09 Haziran 2009 00:00

Kakai: Kürtler ilk kez petrolden faydalanıyor

FEDERAL Kürdistan Hükümeti Başkan Yardımcısı İmad Ahmet’in Hewlati gazetesine vermiş olduğu demeçte ...

Paylaş

FEDERAL Kürdistan Hükümeti Başkan Yardımcısı İmad Ahmet’in Hewlati gazetesine vermiş olduğu demeçte “Peşmergelilerle PJAK’lılar arasında çatışma çıkabilir” sözleri ile Türkiye’nin Federal Kürdistan Hükümeti ile yaptığı petrol antlaşmasına ilişkin Federal Kürdistan Hükümeti Kültür Bakanı Felaketin Kakai görüşlerini DİHA’ya açıkladı. Kürtlerin yaşadığı her bölgede sorunların yaşandığını belirten Kakai, “Güney Kürdistanlı güçler olarak Kürt sorununa şu şekilde bakmamız gerekiyor; Dört parçada yaşanan bir Kürt sorunu vardır ve yaşanan sorun ortaktır. Her parçada ki halkımızın bu sorunun çözümü için imkanlarının el verdiği ölçüde, kendine özgü yöntem ve duruşlarıyla mücadele etme hakkı vardır. Bir parça sorunun çözümünü federasyon, diğer parça kültürel, otonom hakkı bir başka parça ise eğitim hakkı ile sınırlı bir çözümü benimseyebilir. Kısacası parçalarda ki halkımız mücadele yöntemi açısında özgür olmalıdır” dedi.
SORUN ÇIKMAZ
İran ile Irak arasında yaşanan diplomatik bir sorun olduğunu kaydeden Kakai, “İran çok sorunlu bir ülke. Kendi sorunlarını çözemediği için sorunun Güney Kürdistan’dan ya da PJAK’tan kaynaklandığını iddia ediyor. Bilindiği gibi İran’da seçimler var. Bu seçimlerde değişim olma ihtimali yüksektir. Bu seçimlerde kanaatime göre Mir Hüseyin Musevi’nin kazanma ihtimali daha yüksek. Kendisini yakinen tanırım etnik soruna yaklaşımı iyidir. Kazanırsa İran devletinin Beluc, Azeri, Arap ve Kürtlere yönelik politikasında bazı değişimler olma ihtimali yüksektir” diye konuştu. Türkiye ile yapılan petrol anlaşmasına ilişkin olarak Kakai, “Her şeyden önce siyasi irade önemli. Birçok kesim Kürtlerin kendi petrollerini ihraç etmesine karşıydı. Irak devleti içinde, bazı Arap siyasetçileri, Türkiye devleti hatta Güney Kürdistanlı bazı Kürtler bile buna karşıydılar. Önemli olan Kürtlerin kendi petrollerini ihraç etmesinde kararlı olmalarıydı. Petrolü ihraç edebilmek için ekonomik ve siyasi olarak bağımsız olmak gerekiyordu. Bu her iki durumda da Kürtler bağımsız değillerdir. Yine önemli olan diğer bir nokta ise ekonomik ve siyasi olarak bağımsız olmayan Federal Kürdistan güçleriyle Türk devletinin nasıl böyle bir anlaşma yaptığı ve Türk devletinin buna nasıl tahammül ettiğiydi” dedi.
KALICILAŞMASI ÖNEMLİ
“Bizim için önemli olan açılan bu kapının ileride adım adım kalıcılaşması ve diğer konularda da ön açıcı olmasıdır” diyen Kakai, şunları ifade etti: “İleride petrol, gaz ve zirai ürünlerin pazarlanması için dış ve komşu ülkelerle özelikle Kürtlerle ilişkilerin gelişmesidir. Ticaret yanında Kürtlerle sanat, kültür ve entelektüel alanda ilişkilerin geliştirilmesi esastır. Eğer her ticari anlaşmada ‘Önce bayrağımı tanıyacaksın’ desek ilerleme sağlayamayız. Bu anlaşmayı yaptık ama yinede birçok Arap milliyetçisi hala buna karşıdır. Anlaşma yapılırken bile protokolde Irak Cumhurbaşkanı adına Kürt olan Celal Talabani, Ahmet Çelebi gelmişti başka da kimse gelmemişti. Bu durum bile Irak Hükümeti’nin bu konuda isteksiz olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Hâlâ da bu küçük kazanımı elimizden almak için çaba içinde olacaklar. Yolumuza mayın koyacaklar ama biz Kürt tarafı olarak yolumuzda korkmadan ilerlemek zorundayız.” Bu anlaşmanın diğer bir yönünün ise Türk ve Irak devletinin kazançlarının daha fazla olmasından kaynaklandığını söyleyen Kakai, siyasi yönünü de şu şekilde değerlendirdi: “Kürt tarafını siyasi irade olarak kabul etmeyenler etmek zorunda kalmıştır. Aynı zamanda Kürtlere siyaset için küçük de olsa bir kapı aralanmış oluyor. Örneğin Türkiye Kürtlerin ismine bile tahammül etmezken kendi ekonomik çıkarı için böyle bir anlaşmaya girmiştir. Kürtler bu güne kadar Kürdistan’da ki petrol rezervleri için hep yakılmış yıkılmışlardır. Adeta kendi petrolleriyle yakılmışlardır. Tarihte ilk defa Kürdistan’da ki petrolden Kürtler de faydalanıyorlar.”
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta askeri operasyonlar sürüyor

SONRAKİ HABER

çözüm için her türlü öneri önyargısız ele alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...