08 Haziran 2009 00:00

İptal edilen seçimlerde gerginlik yaşandı

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) kararıyla iptal edilen seçimler dün gerçekleşti. Seçimlerin yapıldığı Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Girme ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Ayran beldelerinde gergin anlar yaşandı.

Paylaş

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) kararıyla iptal edilen seçimler dün gerçekleşti. Seçimlerin yapıldığı Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Girme ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Ayran beldelerinde gergin anlar yaşandı.
Polis ve askerin müdahale ettiği olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, olaylar sırasında yararlananlar oldu.
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli beldesinde oy kullanma işlemi sırasında AKP’lilerin yanlarında getirdikleri oy pusulalarıyla çift oy kullandıkları gerekçesiyle AKP’liler ve DTP’liler arasında gerginlik başladı. Yaşanan gerginliğin ardından çıkan olaylara asker ve polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Gaz bombalarından biri bir eve isabet etti. Evde çıkan yangın söndürülemedi. Ev tamamen yandı. Yaşanan olaylarda çok sayıda kişi yaralandı. Olaylara müdahale eden üç asker de yaralandı. 15 kişinin de gözaltına alındığı öğrenildi. İki okulda oy kullanma işlemlerinin yapıldığı beldede, müşahitlerin dışında kimsenin okullara girmesine izin verilmedi. Beldeye Nusaybin ve Mardin’den asker sevk edildiği bildirildi.
KORUCULUKLA TEHDİT
Beldede gezen panzerlere AKP’lilerin alkış tutması dikkat çekerken, İHD Bölge Temsilcisi Ali Akıncı’nın yer aldığı İHD heyeti, beldede incelemelerde bulundu. Seçimleri izleyen DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, 29 Mart yerel seçimlerinde gönüllü köy korucusu ve AKP’nin adayı Yusuf Turgay tarafından beldede gerilim başlatıldığını hatırlatarak, “Korucu Turgay, bu gerilimden sonra DTP’nin seçmenlerini tehdit etti ve binden fazla seçmenin sandık başına gitmediği iddiasıyla YSK’ya seçim iptali için başvuruda bulundu. YSK bu asılsız ve saçma iddiayı kayda alarak seçimleri iptal etti” dedi. DTP olarak insanların sandığa gitmesini, güvenli ve demokratik koşullarda bir seçim ortamı için çaba sarf ettiklerini söyleyşen Demirtaş, Girmeli’de gönüllü köy koruculuğunun verdiği güçle ve devletin silahı ile baskı ve tehdit ortamı yaratan bir anlayışa karşı demokratik mücadele verdiklerini kaydetti.
AYRAN BELDESİNDE GERGİNLİK
Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Ayran beldesinde yapılan oy kullanma işlemi sırasında, AKP’li bir kişinin DTP görevlisine silah çekmesiyle başlayan taşlı sopalı kavgada çok sayıda kişi yaralandı. Beldede AKP, DTP ve CHP’liler arasında önceki akşamdan beri yer yer küçük kavgalar yaşanmıştı. AKP Adayı Selahattin Alpay’ın oyunu kullanmasının ardından okul çıkışında AKP’lilerle DTP’liler arasında sürtüşme yaşandı. Bu sırada AKP’li bir kişinin DTP’li gözlemciye silah çekmesi üzerine, DTP’li grup ile AKP’li grup arasında taşlı sopalı kavga başladı. Jandarma ekipleri, kavgaya müdahale ederken, kavga sırasında AKP Belde Belediye Başkan Adayı Selahattin Alpay’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici beldeye gelerek seçimleri takip ettiği bildirildi. Öte yandan, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde belediye başkanlığı seçimleri için seçmen sandık başına gitti. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada oy sayma işlemleri yeni başlamıştı.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Önce felaket geldi sonra önlem alındı

SONRAKİ HABER

İsrail tazminat ödeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...