04 Haziran 2009 00:00

Sıcaklık ilaç kalıntısını gündeme getirdi

ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), sebze ve meyvelerdeki tarımsal ilaç kalıntılarına dikkat çekti, şikayetlerin arttığını bildirdi.

Paylaş

ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), sebze ve meyvelerdeki tarımsal ilaç kalıntılarına dikkat çekti, şikayetlerin arttığını bildirdi.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, konu hakkında şu bilgileri verdi: “Havaların ısınmasıyla beraber 15 gündür yoğun bir şekilde yurdun her bir yanından vatandaşlarımızdan ilaç kalıntılı sebze ve meyve hususunda şikayet alıyoruz.
Birçok vatandaşımız ağzında yara ve çeşitli rahatsızlık neticesi doktora gittiğini ve bunun sebebinin ilaç kalıntılı, kimyevi madde kalıntılı yıkanmadan yenen ya da yıkansa da temizlenmeyen meyve ve sebzelerden oluştuğunu dile getirmektedir.
Dünyanın her yerinde yapılan araştırmalar ortadadır. İlaç kalıntılı meyve ve sebze, insan hayatını resmen tehdit etmekte, büyük sağlık problemleri doğurmaktadır. Meyve ve sebzede ilaç kullanımı (hormon ilaçları, zararlı böceklerden korumak için kullanılan kimyasal tarım ilaçları) ürünü toplamadan 2 gün önce kesilmesi gerekirken, bazen daha fazla kazanmak içi, bazense ihraç eden talep sahibine mal yetiştirmek için bu hususa dikkat edilmeden piyasaya sürülmekte; ürün erken toplanmakta. Resmen sağlığımızla oynanmakta… Ne kadar yıkarsanız yıkayın bazı kimyasallar geçmiyor. Elin oğlu ilaç kalıntılı diye ülkesine sokmazken, bizimkilerin haline ve davranışına bakın. Bizim hayatımız bu kadar ucuz mu?”
DENETİM VE TEDBİR TALEBİ
Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek ekipler kurup koordineli şekilde denetimin artırılması gerektiğini ifade eden Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm yurtta, illerde ve ilçelerde kontrol merkezleri ihdas edilmeli ve üretilip piyasaya arz edilen bu ürünler elden geçirilmelidir. Piyasaya ilaç kalıntılı, kimyasal madde kalıntılı ürün sunan üreticilere gereken adli ve idari cezalar verilmelidir. Bu hususta yörelerdeki ziraat odaları, dernekleri ve sivil toplum kuruluşları da yapılan denetimlere ve çalışmalara destek vermelidirler.
Üretici fiyatın düşüklüğünden dem vurup çok hızlı ve çok sayıda ürün üretip satmak için hormon ilacına dayanmakta, kimyevi ilaçlara ağırlık vermekte ve bu yüzden de insan sağlığı ile oynamaktadır. Tüketici olan bizleri düşünen bile yok. Öyle ki, bazı üreticiler hormon ilacı katarak yetiştirdiği ürünü kendi tüketmezken, kendisi için ayrıca hormonsuz ve ilaçsız meyve ve sebze ürettiğini arzsıca dile getirebilmektedir.
Bu nasıl bir mantıktır ve umarsızlıktır? Çok acil denetim ve üreten kesim içinse, eğitim verilmesini istiyoruz. Hallere giriş ve çıkışta ürünlerin analizinin yapılmasını istiyoruz.” (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin ‘yüzde 15’ ısrarı

SONRAKİ HABER

HAYIRLI IŞLER BEYLER!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...