05 Haziran 2009 00:00

Çevre kâr hırsının kurbanı

5 Haziran Dünya Çevre Günü, bir çok yerde yapılacak etkinliklerle karşılanıyor.

Paylaş

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Emin Koramaz, çevre ile sanayi, kent, ulaşım ve enerji politikalarının bir bütün olduğuna dikkat çekerek, ancak bu bütünlüğün oluşturulması halinde insanca yaşanabilir bir toplum ekolojisi oluşturulabileceğine vurgu yaptı.
Koramaz Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, insanlığın büyük ekolojik sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Sermayenin yeryüzündeki bütün kaynakları azami kâr hırsı ile acımasızca tükettiğini belirten Koramaz, sermayenin doğaya verdiği zararın çok büyük boyutlara ulaştığını vurguladı. Doğal kaynakların ve verimli arazilerin sermayenin kâr hırsı uğruna acımasızca tüketildiğini kaydeden Koramaz, doğal güzellikler ve ekolojik dengenin sarsılmakta olduğunun altını çizdi. “Yanlış sanayileşme, enerji, ulaşım ve kentleşme politikaları sonucunda bir dizi toplumsal ekolojik sorun oluşmaktadır” ifadelerini kullanan Koramaz, sanayileşmenin sosyal, insana dayalı, kalkınmacı ve planlı bir yaklaşımla, tarım ve çevreye yönelik politikaları ile bütünleştirilen bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. (ANKARA)
‘Yaşama sahip çık’
38 yıl önce İsveç’in Stockholm kentinde toplanan “Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı”nda, çevre kirliliğine karşı neler yapılabileceği tartışıldı. Konferansta, ormanların yok edilmesi, biyolojik çeşitliliğin erozyonu, radyoaktif kirlilik, sera etkili gaz salınışları gibi bir dizi tehdide maruz kalan yeryüzünün kurtarılması için bir dizi önlem kararı alındı. Ayrıca, “Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu” kararıyla her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
Çankaya Belediyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası da, bu yıl “Yaşama Sahip Çık” sloganıyla düzenleyeceği konserle Dünya Çevre Günü’nde Ankaralıları yaşadıkları çevreye sahip çıkmaya çağıracak.
Anadolu Gösteri Merkezi’nde yapılacak olan konser bugün saat 20.00’de. Ayrıca, 5-11 Haziran arasında Karikatürcüler Derneği’nin katkılarıyla çevre konulu karikatür sergisi Konur Sokak’ta açılacak. (ANKARA)
Kutlama değil mücadele günü
İSKENDERUN Çevre Koruma Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada İskenderun Körfezi çevresinde 14 termik santralin kurulmak istenmesine tepki gösterdi.
Dernek adına açıklamayı yapan Dernek Başkanı Aylin Canpolat Ödemiş, yenilenebilir enerji kaynaklarının yok sayıldığını söyledi. Ödemiş, Körfez’de kurulu Sugözü Termik Santralinde olduğu gibi sözde gelişmiş ülkelerin kirli teknolojilerinin transferinin bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayarak, transferin sadece termik santralle sınırlı kalmadığını, tersane adıyla gemi söküm tesislerinin, çimento ve demir çelik fabrikalarının, çöp ve tehlikeli atık yakma tesislerinin yatırım adı altında ülkemize gönderildiğini, körfezin ve çevresinin yatırım adı altında feda edildiğini belirtti.
Yörede yaşayanların, kendi ekonomilerine hiçbir yarar sağlamayacak olan ve binlerce dönüm narenciye bahçesini başta olmak üzere tarımsal bütün üretimlerini mahvedecek olan bu yatırımları istemediğini ifade eden Ödemiş; “Geçtiğimiz günlerde Erzin’de yapılması planlanan Burgaz Doğalgaz Çevrim Santralıyla ilgili ÇED sürecinde halkın bilgilendirilme toplantısı yöre halkının tepkisi nedeniyle yapılamamıştır. Erzinlilerin gösterdiği gibi Dünya Çevre Günü artık bir kutlama günü değil bir mücadele günüdür” dedi.
M/V ULLA DAVASI
YERİNDE SAYIYOR
Yapılan açıklamada derneğin M/V Ulla gemisi hakkında açtıkları dava ili ilgili bilgi verildi. İskenderun Körfezi’nde yüklü olduğu 2200 ton zehirli madde ile 2004 yılında batan M/V Ulla gemisi ile ilgili çevre koruma derneğinin açtığı davanın son duruşması 3 Haziran’da görülmüştü. Dernek, dönemin başbakanı, çevre bakanı, valileri ve liman başkanıyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Son duruşmada dosyaya giren en son bilirkişi raporunda, şüphelilerden sadece dönemin Liman Başkanlarından İshak Özdemir’in sorumlu olduğu yönünde görüş bildirildi. Yapılan açıklamada, “İskenderun Çevre Koruma Derneği ‘yapanın yanında kâr kalmaması için’ davanın takipçisi olacak ve konuya ilişkin mücadelesini sürdürecektir” denildi. (İSKENDERUN)
‘Göğsümüzü gere gere kutlayamıyoruz’
ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü göğüslerini gere gere kutlayamadıklarını söyledi. Göktaş’ın sıraladığı sorunlardan bazıları şöyle:
* Dünya büyük bir ısınma içinde ancak ciddi bir çalışma görülmemektedir.
* Birçok yerleşim yerinde katı atık sorunu giderilememiş durumda
* Atık piller doğayı ve yaşamı tehdit ediyor.
* Kıyılarımız ve sulak alanlar imarlaşmaya açılmış, bina yapımı adeta teşvik edilmiş durumda.
* GDO’lu ürünler piyasaya sürülerek halkın sağlığı hiçe sayılmıştır.
* Göller ve akarsular resmen hoyratça kirletilmiştir.
* İçilir su kaynakları yok edilmiş ve bunların yönetimi iyi yapılmamıştır
* Kış aylarında ucuz kömürle ve gereksiz yakıtların tüketilmesi ile hava kirliliği artmıştır.
* Arıtımsız tesisler deniz kenarında, akarsu kenarında bolca mevcut olup kirli atık sular akarsulara deşarj edilmektedir.
* Trafikte seyreden araçların bakımsız ve muayenesiz olmasından dolayı egzozlarından attıkları gazlar ile insan hayatını ve doğayı acımasız şekilde tahribi devam etmektedir.
* Tarihi ve kültürel miras olan tarihi eserlerimiz korunamamaktadır.
* Orman yangınları artış göstermiş, gözünü rant bürümüş kesimler orman alanlarına göz dikmiş durumda. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Genco Erkal'a da tahammül edemediler

SONRAKİ HABER

‘İnsanca yaşam’ dedi dayak yedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...