10 Haziran 2009 00:00

Ölümlerden Shell sorumlu

Nijerya’da 1995’te Çevreci Yazar Ken Saro-Wiwa’nın öldürülmesinde işbirliğiyle suçlanan İngiliz-Hollandalı petrol şirketi Shell, davacılarla uzlaşarak 15.5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Paylaş

Nijerya’da 1995’te Çevreci Yazar Ken Saro-Wiwa’nın öldürülmesinde işbirliğiyle suçlanan İngiliz-Hollandalı petrol şirketi Shell, davacılarla uzlaşarak 15.5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
On üç yıldır süren dava New York’ta karara bağlandı. Nijerya’da işlenen insan hakları ihlallerine karışmakla suçlanan Shell, iddiaları yalanlasa da tazminat ödemeyi kabul etti. Nijeryalı davacıları Anayasal Haklar İçin İnsan Hakları Merkezi kuruluşunun ABD’li avukatlarının temsil ettiği dava haftalardır sürüyor, Shell petrol şirketi suçlamaları reddediyordu.
HÜKÜMETLE İŞBİRLİĞİ YAPTI
Ölenlerin yakınları, Shell şirketinin kampanyacıların cezalandırılması için hükümete yardımcı olduğunu savunuyor, iktidarda bulunan Devlet Başkanı Sani Abacha’nın askeri rejimiyle işbirliği yapmakla suçluyordu. Ancak şirket, hatalı olmadığı ve yapılan ödemenin ‘uzlaşma sürecinin’ parçası olduğu yolunda ısrar ediyor.
Shell Yetkilisi Malcolm Brinded, şirketin yaşanan şiddet olayıyla bir bağının bulunmadığını söylerken, bu ‘jestle’ davacı ve yakınlarının acısının paylaşıldığını iddia etti. Wiwa’nın şimdi 40 yaşında olan oğlu, ‘Babasının sonucu duysaydı memnun olacağını’ ve kararın kendileri için zafer olduğunu aktardı.
İlk kez 1996’da gündeme gelen dava, aralarında Wiwa’nın oğlunun da bulunduğu eski Nijerya yönetiminin kurbanları tarafından, ABD’de faaliyet gösteren şirketlerin, ABD kanunlarına dünyanın her yerinde uymaları gerektiği yönünde 1789 tarihine dayanan bir yasa temelinde açıldı.
Davacı avukatlar, Shell’in 1990’larda Nijerya polisine silah yardımı yaptıklarını da savundu. (DIŞ HABERLER)

ASKERİ MAHKEME ÇEVRECİLERİ ASMIŞTI
Nijerya’da 1995’te, Yazar ve Çevreci Militan Ken Saro-Wiwa ve beraberindeki 7 kişi askeri hükümet tarafından uydurma bir mahkemeyle yargılanıp asılmıştı. Wiva, Shell’in Nijer Deltası’ndaki faaliyetlerinin Ogoni halkına zarar verdiğini savunmuş ve şiddetten uzak gösteriler düzenlemişti.
Şiddet karşıtı olan Ogoni Halkının Yaşamını Sürdürmesi Hareketi (Mosop) adlı halk hareketinin kurucusu Wiwa, Shell’in ülkenin güneyindeki faaliyetlerini durdurmayı başarmıştı.
Nijeryalı yazar ve eylemci Ken Saro-Wiwa, devlet petrol şirketini çevreyi kirletmek ve gelirlerini yerli halkla paylaşmadan Nijer Deltası’nda askeri rejimin varlığını teşvik etmekle suçluyordu.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye’deki sendikalara örnek olsun

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...