir kez daha hatırlıyor, hatırlatıyor. Etkinlikler, Nâzım’ın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi ile saat 20.30’da başlayacak. Müzikli ve şiirli sunumun ardından, “Nâzım Hikmet-Bertolt Brecht Değişme ve Değiştirme Tutkusu” adlı bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Ankara Şubesi ise Nâzım Hikmet’i, onun Küba gezisine ışık tutan Çağrı Kınıkoğlu’na ait belgesel film “Nâzım’ın Küba Seyahati” ile anacak. Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlik de saat 20.00’de başlayacak. Nâzım Hikmet, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nce hazırlanan etkinlikle Kadıköy’de anılacak. Konuşmalar, şiir, şiir-gösterimi ve müzik dinletilerinin yer alacağı etkinliğe, çeşitli dallardan sanatçılar da katılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise dünyaca tanınan usta Nâzım Hikmet Ran’ı, ölümünün 46. yılında düzenleyeceği konserle anıyor. Edip Akbayram’ın sahne alacağı Nâzım Hikmet’i Anma Konseri, bu akşam saat 21.00’de, Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek. İzmirliler, ücretsiz davetiyelerini Fuar İsmet İnönü Sanat Merkezi gişesinden temin edebilecek. 1901 yılında Selanik’te doğan Nâzım Hikmet Ran, özellikle memleket sevdası üzerine yazdığı şiirlerle ün yaptı. 1951 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılan Nâzım Hikmet, 3 Haziran 1963 yılında Moskova’da hayatını kaybetti. Ancak büyük şair Nâzım Hikmet Ran bugün, diğer yıllardan farklı olarak “TC Vatandaşı” kimliğiyle anılıyor.
Nâzım’a, 58 yılın ardından geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu kararıyla, TC vatandaşlığı hakkı geri verilmişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Refik Sıla Güvenç
ÖNCEKİ HABER

Örümcek adam yakalandı

SONRAKİ HABER

DÖNÜŞÜM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...