04 Haziran 2009 00:00

Yayıncılardan Nedim Gürsel’e ödül

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından her yıl, düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncıların haklı mücadelelerine dikkati çekmek...

Paylaş

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından her yıl, düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncıların haklı mücadelelerine dikkati çekmek; düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü tıkayan yasalarda gerekli değişiklik ve düzenlemelerin bir an önce yapılması talebini bir kez daha vurgulamak amacıyla verilen “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”, önceki akşam Taxim Hill Hotel’de düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi.
Bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, yazıları ve kitapları nedeniyle çeşitli cezalara çarptırılan ve yargılaması süren yazarlar adına Nedim Gürsel’e; yayımladığı kitapları toplatılan ve yargılanan tüm yayıncıları temsilen Sel Yayınları sahibi İrfan Sancı’ya, ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında mesleklerini inatla sürdürmeye devam eden kitapçıları temsilen Şanlıurfa’da 54 yıldır kitapçılık yapan Naci İpek’e verildi.
DİLERİZ BU ÖDÜL SON KEZ VERİLİR
Törende bir konuşma yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tüzüner, “2009 yılında olmamıza rağmen ne yazık ki ülkemizde özgürlüklerin kazanımı veriliyor” şeklinde konuştu. Türkiye Yazarlar Birliği olarak yaşamsal haklara önem verdiklerini vurgulayan Tüzüner, “Toplumun beklentisi daha demokratik bir anlayıştan yana. Kitaba ceza kesen anlayış kaybolmadıkça demokrasiden bahsedilemez. Her yıl sansürlenen onlarca kitap, her yıl dava edilen onlarca yazar ne yazık ki, hâlâ bu ülkede belli başlı şeylerin değişmediğinin göstergesidir” dedi.
Her yıl bu ödülün son kez verilmesini dilediklerini vurgulayan Tüzüner, “Gönül istiyor ki kitapların yasaklanmadığı, dava edilmediği bir ülkede yaşayalım. Bu hepimizin dileği” dedi.
BİR ARPA BOYU YOL GİDEMEDİK
Törende ödül alan ve “Allah’ın Kızları” isimli eseri ile ilgili TCK’nın 216. maddesine istinaden “halkın din duygularını rencide etmek” suçlamasıyla hakkında dava açılan Nedim Gürsel, konuşmasında “Bu benim üçüncü kez yargı önüne çıkışım. Tarih boyunca sistemler, devletler ne yazık ki sindirme politikası izlemişlerdir” şeklinde konuştu. “Ülke olarak ne yazık ki bir arpa boyu yol gidemedik” diyen Gürsel, “ülkemizde ne yazık ki söylenen sözler lafta kalıyor. Ne yazık ki düşünce özgürlüğünde de pek çok şey gibi geri kaldık. Bu ödülü, şahsıma verilen bu ödülü susturulmak istenen yazarlar adına alıyorum” diye konuştu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar için 6 dilde 6 türkü

SONRAKİ HABER

JOSEPH’İN GİZEMİ TV8 20.45

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa