09 Haziran 2009 00:00

Lübnan’da değişim yok

Lübnan’da pazar günü yapılan parlamento seçimlerini, Suriye karşıtı koalisyon olarak bilinen, halen iktidarda olan, ABD ve Suudi Arabistan destekli 14 Mart hareketi kazandı.

Paylaş

Lübnan’da pazar günü yapılan parlamento seçimlerini, Suriye karşıtı koalisyon olarak bilinen, halen iktidarda olan, ABD ve Suudi Arabistan destekli 14 Mart hareketi kazandı. Hizbullah kampı, seçimleri kaybetti. Lübnan’da yayınlanan ‘Future’ televizyonu, kesin olmayan ilk sonuçlara göre, iktidardaki Saad Hariri liderliğindeki blokun 128 üyeli parlamentoda 70 milletvekilliğini kazandığını bildirdi. Seçimlerle ilgili kesin sonuçların bugün açıklanması bekleniyor.
Bundan sonra ne olacak?
ABD destekli ittifak, Suriye ve İran destekli Hizbullah’ı yenerek parlamentodaki çoğunluğunu korumayı başardı. Parlamento ilk oturumunu bu ay sonunda yapacak. Yönetim sisteminde yer bulan Lübnan’ın etnik güçlerine göre, bir Şii parlamentoya sözcü olarak atanacak. Bunun Hizbulllah’tan Nabih Berri olması bekleniyor. Hıristiyan kökenli Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, Sünni başbakanın durumu için yasa yapıcılara danışacak ve çoğunluğun seçimini uygulayacak. Başbakan olarak gösterilecek kişi, koalisyonu kurmakla görevlendirilecek.
Muhtemelen milletvekillerinin çoğunluğu tarafından Hariri, başbakanlığa aday gösterilecek. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

İsrail askerleri 4 Filistinliyi öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa