08 Haziran 2009 00:00

İsrail tazminat ödeyecek

Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerle Filistinliler arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

Paylaş

İsrail Savunma Bakanlığı, alışılmışın dışında bir uygulamayla, geçen yılın sonunda El Halil’de, yerleşimcilerle Filistinliler arasında meydana gelen şiddet olayları sırasında mülkleri zarar gören Filistinlilere tazminat ödeme kararı aldı.
İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre Savunma Bakanlığı, söz konusu ailelere toplam 250 bin şekel (yaklaşık 63 bin dolar) ödemede bulunacak.
Yahudi yerleşimciler, 2007 Mart’ında, El Halil’de 4 katlı bir evi, Filistinli sahibinden satın aldıklarını öne sürerek işgal etmiş, Filistinli ise evin kendisine ait olduğunu, kimseye satmadığını belirtmişti. İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi, 2008 Kasım ayı sonunda mülkiyeti tartışmalı evin boşaltılmasını isteyince, Batı Şeria’nın her bölgesinden ve El Halil yakınlarındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba’dan yerleşimciler kente akın ederek evin tahliyesini engellemeye çalışmıştı. Günlerce süren yerleşimci eylemleri sonunda İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, evin güvenlik güçlerince boşaltılması kararını almış ve aralık ayı başında ev ve çevresindeki Yahudi yerleşimciler zorla tahliye edilmişti. Özellikle tahliye uygulaması sırasında yerleşimciler, Filistinlilerin bağ ve bahçeleri ile evlerine büyük zarar vermişti.
OLAY MÜNFERİT DEĞİL
Haaretz’in haberinde, genel olarak her yasadışı yerleşim oluşumunun boşaltılması uygulamasında yerleşimcilerin, hükümeti bu tahliyelerden caydırmak amacıyla Filistinlilere saldırdığı, mal ve mülklerine zarar verdiği de hatırlatıldı.
El Halil’de 4 katlı binanın tahliyesi sonrası, Batı Şeria’daki Sivil İdare Başkanı Tuğgeneral Yoav Mordehay, bölgede bir inceleme yaparak, zararın çok büyük olduğunu gözlemlemişti.
Bu gözlemlerden sonra Savunma Bakanlığı, beklenmedik bir adım atarak El Halil’de evleri zarar gören Filistinlilere tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Savunma Bakanı Barak, Mordehay’ın önerileri doğrultusunda bir komisyon oluşturarak, şikayet başvurularını doğrudan aldı, uzmanlar da El Halil’de zarar tespitinde bulundu.
Sivil Yönetim de, bazıları tazminat için mahkemeye başvurmuş bulunan Filistinlilerin de doğrudan özel komisyona yönelmelerini sağladı. Geçen ay özel komisyon, 50 başvuru sahibine toplam 250 bin şekel ödenmesine karar verdi.
YERLEŞİMLER GENİŞLEYECEK
Öte yandan, Bakanlar Kurulu’nda, Şas Partisi lideri ve İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai, ülkesinin önceki ABD hükümetiyle sağlanan anlayış doğrultusunda Batı Şeria’da yerleşimlerin genişletilmesi uygulamasını sürdüreceğini söyledi.
Bunun İsrail’i ABD ile bir uzlaşmazlığa götürebileceğini de kaydeden Yişai, “Panik yapmaya gerek yok. Obama yönetimi, yerleşimlerle ilgili farklı bir görüşe sahipken, bizim de kendi ilkelerimizi korumamız gerekir” dedi.
Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz ise yerleşimlerde nüfus artışından kaynaklanan doğal gelişmenin durdurulamayacağını iddia etti.
(DIŞ HABERLER)

NETANYAHU, DIŞ POLİTİKASINI BU HAFTA AÇIKLAYACAK
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetini kurduğu, nisan ayı başından bu yana belirsizliğini koruyan dış politikada izleyeceği yolu bu hafta içinde açıklayacak.
Dış konularla ilgili politika hakkında kesin bir çerçeve çizmeden önce ABD Başkanı Barack Obama’nın Kahire’deki konuşmasını beklediği belirtilen Netanyahu, haftalık olağan Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail ve vatandaşlarının barış ve güvenliği doğrultusunda hükümetinin ilkelerini gelecek hafta açıklayacağını belirtti.
Netanyahu, “Filistinliler ve Arap dünyası ülkeleriyle barış sağlamak, ABD ve uluslararası toplum ile de bir ortak anlayışa varmak istediğimizi açıkça vurgulamak isterim” dedi.
Vatandaşlarının güvenliğini de teminat altına alacak istikrarlı bir barış hedeflediğini belirten Netanyahu, resmen kamuoyuna seslenmeden önce koalisyon ortakları ve kamuoyunun bazı önde gelen unsurlarıyla da görüş alışverişinde bulunacağını bildirdi.

İSRAİL ALEYHİNE 936 SAVAŞ SUÇU DAVASI VAR
İsrail, 2008’in son günlerinde başlattığı Gazze saldırısı nedeniyle yüzlerce savaş suçu davasıyla karşı karşıya kalabilir. Filistin İnsan Hakları Merkezi (FİHM) Başkanı Ivad el Alami, davaların uluslararası yargılama yetkisine sahip olan İspanya Ulusal Mahkemesi’nde açılacağını söyledi.
Almanya’da yayınlanan İsrail yanlısı Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre FİHM, aralarında çocukların da bulunduğu silahsız sivillerin yakın mesafeden vurularak öldürülmesi, beyaz fosfor bombası kullanılması, ambulansların vurulması ve sivillerin yaşadığı binaların tamamen yıkılması gibi suçlara dair delil topluyor.
Daha önce de İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğine dair dava ya da soruşturma talepleri oldu, ancak tüm girişimleri yanıtsız bıraktı.
İsrail’in Gazze saldırısı sırasında 1400’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, binlercesi de yaralanmıştı. Saldırının Gazze ekonomisine verdiği zarar ise 1.6 milyar dolar.
ÖNCEKİ HABER

İptal edilen seçimlerde gerginlik yaşandı

SONRAKİ HABER

Opel kurtuluşunun faturası işçilere!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa