09 Haziran 2009 00:00

Sanki halkta para var!

Kriz tartışmaları başlandığından bu yana bir yandan yüz binlerce insan işsiz kaldı. Ücretsiz izinler, düşük ücretle çalışma yaygınlaştı.

Paylaş

Kriz tartışmaları başlandığından bu yana bir yandan yüz binlerce insan işsiz kaldı. Ücretsiz izinler, düşük ücretle çalışma yaygınlaştı. Emekçilerin yaşadığı sorunları çözmek yerine gerek başbakan gerekse de kimi sendikalar halkla alay eder gibi halka pazara çıkmasını öğütlüyor. Üstelik bunu milyonlarca insanın yoksulluk, hatta açlık sınırında bir gelire sahip olduğunu bile bile. Bununla da yetinmeyen Başbakan Erdoğan, halkın cebinde parası olduğunu iddia ediyor.
Sanki halkın cebinde para varmış gibi yapılan bu açıklamalarla ilgili Ümraniye Emek Ma hallesi’nden kadınlarla görüştük.
İHTİYAÇLARINI KARŞILAMADAN DÖNÜYORLAR
Gülderen Ayça, bir dönem önce Kadın-Der yöneticiliği yapmış. Sarıgazi’de kurulu olan dernek kadınlar arasındaki dayanışmayı geliştirmek amacıyla kurulmuş. Birçok aileye kıyafet vb. yardımlar yapmışlar. Kirasını ödeyemedikleri için derneğin bile kapandığını söyleyen Ayça, derneği yeniden açabilmek için belediyenin yardım etmesi gerektiğini ifade ediyor. Belediyenin kendi yandaşlarına hizmet yaptığını söyleyen Ayça, “Bizim işimiz düştüğü zamansa taleplerimiz ertelenip duruyor” dedi.
Sendikaların pazara çık çağrısıyla ilgili değerlendirmeler yapan Ayça, temel ihtiyaçları için pazara zaten çıkmaya çalıştıklarını ancak, bir çok ihtiyaçlarını karşılayamadan eve dönmek durumunda kaldıklarını anlatıyor. Pazara en fazla 30 TL ile gidebildiğini söyleyen Ayça, fiyatları hatırlatarak “Varın gerisini siz düşünün” diyor. Ayça, meyvenin yanından bile geçemediklerini vurguluyor. Çocuklarının iyi bir eğitim alamadığını da söyleyen Ayça, dershane ücretlerinin yüksekliği yüzünden, onun da yanına yaklaşamadıklarını anlatıyor. Birçok ailede çalışanların İMES ve OSB’de çalıştığını ancak kriz bahanesiyle bir çoğunun işsiz kaldığını vurgulayan Ayça, işçilerin de birlik olmasının önemine dikkat çekiyor.
BELEDİYE BÜTÇE AYIRMALI
Belediye çalışanlarının sadece kendi yandaşlarına hizmet götürmesinden şikayetçi olan Gülsevim Dilek, ihtiyacı olan birçok ailenin yardım alamadığını anlatıyor. Eşinin OSB’de 400 kişilik bir fabrikada çalıştığını söyleyen Dilek, krizi bahane eden patronun ücretleri birkaç ay geciktirdiğini vurguladı. Bununla da yetinmeyen patronun eşinin de aralarında olduğu işçileri işten çıkardığını kaydeden Dilek, bunlar olurken aynı patronun İzmit’te yeni bir fabrika daha kurduğuna dikkat çekti.
Faturaları ödeyemez hale geldiklerini vurgulayan Dilek, kendilerinden kesilen vergilerin kriz ortamında kendilerine dönmesi gerektiğini söyledi. Dilek, Belediyenin de faturalarını ödeyemeyen ailelere dönük özel bir bütçe ayırması gerektiğini sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)

EKMEK PARASI BİLE YOK

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise “Yeri geliyor ekmek parası bile bulamıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında mahallede yaşanan sorunlar konusunda şunları söyledi: “5 TL için telefonlarımız kapandı. Mahallede ışıklandırma yetersiz; saat 20.00’den sonra çocukları parka götüremiyoruz. Belediyenin mahalleye hastane sözü verdi ancak henüz bir gelişme yok.
Bir başka kadın ise mahallelerinde krizden etkilenmiş birçok ailenin olduğunu ama belediyenin bunlara değil yandaşlarına hizmet verdiğini anlatıyor.
Erhan Yunus Demir - İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Artık kavga başladı

SONRAKİ HABER

Pazara çıkma, sokağa çık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa