10 Haziran 2009 00:00

Bilge köyü katliamında devletin silahları kullanıldı

MARDİN’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlandı.

Paylaş

MARDİN’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlandı. İddianamede, katliamda devletin silahları kullanıldığı belirtilirken, 9 kişi hakkında ağırlaştırılmış 44’er kez ömür boyu ve 219’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Bilge köyünde 44 kişinin korucular tarafından öldürüldüğü katliamla ilgili 2’si çocuk toplam 11 kişi hakkında dava açtı. İddianamede, korucuların devletten aldığı silahları katliamda kullandığı belirtildi. Katliamda kullanılan silahlardan 3’ü korucular Abdulhakim Çelebi ile Mustafa Çelebi’ye ait olduğu ve silahların Diyarbakır’daki Emniyet Kriminal Laboratuarı’nda yapılan inceleme sonucu katliamda kullanıldığı ortaya çıktı.
Mustafa Çelebi’nin katliam sırasında bizzat yer almadığı, ancak “Genel güvenliği silahla ateş etmek suretiyle kasten tehlikeye sokmak” suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, Mustafa Çelebi’nin kullandığı silahın devlet silahı olması nedeniyle verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması talep edildi.
ÖMÜR BOYU HAPİS
İddianamede, Sanıklardan Mehmet Çelebi, Abdulhakim Çelebi, Ömer Çelebi, Süleyman Çelebi, Mehmet Emin Çelebi, Mehmet Sait Çelebi, Abdulkadir Çelebi, Mehmet Ali Çelebi ve Ali Çelebi’nin canavarca hisle öldürmek suçlarından toplam 44’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. 9 şüphelinin ayrıca 6 yetişkin ve 4 çocuğu da iştirak halinde tasarlayarak canavarca hisle öldürmeye kalkışmak suçundan 10’ar kez 216’şar yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenen iddianamede, 9 sanığın ayrıca 6136 sayılı yasaya aykırı şekilde hareket ettikleri belirtilerek, 3’er yıla kadar hapisleri de isteniyor. İddianamede, yaşları 18’den küçük olan ve katliama bizzat katılan M.Ş.Ç. ve A.Ç.’nin de aynı suçlara iştirak suçundan yarı oranında cezalandırılması talep edildi. (MardinDİHA)
ÖNCEKİ HABER

Kürt sorununda barışçıl çözüm isteyen sendikacıya sürgün

SONRAKİ HABER

‘Çözümsüzlük şiddeti artırır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...