09 Haziran 2009 00:00

Maliye, devleti sıkı takip edecek

MALİYE Bakanlığı’nda devreye sokulan, Yönetim Bilgi Sistemi ile devlette keyfiyete son verilecek, her kuruşun takibi yapılacak, fahiş fiyatla, keyfi nitelikli mal hizmet alımlarına da sorgulama gelecek.

Paylaş

MALİYE Bakanlığı’nda devreye sokulan, Yönetim Bilgi Sistemi ile devlette keyfiyete son verilecek, her kuruşun takibi yapılacak, fahiş fiyatla, keyfi nitelikli mal hizmet alımlarına da sorgulama gelecek.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca oluşturulan “Yönetim Bilgi Sistemi” pilot uygulamaların ardından bakanlığın merkez ve taşra birimlerinde tam olarak devreye girdi.
Sistemin sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor: Bütün harcamalar elektronik ortama aktarılıyor: Mal ve hizmet alımları, yolluklar, elektrik, su abonelik giderleri, tedavi ve eczane ödemeleri ve diğer her türlü ödeme elektronik ortama alınıyor. Eski sistemde her birim sadece kendi bilgisayarından harcamaları kontrol ederken, yeni sistemde bütün harcamaların merkezden takibi mümkün oluyor. Bu şekilde Çukurca Mal Müdürlüğü’nün mayıs ayı telefon faturası bile merkezde görülüyor, ne kadar telefon konuşması yapılmış, ne kadar ödenecek bunlar merkezden izlenebiliyor. Yeni sistemde devletin bütün işlemleri, maliyet aşamasından ödeme aşamasına kadar sistem üzerinde gerçekleştiriliyor. Kamudaki satın almalar da elektronik olarak takip edilebiliyor.
İhaleler de sistem üzerinden yönlendiriliyor. Kullanıcı, ihaleyi nasıl yapacak, teklif verme ve ihale tarihleri arasında ne kadar fark olacak? Sistem, mevzuat çerçevesinde bu konuda dahi yönlendirme yapıyor.
Yeni sistem, yapılan protokollerin ardından Maliye Bakanlığı’nca, Başbakanlık, İçişleri, Dışişleri, Tarım ve Köyişleri ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları, Gümrük Müsteşarlığı ve Erciyes Üniversitesinde kurularak, faaliyete geçirildi.
Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Erciyes Üniversitesi, Çankırı Üniversitesi ve Artuklu Üniversitesi de, Maliye Bakanlığı ile sisteme ilişkin protokolü imzaladı. Bu kuruluşlarda da sistemin kurulum çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
PARAN BİTTİ Mİ GERÇEKTEN?
Kamuda ‘‘Param bitti, bana para verin’’ devri bitiyor. Yeni sistemde bütün harcama ve ödenek durumu anlık olarak izleneceği için çeşitli kamu kuruluşlarının “Param bitti, bana bütçeden ek para gönderin” şeklinde, zaman zaman gerçeği de yansıtmayan para taleplerinin önüne geçileceği ifade ediliyor.
İşlemler elektronik faturayla yapılacak: Halen Telekom, TEDAŞ gibi kuruluşların vatandaş için uygulamaya koyduğu elektronik fatura, yeni sistem sayesinde kamuda da kullanılmaya başlandı. Maliye Bakanlığı da e-fatura kullanan ilk bakanlık oldu.
Maliye Bakanlığı, Telekom, TEDAŞ ve ASKİ ile elektronik fatura ağını oluşturdu. Haziranda İSKİ ve İZSU ile de elektronik fatura uygulamasına geçileceği kaydedildi.
(EKONOMİ SERVİSİ)

SİSTEMİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

Elektronik ortamda iş kontrol mekanizması oluşturuldu: Her türlü harcama ve her türlü ihalede sistem otomatik kontrol yapıyor. Bu amaçla sistemde çeşitli kontrol noktaları oluşturuldu. Ödeneği olmayan harcama mı yapılıyor, sistem otomatik uyarı veriyor. Herhangi bir alım satımda kanuni limitler mi aşıldı, sistem yine uyarı veriyor. Mevzuata aykırı, standart dışı işlem mi yapıldı, sistem yine kullanıcıyı uyarıyor.
Tüm taahhütler de elektronik olarak takip ediliyor: Bu şekilde Maliye Bakanlığı ya da başka bir birimin mal ve hizmet alımı için ne kadar borcu var? Artık anında öğrenilebiliyor. Geleceğe dönük borçları da ortaya koyan sistem aracılığıyla gelecek yıl bütçe ödeneklerinin de daha sağlıklı planlanabileceği belirtiliyor. Bunun da devlette nakit dengesine katkı sağlayacağı söyleniyor.
Keyfi ve fahiş fiyatla alıma son: Kamu alımları, kuruluş, il ve ilçe, ürün ve fiyat bazında mukayese edilecek. Böylece aynı ürünü A kuruluşunun farklı birimlerinin ya da farklı kuruluşların çok farklı fiyatlarla satın alması durumunda bu tespit edilecek.
İlgili kuruluşa, “A kuruluşu, bunu 2 liradan alırken sen niye 5 liradan aldın?” diye sorulacak. Fahiş fiyatla ve keyfi alım yapanlar bunun hesabını verecek.
ÖNCEKİ HABER

Danışmanlık için çiftçiye ödeme

SONRAKİ HABER

Sanayi eski günlerinden çok uzak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...