06 Haziran 2009 00:00

Tekellere hizmetten vazgeçmiyorlar

Başbakan Erdoğan, üretici köylüleri her fırsatta azarlıyor ancak iş Cargill gibi tekellerin isteklerine gelince yargının iptal kararlarına rağmen aynı düzenlemeleri tekrar yapıyor.

Paylaş

AKP Hükümeti verdiği sözleri bir bir yerine getiriyor ancak halka verdiği sözleri değil; başta ABD Başkanı olmak üzere tekellere verdiği sözleri. Nişasta bazlı şeker piyasasının yarısından fazlasını elinde bulunduran Cargill’e yeni bir kıyak daha Bakanlar Kurulu kararı haline geldi.
Son üç yıl boyunca sürekli tartışılan, Danıştay’ın bir çok iptal kararı verdiği nişasta bazlı şeker kotası bir kez daha artırıldı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, kota Şeker Kurulu tarafından 2008-2009 pazarlama yılında yüzde 25 oranında artırılacak. Artırım kararı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 6 Mayıs 2009 tarihli ve 845 sayılı yazısı üzerine, 4634 sayılı Şeker Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 18 Mayıs 2009 tarihinde kararlaştırıldı.
Böylece milyonu bulan pancar üreticisi ile pancar üretiminde, yevmiyeci olarak çalışarak, çapa yapan, pancar söken, sırf emekleri ile geçinen yüz binlerce aile bir kez daha mağdur edildi.
TEKELLERİN ÇIKARI İÇİN
Karara ilişkin görüştüğümüz Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, benzer artışların daha önce defalarca iptal edildiğini belirterek “Ancak vazgeçmiyorlar” dedi. Günaydın artışın AKP’nin dünya nişasta bazlı şeker şirketlerinin çıkarlarını pancar üreticilerinin çıkarlarına tercih ettiğini gösterdiğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan’ın 6 Kasım 2007’de Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush’la görüşmesini hatırlatan Günaydın, toplantıda Bush’un Cargill’in hem fabrika hem de kota sorununu gündeme getirdiğinin basına yansıdığını belirtti. Günaydın, “AKP Hükümeti’nin yargının iptal kararlarına rağmen benzer kararları almasını, bu sürecin devamı olarak algılamak gerekir” dedi.
KOTANIN AZALTILMASI GEREKİYORDU
Daha önce Şeker İş Sendikası adına konuyu yargıya götüren Avukat Gökhan Candoğan da, son üç yılda yapılan bütün artışlar için dava açtıklarını ve tümünde de yürütmeyi durdurma kararı verildiği söyledi. Son karar için de dava açılacağı bilgisini veren Candoğan, “Danıştay kararlarına rağmen yapılan bir artış. Danıştay kararına uyulması durumunda bırakalım artışı, kotanın azaltılması gerekiyordu” dedi.
TARIM BİLİNÇLİ OLARAK ÇÖKERTİLİYOR
Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Şevki Konur ise tarımın son yıllarda bilinçli bir şekilde çökertildiğini, kota kararının da bunun devamı olduğunu söyledi. Geçtiğimiz aylarda IMF ve Dünya Bankası’nın bile önlem alınmazsa dünyada gıda için savaşlar çıkabileceğini açıkladıklarını hatırlatan Konur, “Bunlar söylenirken, Türkiye tarımının ithalata bağımlı hale getirilmesi, nişasta bazlı tatlandırıcıların öne çıkması asıl olarak Türkiye’nin kendi ihtiyacı olan gıda güvencesini de tehlikeli hale getirmektedir” dedi.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
“Dünyada tarımsal ürünlerin bu kadar önemli ve stratejik öneme sahip oldukları bir dönemde kendi tarımsal üretimini kendi eliyle yok eden başka ülke yok” diyen Konur, bütün dünyada tarıma destekler artırılırken AKP Hükümeti’nin üretici köylülüğü ve tarımı geriletecek olan bu kararının uluslararası tekellere hizmet edeceğini söyledi. Konur, üretici köylü sendikasının buna karşı mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

CHAVEZ, CARGILL’İN FABRİKASINI DEVLETLEŞTİRMİŞTİ
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD’li gıda devi Cargill’in pirinç işleme fabrikasını devletleştirmişti. Chavez, Portuguesa’deki Cargill’in işleme fabrikasını, belirlenen fiyatı paketlere basmadan dağıtarak Venezuela yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı. Cargill’in Portuguesa’daki pirinç işleme fabrikasının dışında Venezuela’da 12 fabrikası daha bulunuyor. Venezuela’da hükümet, bunun fiyat kontrolünün enflasyonun denetim altında tutulabilmesi ve temel gıda maddelerinin ulaşılabilecek fiyatlarda satılması için gerekli olduğunu düşünürken, şirketler ise kontrolün kendilerini iflasa sürükleyebileceğini öne sürüyor.
Nurettin Öztatar
ÖNCEKİ HABER

Köprüde çevre için eylem

SONRAKİ HABER

Koçerlere yayladan sonra ‘yaya’ yasağı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...