08 Haziran 2009 00:00

Cross’ta işler fasona işçiler izne

CROSS Kot Fabrikası’nda üretim bölümünde “iş yok” gerekçesi ile işçiler 15 günlük ücretsiz izne gönderiliyor.

Paylaş

CROSS Kot Fabrikası’nda üretim bölümünde “iş yok” gerekçesi ile işçiler 15 günlük ücretsiz izne gönderiliyor. Daha önce kriz gerekçesiyle 2 bin 800 işçinin çalıştığı fabrikadan 6 ay içinde bin civarında işçi atıldı. Bunun yanı sıra toplusözleşmeyle elde edilen 2.5 aylık ücret tutarındaki ikramiye de Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nın yaptığı sözleşme ile 1’e düşürüldü. Şimdi ise fabrikanın ana bölümü olan üretimde (dikim) çalışan işçiler, bant bant ücretsiz izne gönderiliyor.
ÜRETİM KAYDIRILIYOR
Fabrikada işçiler ücretsiz izne gönderilirken, üretim fason atölyelerine kaydırılıyor. Üretim bölümünde işler azalırken, fasondan gelen malların tamirlerini yapan, etiketlerini diken kısımlar, zımpara, yıkama gibi bölümler ise 12 saat çalışıyor.
İşler fasona kaydırılırken kendilerinin ücretsiz izne gönderilmesine tepki gösteren üretim bölümündeki işçiler, şunları söylediler: “Kriz gerekçesi ile birçok hakkımız elimizden alındı. İkramiyeler ve fazla mesai oranları düşürüldü. Biz zaten krizden önce de geçinemiyorduk, asgari ücret aldığımızdan şimdi hiç geçinemiyoruz. Bizim bölüm mesai yapmadığından elimize doğru dürüst para da geçmiyor. Şimdi ise üretim bölümünden bir bandı kapatıp 80 kadar işçiyi 15 gün ücretsiz izne gönderdiler. Sırayla bütün bantlar izne gönderilecekmiş. Şimdi elimize yarım maaş verip evimize gönderecekler. Fabrika, dikimi ve paketlemenin birçok işini ucuz oluyor diye fasona gönderiyor. Fabrika, kendi çıkarını düşünüyor da bizi niye düşünmüyor?”
ESNEK ÇALIŞMA DAYATILIYOR
Krizi fırsata çevirmeye çalışan Cross patronu, bir taraftan işçilerin sosyal haklarını gasp ederken diğer taraftan da esnek çalışma kurallarını fabrikada oturtmaya çalışıyor. Üretim maliyetini düşürmek için işleri fasona kaydıran fabrika, işçilerin çalışma düzenini ise işlerin durumuna göre ayarlamaya çalışıyor. Bu durumda bazı işçiler ücretsiz izne gönderilip yarım maaş alırken, bazı işçiler ise haftalardır vardiya değişmeden on iki saat çalışmak zorunda kalıyor.
Kontrol ve paket bölümünde çalışan işçiler ise bazı günler iki vardiyadan on iki saat, bazı günler ise üç vardiya sekiz saat çalıştıklarını dile getiriyorlar. Pazar günleri dahi çalıştıklarını belirten işçiler, “Bizim bölüm daha çok fasondan gelen işleri yapıyor. Finiş, zımpara, yıkama bölümünde gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü işler fason atölyelerine gönderiliyor. Fasondan gelen malın durumuna göre biz de bazen 12 saat bazen de 8 saat çalışıyoruz. Pazar günleri çalıştığımız için haftalarca vardiyalar dahi değişmiyor” diye konuştular. (Çorlu/EVRENSEL)
Tuncay Sağıroğlu
ÖNCEKİ HABER

KESK’e yönelik baskıları protesto ettiler

SONRAKİ HABER

Bir engel de grevcilere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...