10 Haziran 2009 00:00

YENİGÜN

Önceki gün Atv’de yayınlanan “Başbakan’la Gündem” programına katılan Başbakan bir çok konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Paylaş

Önceki gün Atv’de yayınlanan “Başbakan’la Gündem” programına katılan Başbakan bir çok konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin yıl sonuna kadar ekonomik krizden çıkacağını iddia eden başbakan, IMF ile ilişkilerden, işsizliğe, Mayın konusundan, Deniz Feneri davasına, Hamas ile PKK kıyaslamasından, DTP ile randevu ve Kürt sorununa, AKP mi, AK Parti mi tartışmasından, yerel seçimler ve sonuçları üzerine olmak üzere, bir çok konuda konuştu, sorulan sorulara ‘dilediğince’ yanıtlar verdi.
Başbakan’ın sorulan sorulara ‘dilediği gibi’ yanıt verme hakkını savunanlar olabilir.
Ancak programda konuşan bir başbakan ise, insan hiç değilse, nesnel gerçekler hakkında, kamuoyunun bildiği, ayan beyan sorunlar ve gelişmeler karşısında makul ve anlaşılır yanıtlar vermesini bekliyor. İnsan, “Gerçekler bu kadar da çarpıtılamaz ki” demeden edemiyor.
Başbakan’ın verdiği yanıtlar üzerinde tek tek durmak ve gerçeklerle uzaklığına dair bir çok şey söylemek mümkün. Ancak biz burada sadece bir yanıt üzerinde duracağız. Bilindiği gibi 22 Temmuz 2007 seçimlerinin üzerinden yıllar geçti. Bir de yerel seçim yaşadık. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen Başbakan Erdoğan DTP’li milletvekilleriyle görüşmeyi kabul etmedi. DTP’liler defalarca el izattılar, ama elleri hava da kaldı!
Randevu istediler, araya dünya insan soktular! DTP Gurup başkanı, Eş başkanları ve milletvekilleri sorunu defalarca gündeme getirdiler.
Randevudan sağır sultan bile haberdar oldu, ancak Başbakan Erdoğan’dan hala bir ses çıkmadı. Cumhurbaşkanı DTP Eş Başkanı Ahmet Türk ile görüştü, ancak Başbakan ‘nuh dedi peygamber demedi!’
Başbakan hala DTP’li milletvekillerinin görüşme talebini, randevu isteğini yanıtlamış değil. Bununla da yetinmeyen başbakan her vesile ile, DTP’lilere verip veriştirmekte, ağzına geleni söylemekte sakınca görmemektedir.
Kürt sorunun bu kadar yakıcı bir hal aldığı, hemen her kesimden insanların ‘diyalog’ ve ‘çözüm yolları’, ‘barış ve demokratik çözüm’ konusunda konuşup tartıştığı, Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘Kürt sorununda iyi şeyler olacak’ açıklamaları yaptığı ve peş peşe sorunu gündemde tutan açıklamalarda bulunması da Başbakan Erdoğan’ı yumuşatmaya yetmedi!Başbak Erdoğan söylenenleri üzerine alınmadı ve ‘bana mısın demedi.’
Başbakan Erdoğan’ın bu tutumu hemen her çevre tarafından eleştiri konusu oldu. “Başbakan iyi yapıyor.” DTP’de kim oluyor” diyen yok. Başbakan Erdoğan’ın DTP’nin TBMM’deki gurubunu görmezden gelmesi, DTP’lilerin randevu isteğine yanıt vermemesini hoş gören kimseden söz etmek hemen hemen imkansız gibi.
“Başbakan’la Gündem” programında bu soru bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Ancak Başbakan’ın verdiği yanıt insanı hayrete düşürecek cinsten.
Şöyle diyor Başbakan Erdoğan; “Ben randvu vermeyi düşündüm. Randevu vermeyi düşündüğümün hemen ertesinde 10 tane askerimiz şehit oldu. Siz kendinizi benim yerime koyun. Hiçbir zaman bölücü terör örgütüne terör örgütü demediler. Her zaman avukatlığına soyundular, savundular. Ardından bir müddet daha geçti. Sakinleşsin ondan sonra düşünelim. Tekrar mayın olayı. 6 tani şehit var. Böyle bir imkanı fırsatı, zemini bulamıyorsunuz ki. Tam kendinizi hazırladığınızda bunlar oluyor. Nasıl oturup da konuşacaksınız.”
Başbakan’ın yanıtı devam ediyor. Ancak devamında söylenen sözler de bu yaklaşımdan farklı değil.
Peki, Kürt sorunu gibi yakıcı bir sorunda, kan dökülmesini önlemek için adım atıp çözüm için kafa yormak yerine, bu kadar ağırdan almak ne kadar doğru. Patlamaları seyretmek ve görüşmemenin gerekçesi yapmak da düşündürücü. 22 Temmuz 2007 seçimlerinin üzerinden yıllar geçmişken, hala bir randevu bile vermemiş olmayı, böyle izah etmek ne kadar inandırıcı.
Yapılması gereken, Başbakan’ın DTP’nin uzattığı eli havada bırakmamasıdır. Bir an önce diyalog yol açmak için adım atmasıdır. Bir Başbakan’ın TBMM’de gurubu bulunan bir parti ile böylesine hasmane yaklaşım içinde olması, Kürt sorununda çözümsüzlüğü devam ettirdiği gibi, bir çok konuda da diyalog yolunu kapatmaktadır.
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta ‘tam’ kölece çalışma

SONRAKİ HABER

Amara’da ölenler için futbol turnuvası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...