08 Haziran 2009 00:00

Topraksız köylüler Muş’a akın etti

GÜNEYDOĞU Anadolu bölgesinde topraksız köylüler iş bulmak, yarıcılık yapmak için Muş’a geldiler. Muş’a gelen 200 kişi, Muş’ta kavun, karpuz, sebze ekiminde bulunmak için umut kapısı olarak Muş’u seçtiklerini söylediler.

Paylaş

GÜNEYDOĞU Anadolu bölgesinde topraksız köylüler iş bulmak, yarıcılık yapmak için Muş’a geldiler. Muş’a gelen 200 kişi, Muş’ta kavun, karpuz, sebze ekiminde bulunmak için umut kapısı olarak Muş’u seçtiklerini söylediler.
Muş Ovası’nda çok kaliteli kavun, karpuz, sebze yetiştiğini söyleyen Mardin’in Derik ilçesinden gelen Yunus Aydın, geliş sebeplerini ve içinde bulundukları durumu şu sözlerle aktardı: “Köyde toprağımız olmadığından Muş’ta yarıcılık yapmak için geldik. Bölgemizden yaklaşık 200 kişi geldi. Ekim için önce toprağımızı hazırlıyoruz, toprak gübre ve tohumları naylon torbalara torbaladıktan sonra seralarda bekleteceğiz. Yaklaşık 15 gün burada kaldıktan sonra tarlalarda fideleri dikeceğiz. Bir yılık ekmek parasını çıkartmak için ailelerimizle birlikte geldik. Daha önce at harası olan yerlerde kalıyoruz. Muş Ovası’ndaki topraklar çok verimli, buradan istenilen ürün rekoltesini alacağımızı umuyoruz.”
TOPRAKSIZLARIN KADERİ YOLCULUK
Diyarbakır’dan geldiklerini söyleyen Mustafa İzci isimli vatandaş da, “Köyde toprağımız ve suyumuz yok, iş aradık en uygun Muş’u bulduk, burada ekinlerimizi yapıyoruz, çok güzel bir toprak, verim alacağımızdan eminim. Benim gibi yüzlerce kişi Muş Ovası’nda yarıcı olarak çalışıyor, bunu da bulduğumuza şükrediyoruz, buralara ekmek parası için geldik” diyor.
AHIR DA OLSA...
Emine İzci isimli kadın yarıcı, at ahırı da olsa, yatacak bir yer bulduk. Çadırda kalanlardan şanslıyız, ailemizle birlikte kışa kadar buradayız. Hasadı yaptıktan sonra köyümüze döneceğiz” sözleriyle çaresizliklerinin boyutunu gözler önüne serdi.
Diyarbakır’da bir lokantada çalıştığını söyleyen Enver Ulun, Muş’a gelmesinin nedenini, “Aile nüfusumuz çok kalabalık, oradan aldığım ücretle geçinemiyorduk. Verimi yüksek bekliyoruz. 3-5 kuruş kazanırız” sözleriyle anlatıyor. (MUŞ)
Cevat Danış
ÖNCEKİ HABER

MESTA Mermer işçileri zorunlu çalışmaya tepkili

SONRAKİ HABER

Genelge uygulansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...