08 Haziran 2009 00:00

Hamile işçiye Çin işkencesi

Hamile kaldığı için kimyasalla çalışan bölüme verildi, 8 saat ayakta çalıştırıldı, son olarak da işinden atıldı. Evyap’ın Tuzla’da bulunan Hijyenik Ürünler Fabrikası’nda çalışırken hamile kaldığı için işten atılan Sevda Aydoğdu, şimdi hukuk mücadelesi veriyor.

Paylaş

Sevda Aydoğdu’nun başına gelenler, sektöründe Türkiye’nin önde gelen fabrikalarından olan Evyap’taki kadın ayrımcılığını gözler önüne serdi. Evyap’ın çocuk bezi üretilen fabrikasında çalışırken hamile kalan Aydoğdu’nun uğradığı ayrımcılık, bu kadar da olmaz dedirtti. Yaşadıklarıyla ilgili İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde eşiyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Aydoğdu, Evyap hakkında kadın ayrımcılığı yaptığı için dava açtığını ifade etti.
Evyap’ın 2003 yılında Tuzla’da kurulan Hijyenik Ürünler Fabrikası’nda işe başlayan, 1.5 sene kalite kontrol bölümünde çalışan Aydoğdu, daha sonra laboratuvar bölümünde çalışmaya başlamış. Burada çalıştığı 3.5 yıl boyunca fedakarca çalıştığını, kendisinden istenen tüm şeyleri yaptığını anlatan Aydoğdu, hamile kaldıktan sonra her şeyin değiştiğini ifade etti.
3 AY KİMYASAL SOLUDU
Ekim ayında hamile kalan Aydoğdu, fabrika yetkililerinin bunu öğrendikten sonra kendisine karşı davranışlarını değiştirdiğini ifade etti. İlk önce laboratuvardan alınan Aydoğdu, tekrar üretim bölümüne kalite kontrolcü olarak gönderilmiş. Çalıştığı banttan 1 dakikada geçen 450 çocuk bezini kontrol etmesi istenen Aydoğdu, aynı zamanda çalıştığı 8 saat boyunca sürekli ayakta bekletilmiş. Üretim bölümüne gönderilirken kendilerine tekrar geri döneceklerinin söylendiğini anlatan Aydoğdu, 3 ay boyunca kimyasal soluyarak ayakta ve gürültülü ortamda çalıştırıldığını söyledi. Bu süre fabrika yetkililerinin sürekli, “Kadınlar hamile kalıyor, bir sürü izin kullanıyorlar. Bundan sonra erkek işçilerle çalışacağız” dediklerini anlatan Aydoğdu, sürekli psikolojik baskı altında çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
İŞYERİ DOKTORU ONAY VERDİ
Aydoğdu’nun üretim bölümünde çalışmasına fabrika doktoru ilk önce onay vermiş. 3 ay boyunca durumu izlemekle yetinen fabrika doktoru, Aydoğdu hamileliğinin 4. ayındayken üretim bölümünde o koşullarda çalışmasının sağlık açısından sakıncalı olduğunu söylemiş. Bunun ardından ise Aydoğdu’nun işten ayrılması istenmiş. Kendi isteğiyle ayrılmazsa tazminatsız olarak işten atılmakla tehdit edilen Aydoğdu, borçlarını da düşünerek kendisine verilen kağıtları imzalamak zorunda kalmış. İşten atıldıktan sonra Evyap hakkında cinsel ayrımcılık ve işe iade davası açan Aydoğdu, hakkını sonuna kadar arayacağını ifade etti.
‘EŞİMİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUM’
Kendisinin de işçi olduğunu söyleyen Sevda Aydoğdu’nun eşi Hakan Aydoğdu, eşinin başlattığı hukuk mücadelesini desteklediğini ifade etti. Eşinin yıllarca Evyap için çalıştığını dile getiren Aydoğdu, hamile kaldıktan sonra yaşadıklarının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Yaşadıklarından sonra eşinin psikolojisinin bozulduğunu, sürekli ağladığını anlatan Aydoğdu, bunu yapanların cezalandırılmasını istediklerini ifade etti.
(İstanbul/EVRENSEL)

SEKTÖRÜN ÖNCÜSÜ!
1927’de Erzurum’da kurulan Evyap, bugün sabundan duş jeline, şampuandan tıraş ürünlerine ve kreme, bebek bezinden diş macununa kadar geniş bir kategoride 100’ü aşkın ülkeye üretim yapıyor. Evyap, dünyanın önde gelen sabun ve kişisel bakım ürünleri üreticilerinden biri olarak gösteriliyor. Türkiye sabun ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştiren Evyap, ilk 100 Türk sanayi şirketi arasında da yer alıyor. Evyap; Duru, Arko, Arko Nem, Evy Baby, Evy Lady, Gibbs, Fax, Activex ve Sanino gibi önemli markaları ile sektörünün lideri durumunda. 175 işçinin çalıştığı Tuzla’da bulunan fabrikasında, yılda 700 milyon çocuk bezi ve kadın bağı üretimi yapılıyor.
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin Kürt sorununu çözecek programı yok

SONRAKİ HABER

Suçlarını bile bilmezken...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...