08 Haziran 2009 00:00

İşkence ‘orantılı güç’ oldu

Verilen karar, işkenceyi artıracağı gerekçesiyle tepkilere neden oldu.

Paylaş

Adana’da polisin işkence yaptığını ifade eden İHD raporu sonrasında açılan soruşturma sonrasında polisin işkence yapmadığına, orantılı güç kullandığına karar verildi. Üstelik bu karar, polislerin ifadeleri ve tutanakları ile alındı. Olayın bir başka dikkat çekici yanı ise yapılan işkencenin polis otosunda veya sokakta olması, yani kayıt dışı işkence yapılması.
Adana’da 19-20-21 Kasım tarihleri arasında Abdullah Öcalan’a kötü muamele yapılmasını protesto eden halka polis müdahale etmişti. Müdahale sonrasında İHD’ye işkence ve kötü muamele nedeniyle başvurular olmuştu. Bu başvuruları değerlendiren İHD Adana Şubesi bir rapor hazırladı. Raporda, işkence ve kötü muamele görenlerin ifadeleri, fotoğrafları ve mektupları yer alıyordu. Hazırlanan rapor, birçok kuruma ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na gönderildi.
POLİS ORANTILI GÜÇ KULLANMIŞ!
Meclis İnsan Hakları Komisyonu, raporu, soruşturma açılması istemiyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı soruşturma sonrasında skandal denebilecek bir karar verdi. Cumhuriyet Savcısı M. Emin Beşer, raporda belirtilen suçlamalara ilişkin olarak polis çekimleri ve kayıtlarının incelendiğini belirterek, işkence ve kötü muamelenin olmadığını, polislerin orantılı güç kullandığı kararına vardıklarını ifade etti.
KAYIT DIŞI İŞKENCE
Yapılan soruşturma ise tepki topladı. Soruşturma sırasında olayın mağdurlarının ve raporu hazırlayan İHD’nin hiçbir şekilde görüşüne başvurulmadan, sadece polis kayıtlarına bakarak soruşturma sürdürülmesi, kolluğun yargı tarafından korunduğu yorumlarına neden oldu. Hazırlanan raporda ise polis şiddeti sonrasında vücutlarında darp izi olan insanların fotoğrafları, cezaevinden gönderilen mektuplar ve mağdurların ifadeleri yer alıyor. Yapılan başvurularda ise işkence ve kötü muameleye maruz kalanlar, polis otolarında ve gözaltına alınma esnasında işkenceye maruz kaldıklarını söylüyorlar. Yani kayıt dışı işkence gördüler.
İŞKENCECİLERİ CESARETLENDİRİR
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘kovuşturmaya yer yok’ kararını gazetemize değerlendiren İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, soruşturma esnasında mağdurların ve derneğin görüşlerine başvurulmadığına dikkat çekti. Açıkalın, mağdurların gözaltı esnasında ve polis otolarında kayıt dışı işkence gördüklerini, bunun polis kayıtlarında olmamasının doğal olduğunu dile getirdi.
SADECE POLİS KAYITLARI
Soruşturmanın sadece polislerin kayıtları üzerinden yapılmasının kolluğun yargı tarafından korunduğunun açık bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Açıkalın, verilen kararın polisleri cesaretlendireceğine dikkat çekerek, işkencenin artacağı konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’ın kelepçeli çocukları -1-

SONRAKİ HABER

AKP’de bir olaylı kongre daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...