10 Haziran 2009 00:00

‘Devinim’ kutuplaşmaların ötesine bakıyor

TÜRKİYE’nin dört bir yanındaki sosyal ve ekonomik çeşitli olumsuzluklar ile mücadele eden insanlar meramlarını bir Web televizyonu projesi ile başkalarına yansıtıyor.

Paylaş

TÜRKİYE’nin dört bir yanındaki sosyal ve ekonomik çeşitli olumsuzluklar ile mücadele eden insanlar meramlarını bir Web televizyonu projesi ile başkalarına yansıtıyor.
Ankara, Antakya, Ardahan, Bursa, Edirne, Mardin ve İstanbul’un da içinde bulunduğu yirmi ilde yaşayan bin kişi ile yapılan röportajlardan meydana gelen “Devinim WebTV” projesi, farklı kesimlerden içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik sorunları gözler önüne seriyor. Kerim Bora Atölye tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve “T.C vatandaşı olmak” ana fikrinden ortaya çıkan “Devinim”, aynı toprak üzerinde yaşayan ancak belki de birbirlerini hiçbir zaman dinlemeyi düşünmemiş insanların karşılıklı olarak sorunlarının farkına varmalarını ve bu sayede Türkiye’nin demokratikleşmesinde küçük de olsa katkıda bulunmayı amaçlıyor.
SORULAR AYNI FİKİRLER FARKLI
Hiçbir fondan yardım almadan ve herhangi bir sponsora başvurmadan meydana gelmiş proje, sadece Kerim Bora Atölye çalışanlarının çabaları ile tamamlanmış. Proje, Türkiye’de insanlar arası kutuplaşmaya dikkat çekerek, toplumu oluşturan bireylerin bir birini dinlemesi mesajı veriyor. www.devinim.tv web sitesinden ulaşılabilecek olan röportajlar “Kimlik Tanımlamaları ve Ötekileştirme”, “Yakın Siyasal Tarihimizden”, “Türkiye’de Genç Olmak”, “Alevi-Bektaşi Vatandaşlarımız ve Rahatsızlıkları”, “Sunni-Müslüman Vatandaşlarımız ve Rahatsızlıkları”, “Eğitim Sorunsalı”, “Cinsiyet Ayrımcılığı”, “Gecekondular ve Sosyal Adaletsizlik”, “Şehit Yakınları ve Rahatsızlıkları” başlıkları altında izleyicilere sunulmuş. Proje ekibi, röportaj yaptıkları insanları seçerken bu insanların, Türkiye toplumu içindeki çeşitli sosyal, etnik grupları ve kuşakları temsil etmesine dikkat etmiş. Proje kapsamında yapılan 1000 röportajın 500’ü İstanbul’da yapılmış. Yapılan röportajlarda insanların kişisel fikirlerine asla müdahale edilmemiş, bu sayede Türkiye’de bir konuda hakkında ne kadar farklı deneyimlerin ve fikirlerin olduğu açıkça göz önüne serilmiş. “Devinim” projesinin yapımcıları, “Irkımız Türk, dinimiz İslam” , “Orta Asya’dan bu coğrafyaya gelip yerleşmişiz” gibi genel ve beylik cümlelerin ötesinde Türkiye toplumunu bizzat kendi ağızlarından çıkan sözlerle tanımlamaya çalışıyor. Etnik, dini ve sosyal kutuplaşmaların ötesinde Türkiyeli insanlar arasında birlikteliğe işaret etmeye çalışılırken, bu röportajları izleyen insanların “Devinim” hakkında görüşlerini ve “Daha Demokratik bir Türkiye nasıl var edilebilir?” sorusuna cevaplarını kendilerine iletmelerini istiyorlar. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Ceylan: Türk sineması son 2 yıldır yükselişte

SONRAKİ HABER

‘Emine Arslan’dan cesareti öğrendik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...