03 Haziran 2009 00:00

Askeri tersane işçileri ayakta

Harb-İş Sendikası üyesi işçilerin kamu toplusözleşmelerinin tıkanması üzerine başlattığı eylemler sürüyor.

Paylaş

Harb-İş Sendikası üyesi işçilerin kamu toplusözleşmelerinin tıkanması üzerine başlattığı eylemler sürüyor. 315 bin kamu işçisini ilgilendiren sözleşmelerde hükümetin ücret teklifinde bulunmaması, esnek çalışma dayatmasına karşı çıkan Gölcük Askeri Tersane işçileri, büyük bir yürüyüş yaparak hükümeti istifaya çağırdılar. Her fırsatta krizin teğet geçtiğini söyleyen Başbakan ve hükümet yetkililerinin, sıra sözleşme görüşmelerine geldiğinde krizi bahane ederek düşük ücret ve esneklik dayatmasının kabul edilemez olduğunu belirten tersane işçileri, kazanılmış hakların geriye götürülmesine izin vermeyeceklerini bildirdiler.
Gölcük Tersane Komutanlığı A Kapısı önünde buluşan tersane işçileri, Anıt Park’a kadar AKP Hükümeti’ni protesto eden sloganlar atarak ve dövizler taşıyarak yürüdüler.
2 BİN İŞÇİ KATILDI
2 bini aşkın tersane işçisinin katıldığı eylemde bir grup tersane işçisinin kortejin en önünde sergiledikleri tiyatral gösteri ise oldukça dikkat çekiciydi. Elinde kırbaçla patronu temsil eden bir işçinin, birbirine zincirlenmiş, vücutlarının üst tarafı çıplak işçileri yol boyunca kırbaçlaması, birbirine zincirli işçilerin “Bizi bu hale getirenler utansın”, “Esnek çalışmaya hayır”, “One minute AKP” yazılı dövizler taşıması ve her kırbaç darbesine işçilerin hep bir ağızdan yuhalamalar ve ıslıklarla karşılık vermesi, çevredekiler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
Çevredekilerin de alkışları ile destek verdiği tersane işçileri, yürüyüş boyunca “Tayyip istifa”, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız”, “Tazminat hakkımız engellenemez” sloganları atarak hükümeti protesto ettiler.
ESNEKLİK DAYATILIYOR
Anıt Park’ta işçilere seslenen Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kalfa, hükümet yetkililerinin ekonomik krizle birlikte IMF’ye bağlı olarak kamu işçilerinin toplusözleşme haklarını ve ücretlerini kısıtlamaya çalıştığını belirtti. Kalfa, “Sözleşme görüşmeleri aylar öncesinden başlamasına rağmen toplu iş sözleşmesinin yürütüldüğü işkollarında önemli bir ilerleme sağlanamamıştır. Kamu işverenleri çalışma süreleri, çalışma koşulları ve idari maddeler üzerine sürekli olarak yasaklayıcı, kısıtlayıcı, esneklik getirici yeni hükümler önermektedir” dedi. Hükümetin aradan aylar geçmesine rağmen ücretler ve parasal sosyal haklar konusunda hiçbir öneri getirmediğini vurgulayan Kalfa, toplusözleşme görüşme zamanının hükümet kanadı tarafından bilinçli olarak daraltılmaya çalışıldığını kaydetti.
KAZANILMIŞ HAKLAR HEDEFTE
Harb-İş’in yetkili sendika olduğu bakanlıklarda da 24 Şubat tarihinde başlayan TİS sürecinin benzer şekilde işlediğine dikkat çeken Kalfa, “İşveren dayatmaları nedeniyle bugün 147 maddeden oluşan 22. dönem toplu iş sözleşmesi taslağının 79 maddesi üzerinde anlaşma sağlanamamıştır. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında çalışma süreleri, fazla çalışmalar, 7.5 saat ve daha az çalışılan işyerlerinde çalışma koşulları, gece çalışmaları, yemek yardımları, servis araçları gibi maddeler vardır” diye konuştu.
“Yılların emeği olan haklarımızın geriye götürülmesine izin vermemizin olanağı yoktur” diyen Ahmet Kalfa, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hiçbir güç, hiçbir kişi ya da kurum yetkisi sıfatı niteliği ne olursa olsun bizi kazanılmış haklarımızı terk etmeye zorlayamaz. Buna izin vermemekte kararlıyız.” (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

MKE’YE GREV KARARI ASILIYOR

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...