06 Haziran 2009 00:00

DİSK’E ÇAĞRISessiz kalmayın

DİSK’e bağlı Lastik-İş yönetimine muhalif oldukları için işten atılan Goodyear işçileri, DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin yaşananlara sessiz kalmamasını istedi.

Paylaş

BRİSA ve Pirelli lastik fabrikalarının ardından Adapazarı Goodyear lastik fabrikasında da Lastik-İş Sendikası yönetimine muhalif 28 işçinin işine son verildi. Brisa ve Pirelli’de olduğu gibi Goodyear’da da gerekçe olarak kriz ileri sürüldü. Bu bahanenin gerçek olmadığını dile getiren işçiler, Lastik-İş’in bağlı olduğu DİSK’in gelişmeler karşısında sessiz kalmasına tepki gösterdiler.
Adapazarı Goodyear lastik fabrikasından atılan 28 işçinin büyük bölümünün ocak ayında yapılan Sakarya Şube Kongresi’nde, mevcut genel merkez yönetiminin desteklediği listeye karşı delege adayı olduğunu, aralarında geçtiğimiz nisan ayında yapılan temsilcilik seçimlerinde aday olan muhalif işçilerin bulunduğunu aktaran Goodyear işçileri, yaşanan antidemokratik uygulamaların sorgulanması için “Başka kanıta gerek var mı?” diye sordular.
HAREKETE GEÇMELİ
Nisan ayında fabrikada yapılan temsilcilik seçimlerinde yönetimin desteklediği listenin karşısında aday olduğunu ve bu nedenle işten atıldığını dile getiren 22 yıllık Goodyear İşçisi Erhan Demir, yaşananları şöyle anlattı: “Şubat ayında Goodyear’ın yaşanan global krizin etkilerini azaltmak nedeniyle tüm dünyada işçi çıkaracağı Türkiye’de de Adapazarı’ndan 160, İzmit’ten 110 işçinin işine son vereceği söylenmişti. Sendika yöneticileri bu durumun emekliliği gelen işçilerle çözüleceğini sorun yaşanmayacağını açıklamışlardı. Şubat’ta emekliliği gelmiş arkadaşımızın işine son verdiler. 14 Mayıs günü ise krizin devam ettiği ve 28 kişinin daha çıkarılacağı söylendi. Benimle birlikte 27 arkadaşımın evine tebligatlar gönderilerek işten çıkarıldık.”
MUHALİF İŞÇİLERİ
TEMİZLEME
OPERASYONUYDU
Tebligatlar ulaştıkça işten çıkarılanların sendika yönetimine muhaliflerden seçildiğinin ortaya çıktığını aktaran Demir “Fabrikada muhalif işçiler tek tek seçilerek, özellikle muhalefetin öncüsü işçiler işten çıkarıldı. Tek tek muhalif işçilerin isimleri tespit edildi, işverene verildi. İşveren de gerekeni yaptı. Tüm işçilerce biliniyor. Bu muhalif işçileri temizleme operasyonuydu” dedi.
SEÇİLEMEDİK
İŞTEN ATILDIK
20 yıllık Goodyear İşçisi Ercan Özmen’de ocak ayında yapılan Sakarya Şube Kongresi’nde şube denetleme kurulu üyesi olduğunu belirterek “Kongrede biz yeniden seçilemedik. Mevcut genel merkezin desteklediği arkadaşlar kazandı kongreyi. Nisan ayında temsilcilik seçiminde aday olan arkadaşlarımız da kaybettiler seçimleri. Böyle olunca da işimize son verildi. Biz sadece ve sadece mevcut sendikal anlayışla fikir ayrılığına düştüğümüz için işten atıldık. İşten çıkarılan 28 arkadaşımızın tamamı muhalif işçiler” diye konuştu.
KAZANILMIŞ HAKLARI KALDIRMAK İÇİN
İşten çıkarılmalarının gerçek nedeninin lastik patronlarının kriz sonrası uygulamalarının önünü açmak ve çalışma koşullarını ağırlaştırmak olduğunu ifade eden Erhan Demir şöyle devam etti: “Kazanılmış hakların bir bir ortadan kaldırılması ve ucuz işçiliğin fabrikalarda uygulanması için yaşandı işten atmalar. İşyerinde bu duruma karşı çıkacak, bu karşı duruşu örgütleyecek işçilerin işine son verildi. Bu işçinin kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmasına karşı çıkan işçilerin tasfiye edilmesi operasyonudur.”
İşten atmalarla birlikte fabrikada işçilere dönük baskıların arttığını, çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştırıldığını kaydeden Demir “Fabrikada 12 saate varan çalışma dayatılıyor işçilere. 3 kişinin işini 1 kişiye yaptırmaya çalışıyorlar. Tam ortaçağ koşulları dayatılıyor. Maalesef bu sendika yöneticilerinin onayı alınarak yapılıyor. Yani kısaca DİSK’e yakışmayan çalışma koşulları bugün Goodyear’da uygulanıyor” dedi.
DİSK TUTUM ALMALI
Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu üç lastik fabrikasında da birbiri peşi sıra yaşanan gelişmelerin konfederasyon yöneticileri ve DİSK’e bağlı sendikalar tarafından sorgulanması gerektiğini dile getiren Ercan Özmen “Gelişmeler karşısında neden DİSK’in sessiz kalmasını anlamaya çalışıyorum. DİSK bu olaylar karşısında daha aktif bir rol oynamalı” diye konuştu.
Fabrikalarda patronlarla işbirliği halinde ucuz işçiliğin yaygınlaştırılması, eşit işe eşit ücretin kaldırılması, geçici işçiliğin bir yıla yayılması gibi süreçlerin önünü açmak için işçi kıyımlarına sendika yöneticileri tarafından onay verildiğini vurgulayan Erhan Demir “Fabrikalarda örgütlü yapılar dağıtılarak kendilerine bağımlı, korkak işçiler yaratılmaya çalışılıyor. DİSK’e DİSK’in içindeki bütün emek dostu sendikalara büyük görev düşüyor. Lastik-İş’teki bu yapıya karşı herkesi mücadeleye, bu yaşananlara dur demeye çağırıyoruz” dedi.
“İşçisi atılan bir sendika hiçbir şekilde atılan işçilerin yanında yer almıyorsa bu sorgulanmalıdır” diyen Demir sözlerini şöyle tamamladı. “İşçi kendi imkanları ile mücadeleye etmeye çalışıyor örgütsüz bir şekilde. Lastik-İş yöneticileri Pirelli’de, Brisa’da ve şimdi de Goodyear’da yaşanan bu işten atmalarda hiçbir zaman işçinin yanında yer almadı. Bunu herkes bilmeli ve tüm emek dostları buna göre tutum almalı.” (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

Akbil istismarının mimarı belediye

SONRAKİ HABER

EMEP: Mayın temizlensin toprak köylüye dağıtılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...