09 Haziran 2009 00:00

Sanayi eski günlerinden çok uzak

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi, nisanda yüzde 18.5 azaldı.

Paylaş

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi, nisanda yüzde 18.5 azaldı. En büyük daralma yüzde 50.2 ile otomotiv imalatında yaşandı.
Üretimde bir önceki aya göre ise yüzde 1.4 artış oldu. Sanayi üretimi, şubat ayında yüzde 23.8 ile düşüş rekoru kırmıştı.
Ana sanayi grupları bazında, nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 41.8 daralma ile sermaye malı imalatında görülürken, aramalı malı imalatı yüzde 20, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 15.4, enerji yüzde 6.9 ve dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 4.2 oranında düşüş gösterdi.
Nisan ayında sanayi üretiminde en büyük daralma yüzde 50.2 ile otomotiv imalatında gerçekleşirken, bunu yüzde 35.2’lik düşüşle makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatı, yüzde 33.2’lik düşüşle de kok kömürü rafine edilmiş petrol ünleri imalatı takip etti.
ÜÇ AYDA YÜZDE 19 DÜŞÜŞ OLUR
TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım veri sonrası yayımladığı raporda, “Nisan ayı verisi ile birlikte yıllık bazda daralmanın ardışık dokuzuncu ayını yaşıyoruz. Son rakamlar ile yılın ilk 4 ayında sanayi üretiminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21 düşüş gerçekleşmiş oldu.
ÖTV indirimlerine bağlı öne çekilen talep ile birlikte eriyen stoklar, mart ve nisan aylarında ilgili sektörlerde imalatın artmasına neden olurken; sanayi üretimdeki düşüşün ivme kaybettiği görülüyor” dedi.
Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak, vergi teşviklerinin haziran ayında sona ereceği ve son gelen yatırım teşviklerinin etkilerinin kısa vadede görülmeyeceği varsayımı ile mayıs başta olmak üzere ağustos ayına kadar devam edecek baz etkisinin de etkisiyle, önümüzdeki 3 ayda yıllık düşüşlerin ortalama yüzde 19 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

‘EN KÖTÜYÜ GÖRDÜK’ DEMEK İÇİN ERKEN
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de kötüye gidişin yavaşladığıyla ilgili küçük sinyaller olduğunu belirterek, “En kötüyü gördük demek için erken. Bu yıl yüzde 3.6’dan daha fazla daralacağız” dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Büyüme oranında revizyona gidilebileceğini kaydeden Babacan, “Şu anda yüzde 3.6’dan daha kötü bir küçülmeyle karşılaşacağımız görünüyor. Gelecek yıl ciddi bir artı büyümeyi bekliyoruz. Dördüncü çeyrekten itibaren artı büyüme rakamlarını yakalayacağız” dedi. Hükümet, yıl sonu için yüzde 3.6 daralma öngörmüştü.
İŞSİZLİKTE DÜZELME ZAMAN ALACAK
İşsizlikte eski oranlara dönmenin zaman alacağını ifade eden Babacan, “Yeni programda işsizlikle ilgili yeni tahminler olacak. İşsizliğin çözümü için özel sektör eliyle hızla üretimin artmasını sağlayacak tedbirler almak gerekiyor. Son aldığımız istihdam tedbirleri kısa vadede sonuç getirebilecek önlemler. İşsizlikteki yükselme trendi mevsimle de alakalı. Yaz mevsimi istihdam oluşur, ancak kış aylarında işsizlik yükselir. Son rakam ocak-şubat-mart ortalamasıdır. Mevsim gereği bundan sonraki dönemde bir miktar daha olumlu sonuçlar görebiliriz. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırmak, bunu izleyip görmemiz gerekecek. Bir yıl içinde bütün sorunları çözmek gerçekçi değil. Büyümedeki toparlanma bir miktar süre alacak. İşsizlik oranında eski seviyelere dönmek zaman alacak. Buna hazır olmak gerekecek” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Maliye, devleti sıkı takip edecek

SONRAKİ HABER

Emekliler ‘gerçekçi’ bir sistem istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...