04 Haziran 2009 00:00

Hava kurşun gibi ağırdı

Nâzım Hikmet, ölümünün 46. yıl dönümünde sevdiği türküler ve şiirleri ile anıldı.

Paylaş

Nâzım Hikmet, ölümünün 46. yıl dönümünde sevdiği türküler ve şiirleri ile anıldı. Antalya’da Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak gerçekleştirilen geceye ilgi yoğundu.
Antalya’daki anma etkinliğinin yapıldığı AKM Aspendos Salonu’nun dolması ve izleyicilerin yarısına yakınının dışarıda kalması nedeniyle AKM Perge Salonu da açıldı. Açılan salona yerleştirilen perdeyle dışarıda kalan izleyiciler geceyi perdeden takip ettiler. Antalya’da ilk defa yapılan böylesi bir anmaya, halkın yanı sıra ünlülerin de ilgisi yoğundu. Geceye, belediye başkanlarının yanı sıra Rutkay Aziz, Tarık Akan, Arif Keskiner ve Füsun Topuz gibi ünlü isimler de katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Türkiye 20. yüzyılda iki eşsiz insan yetiştirdi. Biri Mustafa Kemal Atatürk, diğeriyse bizlerin burada toplanmasına sebep olan Mavi Gözlü Dev Nâzım Hikmet’tir” dedi. Ardından sahneye çıkan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, “Bu halk, bu devrimci mücadele Nâzım’ı vatandaşlığa tekrar kabul ettirdi” diye konuştu. “Emekten, barıştan ve bağımsızlıktan yana olmak, vatan haini olmaksa, başta bu şair olmak üzere hepimiz vatan hainliğine devam ediyoruz” diyen Aziz, yaptığı konuşmadan sonra sahneye vakfın eski başkanı Prof. Dr. Aydın Aybay’ı davet etti. Sahneye çıkan Aybay, kendisinin bir hukukçu olarak vakfın kuruluş çalışmalarına katıldığını ve vakfı 22 Mayıs 1991 tarihinde kurduklarını belirtti. Aybay, vakfın kuruluşunun bir tabuyu yıkmış olduğunun, çünkü Nâzım’ın şiirlerini bir dönem okumanın cezasının cezaevine gönderilmek olduğunun altını çizdi. Aybay, Nâzım Hikmet’in kız kardeşi Samiye Yaltırım’ın ölümünden sonra başkan olduğunu ve uzun yıllar kimsenin kendisinden bu görevi almadığını söyledi.
BEN YANMAZSAM, SEN YANMAZSAN…
Yapılan konuşmaların ardından geceye en fazla renk katan bölüme gelmişti sıra. Turgay Fişekçi’nin katkılarıyla sahnede izleyicilerin şiire doyacakları ve Nâzım’ı daha yakından tanıyacakları anlar başladı. Sahneye çıkan Altan Gördüm, Tilbe Saran ve Cüneyt Türel, en çok alkış toplayan gösteriyi sahnelediler. Altan Gördüm’ün Nâzım’ın hayatını anlattığı ve Tilbe Saran ile Cüneyt Türel’in Nâzım’ın şiirlerini okumasıyla geçen dakikalar çok çabuk yol alıyordu. Nâzım’ın yaşamındaki önemli anların özellikle anlatıldığı ve bu dönemlerde Nâzım’ın yazdığı “Kerem Gibi”, “Karıma Mektup”, “Salkım Söğüt”, “Kuvayi Milliye” ve “Vatan Haini” şiirleri okundu. Nâzım’ı “Kerem Gibi” şiirini yazmaya sevk eden sürecin anlatıldığı anlar duyguların en açık şekilde ifade edildiği anlar oldu. “Kerem Gibi” şiirini yazan Nâzım Hikmet’in; “ben yanmazsam, sen yanmazsan, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?” dizeleriyle mücadeleyi bırakmayacağını ısrarla şiirinde de vurguladığına değinildi.
Aşk yaşamının da belirli yönleriyle anlatıldığı etkinlikte, Piraye’den Vera’ya kadar Nâzım için önemli olan tüm kadınlar anlatıldı ve Nâzım’ın onlar için yazdığı şiirler okundu.
Gecenin son sürprizi Melike Demirağ’ın sahneye çıkışıyla salon iyice mest olmuştu. Demirağ’ın geçmişten ve yeni albümünden seslendirdiği şarkılarla Antalyalılar uzun süredir tatmadıkları bir lezzeti yaşadı. bitmemesi için adeta dua edilen gece, Demirağ’ın gecenin kör sessizliğine bıraktığı ezgileriyle sonlandı.
(Antalya/EVRENSEL)
Berivan Tedik - Tanfer Yeşiltepe
ÖNCEKİ HABER

Koruculuk kültürü Evrensel Kültür’de

SONRAKİ HABER

BİR KİRLİ SAVAŞ YÖNTEMİ:GÖZALTINDA KAYBETME 4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...