06 Haziran 2009 00:00

HÜKÜMET YÜZDE 3 DAYATTI İŞÇİ ‘GENEL GREV’ DEDİ

TEZ KOOP-İŞ üyesi işçiler, hükümetin kamu toplu iş sözleşmelerindeki tutumunu protesto ettiler. Hükümetin yüzde 3’lük zam teklifine tepki gösteren işçiler, “Pazara çık” kampanyasına destek veren Türk-İş yönetimine de “Pazara değil, sokağa, genel greve” diye seslendiler.

Paylaş

TEZ KOOP-İŞ üyesi işçiler, hükümetin kamu toplu iş sözleşmelerindeki tutumunu protesto ettiler. Hükümetin yüzde 3’lük zam teklifine tepki gösteren işçiler, “Pazara çık” kampanyasına destek veren Türk-İş yönetimine de “Pazara değil, sokağa, genel greve” diye seslendiler.
Tez Koop-İş 2 Nolu Şube önünde buluşan işçiler, “İş, ekmek yoksa, barış da yok”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atarak Sakarya Caddesi’ne kadar yürüdüler. İşçiler yürüyüş boyunca sık sık “İşçiler sokakta, Türk-İş nerede?”sloganıyla, Türk-İş’in TİS sürecindeki tutumuna tepki gösterdiler.
Tez Koop-İş üyeleri Sakarya Caddesi’nde, Petrol-İş Ankara Şubesi, Yol-İş Ankara 3 No’lu Şube, Harb-İş Ankara 1 No’lu Şube, TGS Ankara Şube, Tek Gıda-İş üye ve yöneticileriyle buluştu. İşçilere, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ile Emek Partisi temsilcileri de destek verdi.
19. YÜZYIL KOŞULLARI DAYATILIYOR
Tez Koop-İş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın, hükümetin patronların kayıt dışı ve esnek çalışma, ücretsiz izin gibi uygulamalarına göz yummakla kalmayıp, işsizlik fonunundan da patronlara para aktarma hesabında olduğunu söyledi. Hükümetin esnek ve fazla sürelerle çalışmayı toplu iş sözleşmelerine sokmaya çalıştığını, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izinlerin düşürülmesini dayattığını belirten Barın, “İşçi sınıfının yüzyıllık mücadeleleri ile kazanılmış olan haklarımızı teslim etmeyeceğimizden, 19. yüzyıl vahşi çalışma koşulları ve sefalet ücretlerine teslim olmayacağımızdan, bunun için üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan geri durmayacağımızdan hiç kimse şüphe etmemelidir” dedi.
HÜKÜMET
ÜÇ MAYMUNU
OYNUYOR
Barın, “Yerel seçim öncesi Davos’ta fatihleşen hükümetin”, toplu iş sözleşmeleri ve ATV Sabah grevi söz konusu olunca “üç maymunu oynayarak” emekçilerin geleceğine mayın döşediğini söyledi. Türk-İş’in “Eve kapanma, pazara çık” kampanyasına destek vermesini eleştiren Barın, “Gün pazara değil, haklarımızı kazanıncaya kadar kadar sokağa çıkma günüdür. Eve kapanmıyoruz, pazara da çıkmıyoruz. Haklarımız için sokağa çıkıyoruz. Gün onurumuza, geleceğimize, emeğimize, haklarımıza ve örgütlülüğümüze sahip çıkma günüdür” diye konuştu. İşçiler, bu sözlere “Sokağa, eyleme, genel greve” sloganıyla karşılık verdiler.
YÜZDE 3
ÖNERİSİNE TEPKİ
Tez Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru da, “Pazara çık” kampanyasını eleştirdi. Doğru’nun “Türk-İş’i alanlara çıkaracak olan sizlersiniz. Artık yapılacak şey bellidir” sözlerini işçiler “Genel grev, genel direniş” sloganıyla kestiler. Taban ücretinin 1230 TL olması talebinden vazgeçmeyeceklerini belirten Doğru, hükümetin yüzde 3’lük zam önerisine de tepki gösterdi. Doğru, bu teklifin müzakere edilecek bir yanı olmadığını ifade etti. Doğru Hükümet’e, “İşçiler alanları doldurunca yüzde 3’ü görürsünüz” diye seslendi. İşçiler de sık sık “Hükümet zammını al başına çal” diyerek yüzde 3 zam dayatmasını kabul etmeyeceklerini bildirdiler.
PAKET ELEŞTİRİSİ
15-16 Haziran’ı, 89 Bahar Eylemlerini hatırlatan Doğru, işçilere “Birçok hükümete geri adım attırdınız, şimdi de bu hükümete geri adım attırmalısınız” diye seslendi. Sermayenin ve hükümetlerin yıllardır işçilerin kazanılmış haklarını geri aldıklarını belirten Doğru, “Tek kalemiz kıdem tazminatı. Şimdi ona da saldırıyorlar. Yağma yok. Kıdem tazminatı genel grev nedenidir” sözleriyle Türk-İş yönetimini kıdem tazminatı hakkındaki kararının arkasında durmaya çağırdı.
Başbakan’ın açıkladığı “İstihdam ve teşvik paketi”ni de eleştiren Gürsel Doğru, “Bu pakette de, daha öncekiler gibi işçilerin, emekçilerin, memurun, emeklinin, yoksulun derdine çare olacak hiçbir şey yok. Paketin finansmanı yine cebimizden karşılanmak isteniyor, İşsizlik fonu yine çarcur edilmek isteniyor” diye konuştu. Doğru, “Umarım hükümet aklını başına alır, Türk-İş de işçinin duygusunu anlar ve ancak mücadele ile hak kazanılabileceğini görür” diye konuştu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Alevilerin sorunlarının kaynağı devlet

SONRAKİ HABER

Başkentte öğretmene dayak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...