09 Haziran 2009 00:00

Emekliler ‘gerçekçi’ bir sistem istiyor

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanlar Kurulu, emeklilerin aylıklarının artışıyla ilgili gerçekçi bir sistem istedi.

Paylaş

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Başkanlar Kurulu, emeklilerin aylıklarının artışıyla ilgili gerçekçi bir sistem istedi.
Derneğin başkanlar kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, işçi emeklisi, dul ve yetimlerinin gelir ve aylıklarının yetersizliğine dikkat çekilerek, bu konuda acilen bir iyileştirme yapması gerektiği söylendi.
Açıklamada, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun da bu konuda bekleneni vermediği kaydedildi.
Yıllardır gündemde olan intibak kanunu çıkarılarak, emeklilerin gecikmiş haklarının teslim edilmesi istenilen açıklamada, “İntibakların yapılmaması sonucu, emekli aylıklarının yetersiz kaldığı ve yüzdelik artışların eşitsizliği daha da artırdığı” belirtildi. 5510 sayılı kanunda gelir ve aylıkların artışında altı aylık TÜFE sistemine geçilmesinin “Yetersiz kaldığı ve emeklilere refahtan pay verilmediği” belirtilen açıklamada, “Bu madde yeniden düzenlenmeli, gelir ve aylıkların artışında gerçekçi bir sistem getirilmelidir” denildi.
Hukuk mücadelesinin ilk ayağında mahkemeden “İşçi emeklisi, dul ve yetimlerinin alacaklı oldukları” yönünde karar çıktığı belirtildi. Açıklamada, “Hak kaybına yol açan bu durumun idari yönden çözümlemesi ve işçi emeklilerinin enflasyon farklarının ödemesi” talep edildi.
Ardından şunlar kaydedildi: “Kamunun nitelik olarak güven kaybettiği, özel hastanelerin hızlı bir şekilde arttığı dikkat çekmektedir. Katkı payları da ikinci bir prim ödenir gibi sağlık hizmetlerinin sunumunda büyük bir zorluk göstermektedir.”
Kriz ortamında, emeklilerin mağduriyetlerinin arttığı ifade edilen açıklamada, “AB ülkelerinde, gelir yetersizlikleri ‘aile yardımları sigortası’ ile desteklenirken, ülkemizde bu konuda hiçbir çalışma yapılmamıştır. AB sürecinde olan ülkemizde sosyal haklar geliştirilmelidir. Geliri yeterli olmayan, evden dışarı çıkamayan emeklilerin hakkı verilmelidir” denildi.
Açıklamada, ayrıca emekli maaşı ödenirken bankalara komisyon ödenmesine son verilmesi ve emeklilere de promosyon ödemesi yapılması talep edildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Sanayi eski günlerinden çok uzak

SONRAKİ HABER

Zeytinin geleceği için!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...