06 Haziran 2009 00:00

ABAKÜS

Bir yılı aşkın süredir YouTube’un açılmasına dair herhangi bir ilerleme olmayınca YouTube yöneticeleri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan randevu istemiş.

Paylaş

Bir yılı aşkın süredir YouTube’un açılmasına dair herhangi bir ilerleme olmayınca YouTube yöneticeleri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan randevu istemiş. Binali Yıldırım, YouTube yöneticileri ile ilk fırsatta görüşeceklerini açıkladı ve “Ne işimiz var elin alemin sitesinde” diyerek Türkiye’nin kendi video sitesini kurmasını önerdi. Yasalara göre bütün içerik sağlayıcıların güvenlik belgesi alması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım YouTube’un Türkiye’ye vergi vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Koskoca bakan YouTube’a uygulanan sansürün kaldırılmamasının temel nedeninin YouTube’un vergi vermemesi olduğunu açıklamış. Bir de utanmadan içerik sağlayıcıların ‘güvenlik’ belgesi alması gerekliliğini getiren, Internet hakkında en ufak bir fikri olmayan kişilerce çıkartılmış kanunu hatırlatıyor. Merak ediyorum yerli kökenli olmayan kaç içerik sağlayıcı bu ‘güvenlik’ belgesine sahip? Peki ya kaç yerli içerik sağlayıcı bu ‘güvenlik’ belgesine sahip? Bu belgeye sahip olmayan kaç site sansüre uğradı? Kaçının sansürünün kaldırılması bu belgeye sahip olmadığı için engellendi? Dünyada kaç ülke var? İçerik sağlayıcı niteliğinde olan bir sitenin bu ülkelerden kaçında ‘güvenlik’ belgesi alması zorunlu tutuluyor? Kaç ülkede ‘güvenlik’ belgesi almayan siteler sansürleniyor. Kaç ülkede bir sitenin ‘güvenlik’ belgesi sahibi olmaması ve dolayısıyla o ülkede vergi ödemiyor oluşu sansürünün kaldırılmasına engel teşkil ediyor...
Internet konusunda yasalardaki genel yaklaşım bir sitenin sunucusunun bulunduğu ülkedeki yasalara bağlı olduğudur. Bir siteye girmek ya da girmemek, dosya yüklemek ya da yüklememek kullanıcının kendi sorumluluğunda olan işlerdir. Hatırlayın Başbakan ne demişti:”Ben giriyorum siz de girin”. Eğer YouTube’a girmek suç olsaydı Başbakan’a suça teşvik’ten dava açılması gerekmez miydi?
Çeşitli şekillerde girebildiğimiz YouTube hâlâ yerinde duruyor. Google’da “YouTube’a nasıl girerim” diye arama yapan herkes rahatça girebiliyor. Biraz zorlasak daha eski sansür kararları kaldırılmadan üç beş sansür kararı daha çıkarttırılabilecek kadar ‘sakıncalı’ video da var. Benim YouTube’a erişimimi engellediklerinde -ki onu bile beceremiyorlar ya zaten- ‘sakıncalı’ videoların ortadan kalktığını mı düşünüyorlar acaba?
Herkes her şeyin farkında. Esas sorun ne ‘güvenlik’ belgesi ne de YouTube’un sansürlenmesine neden olan videolar. Ortada Türkiye’nin pay almak istediği bir pasta var ve bu pastadan bir parça koparmak için ‘ne gerekiyorsa’ yapılıyor. Yoksa site sansürlenmiş, sansürlenmemiş, siteye arka kapılardan
giriliyor kimsenin umurunda değil.
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

Öldürene 20, yazana 28 yıl hapis isteniyor

SONRAKİ HABER

Yine de dönüyor… 2009 Dünya Astronomi Yılı…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...