05 Haziran 2009 00:00

Sosyal güvencemiz olsun

35 yaşındayım 5 yıldır, ev işlerinde çalışıyorum. Yaşam şartları çok zor. İyi insanlarla da karşılaştım, kötü insanlarla da. Bir işe gittim işveren bayan şizofrendi. Paramı vermediği halde verdiğini iddia etti.

Paylaş

35 yaşındayım 5 yıldır, ev işlerinde çalışıyorum. Yaşam şartları çok zor. İyi insanlarla da karşılaştım, kötü insanlarla da. Bir işe gittim işveren bayan şizofrendi. Paramı vermediği halde verdiğini iddia etti. Önümden yemek saklandığı evlerde bile çalıştım. 4 günlük yemeği önüme koyanlar. Kıla tüye aşırı alerjim olduğu halde sırf zorunlu sorumlu olduğum durumlar olduğu için katlandım. Astım rahatsızlığım olduğu halde, mecburiyetten benim en son yapmam gereken bir işte çalışıyorum. Çünkü temizlikte kullanılan malzemeleri bünyem kaldırmıyor, oksijen tüpümle çalışıyorum... Hayvanları olan evlerde çalıştığım zaman köpeklerinin pisliklerini elime poşet geçirip elimle aldığım zamanlar da oldu.
Bir keresinde çalıştığım evin yan komşusunda Azerbaycanlı bir kadın çalışıyordu. İş çıkışında kapının önünde ağladığını gördüm. Ne olduğunu sorduğumda pasaportunun elinden alındığını ayda bir çocuğunu görmeye gittiğini onun bile çok görüldüğünü söyledi. Ev sahibinin eşine rakı sofrası hazırlamak zorunda bırakıldığını çok zor durumda olduğunu söyledi. Sonuçta ihtiyacı olmasa o insan o kadar zorluğa katlanır mıydı? Aslında hepimiz, temizlik işlerinde çalışan kadınlar aynı durumdayız. İhtiyaçlarımız olduğu için hiçbir sosyal güvencemiz olmadığı halde en zor işlerde çalışıyoruz. Temizlik en önemli iştir aslında; ama bir sosyal güvencemiz bile yok.
Artık bizim de sosyal güvencemiz olsun! Bizde bu ülkenin bireyiyiz. Nasıl bizden oy istiyorlarsa, sosyal güvence de sağlasınlar...
19 Temmuz’da Genel-İş’te yapılacak olan toplantıya katılacağım. Bütün temizli işçisi arkadaşları o toplantıya çağırıyorum.
Muazzez Şit (Sarıyer-İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

300 yılları çalındı

SONRAKİ HABER

Bugün Dünya Çevre Günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...