08 Haziran 2009 00:00

Opel kurtuluşunun faturası işçilere!

Opel’in Alman hükümeti desteğiyle kurtarılması kararının sonuçları ağır olacak. Avrupa’da ilk etapta 11 bin işçi çıkartılacak. Almanya’da Bochum’un yanı sıra Belçika, İspanya ve İngiltere’de fabrikalar kapanacak.

Paylaş

Düzenli iflas başvurusunda bulunan dünyanın ikinci büyük otomobil tekeli General Motors (GM), Avrupa’daki markalarından Opel’i Magna’ya devretme kararı aldı. GM ve Magna’nın anlaşmasının ardından hükümetle masaya oturan Magna temsilcileri, Almanya’dan 1.5 milyar avro kredi ve 3 milyar avroluk teminat aldı. Böylece Alman hükümeti Opel’in Magna tarafından devralınmasını 4.5 milyar avroya finanse etmiş oldu.
Öte yandan, gelinen noktada kurtarılanın Opel olduğu ve binlerce işçinin ise işten atılacağı kesinlik kazandı.
Avusturya-Kanada ortaklığı olan Magna, Opel’i tek başına devralmıyor. Magna’nın hazırladığı devralma planının önemli bir ayağı da Rus otomobil şirketi GAZ’dan oluşuyor. Bu yoldan Opel’i Rus pazarına daha rahat sokmayı ümit eden Magna, aynı zamanda, GAZ’ın ortak olduğu Sberbank’tan da düşük faizli kredi almayı planlıyor. Diğer yandan, uzun süre Batı Avrupalı bir ortak arayan GAZ da hedefine ulaşmış olacak.
BÜTÜN FABRİKALAR KORUNACAK!
Aylardır Opel’in ne olacağı konusunda birçok kez kriz zirvesi düzenleyen Alman hükümeti ve Opel’in fabrikalarının bulunduğu dört eyaletin başbakanları, bütün bu çabalarını “Almanya’daki işyerlerini korumak” olarak açıklıyordu.
Ancak gelinen yerde kurtarılanın Opel olduğu ve binlerce işçinin ise işten atılacağı kesinlik kazandı. Almanya’daki dört fabrikanın (Rüsselsheim, Bochum, Kaiserslautern ve Eisenach) kapatılmayacağını açıklayan Magna temsilcileri, “Ancak işyerleri konusunda şimdilik güvence vermemiz mümkün değil” dediler.
Böylece Opel’i kurtaran ve başka sermaye kuruluşlarına adeta, altın tepside sunulmasını sağlayan hükümet, aynı zamanda daha üretken bir Opel için binlerce işçinin atılmasını da finanse ediyor!
Bir yandan “Bütün fabrikalar korunacak” denilirken sadece Almanya’daki fabrikaların kastedilmesi ise işin diğer yanı. Özellikle Belçika, İspanya ve İngiltere’de kitlesel işten atmalar ve fabrikaların kapatılması ve toplam 9 bine yakın işçinin atılması gündemde.
Kapatılacak veya kitlesel işçi atılacak fabrikalara bakıldığında, bunların mücadeleci bir geleneğe sahip olan yerler olduğu görülmekte. Almanya’da Bochum, Belçika’da Antwerpen, İspanya’da Saragossa, Polonya’da Gleitwitz ve İngiltere’de Luton fabrikalarında kitlesel işten atmalar yaşanacak.
Bochum’da işçi sayısının 5 bin 170’den 3 bin 300’e düşürüleceğini bildiren Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Jürgen Rüttgers, “Böylece işten çıkartılmak istenen 2 bin 200 işçinin çok altında(!) kaldık” dedi. Bochum’da atılması planlanan 1870 işçinin “değişik yöntemlerle çalışma yaşamından ayrılacağını” söyleyen Rüttgers, “Çok başarılı bir müzakere sürecini geride bıraktık” diye konuştu.
SENDİKALAR VE DİĞER ÜLKELER RAHATSIZ!
Almanya’nın parayı bastırıp ülke içindeki fabrikaları korumaya almasını eleştiren Belçika ve İspanya hükümeti, GM’nin Avrupa’nın diğer ülkelerdeki fabrikalarının kapatılmasına önayak olmasını sineye çekmek istemiyorlar. Özellikle İspanya’da basında, “Almanya ekonomik şovenizm yapıyor” görüşleri tartışılıyor.
Avrupa Metal İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada ise “Bir tarafta kazananların diğer tarafta ise kaybedenlerin olmasını kabul edemeyiz” denildi. Ancak sendikanın buna karşı ne yapacağı konusunda ise bir şey söylenmedi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İsrail tazminat ödeyecek

SONRAKİ HABER

Zorluklardan yılmayacaklar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...