08 Haziran 2009 00:00

Nâzım Bursa’dan geçti, iz bıraktı

“Nâzım’a Bursa’da yer açın” kampanyası kapsamında bir fotoğraf sergisi hazırlayan Güney Özkılınç, Nâzım’ın Bursa anılarını Bursalılarla buluşturdu.

Paylaş

HAYATININ 11 yılını Bursa Hapishanesi’nde geçiren ve en güzel şiirlerini Bursa’da yazan dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet, ölümünün 46. yılında Nilüfer Belediyesi tarafından Konak Kültürevi’nde açılan bir fotoğraf sergisiyle anılıyor.
Güney Özkılınç’ın “Bursa’nın Nâzım’ı” adını verdiği fotoğraf sergisinde, ünlü şairin Bursa’da geçirdiği yılların izlerini taşıyan fotoğraflar yer alıyor.
Nâzım Hikmet’in hayatında Bursa yıllarının önemli bir yeri olmasına rağmen bu şehirde ünlü şairin adını ve anısını yaşatacak hiçbir eserin bulunmamasından yola çıkarak, “Nâzım’a Bursa’da yer açın” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında bir fotoğraf sergisi hazırlayan Özkılınç, Nâzım’ın Bursa anılarını Bursalılarla buluşturdu.
Nilüferli sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği sergi açılışında Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve meclis üyeleri hazır bulundu. Nâzım Hikmet’in en çok okunan ve beğenilen şiirlerini Bursa Hapishanesi’nde yattığı sırada yazdığına dikkat çeken Güney Özkılınç, “Bursa için bu kadar önemli bir şairimizin bugün ne yazık ki Bursa’da ismini yaşatacak ne bir mekan, ne bir sokak, ne de bir müze ya da kültür sanat merkezi var. Amacım ‘Nâzım’a Bursa’da yer açın’ sloganıyla, adını Bursa’da ölümsüzleştirmek. Bunun için de bizlere her türlü desteği sağlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e çok teşekkür ederim” dedi.
Nâzım’ı ölümünün 46. yılında saygıyla andıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise Bursa’daki bu eksiği Nilüfer Belediyesi’nin gidereceğini kaydederek, Misi’de tarihi bir yapıyı restore edip müze haline getirerek Nâzım Hikmet Evi adıyla hizmete açacaklarını söyledi.
11 Haziran tarihine kadar izlenime açık kalacak olan sergide; Nâzım’ın Bursa’da çekilen fotoğraflarının yanı sıra o dönemin gazete sayfalarının, ünlü şairin Bursa’da gittiği mekanların ve hapishanede kullandığı eşyaların fotoğrafları da yer alıyor. (Bursa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

Meclis’te gergin hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...