05 Haziran 2009 00:00

Mayında AKP’nin dediği oldu

TBMM’nin 12 Mayıs’ta başlayan ‘mayın’ mesaisi önceki gece sona erdi. Muhalefetin tüm itirazlarına rağmen, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Paylaş

TBMM’nin 12 Mayıs’ta başlayan ‘mayın’ mesaisi önceki gece sona erdi. Muhalefetin tüm itirazlarına rağmen, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Arazinin bölgede yaşayan topraksız köylülere bırakılması önerileri ise dikkate alınmadı.
ARAZİ 44 YILLIĞINA KİRAYA VERİLECEK
Yoğun tartışmaların ardından yasalaşan tasarı DTP, CHP ve MHP’nin muhalefetine rağmen geçti. TBMM’nin, gergin geçen mayın temizlemeyle ilgili tasarı mesaisi, yaklaşık 15 saat sürdü. Görüşmeler sırasında sert tartışmalar yaşandı. Yasa tasarısı, 255 oyla kabul edilirken 91 milletvekili ret oyu kullandı. Yasaya göre, mayın temizlemeyi öncelikle Milli Savunma Bakanlığı yaptıracak. Bakanlık, Kamu İhale Yasası’nda savunma ve güvenlik hizmetleri için tanınan istisnadan yararlanarak davet usulüyle ihalesiz olarak işi yaptırma yoluna gidecek. Bu gerçekleşmezse, ihaleye Maliye Bakanlığı hizmet satın alarak çıkacak. Mayınlı araziler bu iki şekilde de temizlenmezse, tarımsal amaçlı kullandırılmak karşılığında ihale edilecek. Arazilerin temizlenmesi 5 yılı, temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması ise 44 yılı geçemeyecek.
YASADA TOPRAKSIZ KÖYLÜNÜN ADI YOK
Yasa gündeme geldiğinden bu yana süren tartışma mayınlı araziyi kimin temizleyeceği ve arazinin temizlendikten sonra kime bırakılacağı konusuna kilitlendi. Muhalefet partileri arazinin İsrailli bir şirkete bırakılacağını belirterek, bunun ülke güvenliğini tehdit edeceğini söylediler. Tasarıyı ihanet tasarısı olarak niteleyen muhalefet partilerine sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan’ın partisinin Düzce kongresinde “Bu ülkeden azınlıkları kovduk. Bu faşizan bir yaklaşımın ürünüydü” sözleri gündeme oturdu. Tüm bu tartışmalar arasında toprakların bölgede yaşayan köylülere dağıtılması talepleri ise hükümet tarafından duyulmadı. Başta üretici köylü sendikası Tüm-Köy Sen ve Ziraat Odaları olmak üzere bir çok kesimin bu yönlü taleplerine Başbakan, “Kusura bakmayın. Böyle bir niyetimiz yok” yanıtını vermişti. Yasa geçti fakat yıllardan beri bölgede süren savaş nedeniyle de toprakları mayınlarla döşenen veya köylerini terk etmek zorunda kalan on binlerce köylü için ise değişen bir şey olmadı.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay tasarıyı ‘ihanet’ ve ‘peşkeş’ tasarısı olarak niteleyen CHP’nin yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıkladı. CHP’nin yargıya yapacağı başvuruya MHP ve DTP’nin de destek vereceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)



ÖNCEKİ HABER

‘İnsanca yaşam’ dedi dayak yedi!

SONRAKİ HABER

Obama dine sarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...